Quantcast
Channel: Bytabil.net
Viewing all 893 articles
Browse latest View live

Pris 6000 milservice Subaru XV 2.0i 2018 – Serviceintervaller & Reservdelspriser

$
0
0

Kostnad 6000 milservice och serviceintervall för Subaru XV 2.0i 2018

Serva en Subaru XV, hur mycket kostar bilservice för Subaru XV? Servicekostnad är en del av bilägandet och inte minst serviceintervallerna är viktigt att hålla koll på oavsett om man äger eller avser att köpa en Subaru XV eller annan bil. Utöver service så går bilar sönder ibland och behöver reservdelar, nedan listas några vanliga reservdelar samt priser. Så här mycket kostar det att serva en Subaru XV årsmodell 2018 på en märkesverkstad i Stockholm (Mars 2018).

Subaru XV har en serviceintervall på 1500 mil, vilket innebär vid 1500 mil, 3000 mil, 4500 mil osv.

Just nu är servicekostnaden upp till 6000 mil 0 kronor, dvs 1500, 3000 och 4500 milservice ingår i bilens pris. 6000 mil service kostar 4736 kronor.

Subaru XV 2.0i 2018 har kemkedja som inte behövs bytas efter något intervall

Fyrhjulsdriven SUV

Reservdelspriser Subaru XV årsmodell 2018

  • Bromsbelägg fram (2 st), 1499 kr ( inklusive byte: 2009 kronor)
  • Avgassystem utan grenrör och kat, 6743 kr (inklusive byte: 7123 kronor)
  • Strålkastare fram, vanlig belysn: 3695 kr (Inkl. byte 4075 kr), Xenon 7949 (Inkl byte: 8329 kr)
  • Bromsskivor fram (2st): 2300 kr (inkl byte 2680 kr)
  • Bakljus 2295 kr (inkl. byte: 2580 kr)
  • Stötdämpare fram par: 3480 kr (inkl byte 4430 kr)
  • Stötfångare: 2880 kr (Med byte 3260 kr)
  • Framskärm 1725 kr (inkl byte 2675 kr)

Som du ser är det inte så dyrt att framför allt reparera en Subaru XV, arbetskostnaden gör det knappt värt att tänka på att göra jobbet själv. Detta innebär att Subaru gjort bilen, eller i alla fall de vanligaste delarna lätta att byta. Dessa bildelar är typiska slitagedelar samt delar som skadas vid krock.

 


Test Renault Talisman TCe 200 hk Bensin Automat 4Control

$
0
0

Test Renault Talisman TCe- En klassisk kombi, å den e bra!

Renault Talisman kombi känns som en svensk klassiker. Talisman uppfyller alla typiska och praktiska egenskaper vi förväntar oss från denna typ av bil. Dessutom finns Talisman med 4-hjulsstyrning vilket är en unik egenskap för extra smidig styrning. I skuggan av SUV-trenden så kvarstår de klassiska kombibilarna och i slutändan är dessa vinnare i många fall. En klassisk kombibil är lägre och ligger fint på vägen vilket bidrar till bra köregenskaper och god bränsleekonomi, en klassisk kombi är praktisk och rymlig, en klassisk kombi är komfortabel. Renault Talisman uppfyller alla dessa egenskaper som vi svenskar älskar hos kombibilar. Ja, Renault Talisman är en riktigt bra bil!

Testbilen: Renault Talisman  TCe 200, bensinmotor, 200 hk, Utrustningsnivå: Intens, 4Control fyrhjulsstyrning med adaptiva stötdämpare, Bose-stereo, Panoramaglastak, backkamera, parkeringshjälp m.m.

Att köra

Denna Renault kombibil är jättehärlig att köra! Fjädringen är riktigt komfortabel med bibehållen bra körkänsla. Fyrhjulsstyrningen gör bilen supersmidig att styra, vi har aldrig tidigare testat en bil som svänger så tight och följsamt i skarpa kurvor samt vid parkering. Fyrhjulsstyrningen gör stor skillnad mot vanlig styrning. Priset för denna funktion ligger på hela 18 000 kronor fast då ingår även 18″ fälgar, mörktonade rutor bak och den adaptiva fjädringen. Automatlådan reagerar piggt och är bra i de flesta situationer. Vid start från stillastående måste man dock vara riktigt försiktig med gaspedalen då bilen lätt rycker till vilket dessutom är extra påtagligt vid backning där det inte alltid känns helt kontrollerat.

Bränsleförbrukningen under vår testkörningsperiod har pendlat runt 0,7 liter per mil, vilket är mycket lågt för en bensinbil i denna storleksklass med en motor 200 hästkrafter.

Stadskörning: Renault Talisman med 4Control fyrhjulsstyrning är oslagbart smidig att köra i storstan, om man måste ha en så pass stor bil. Den pigga automatlådan ger bra respons och man kommer snabbt in i vältrafikerade rondeller och korsningar

Landsväg: Bra fjädring och god komfort i stolarna är ett gott recept på bekväm landsvägsåkning. TCe bensinmotorn på 200 hk ger smidiga omkörningar men sportig upplevs bilen inte alls.

Motorväg: På motorvägen går Renault Talisman med adaptiv fjädring mjukt och fint. På sliten och grov asfalt tränger mer vägbuller in i bilen än hos en del andra nya bilar vilket delvis kan bero på 19″ däcken som testbilen var utrustad med.

Komfort och praktiska egenskaper

Komforten är i topp som vi redan varit inne på men framstolarna skulle gärna fått ha ställbar framkant. Armstöd finns på båda sidorna om framstolarna. Massagefunktionen är ett trevlig inslag som ger myskänsla än massage. Det finns plats för småsaker och mugghållare som faktiskt fungerar, något fransmännen inte alltid brukar erbjuda. Benutrymmet i baksätet är helt okej och lastutrymmet är jättebra precis så som det ska vara i en stor kombi. Sämre ställt är det med spolningen av spolarvätska på framrutan, den spolningen är riktigt klen och på motorvägen orkar den knapp fram till fönstret. Rattvärmen gillar vi under under vår kalla årstid fast knappen för att aktivering sitter svåråtkomlig och hittas knappt synligt till vänster bakom ratten.

Instrumentering och teknik

Instrumenteringen är en styrka hos Renault Talisman. Instrumenteringen är helt digital och det finns en stor pekskärm som styr många av bilens funktioner. Styrkan är att det finns många olika typer av förarvisningar att välja vilket är bra. Mer valmöjlighet är uppskattat och du kan välja mellan klassisk hastighetsvisning med visare eller stora tydliga siffror. Du kan få instrumentering med hjälpmedel för ekologisk och ekonomisk körning. Dessutom finns det ett stort urval av färgsättningar som du kan välja efter eget tycke. Renault erbjuder faktisk mer individuell anpassning av instrumentering än de flesta andra biltillverkare gör. Ambientbelysningen inne i kupén följer vald färgsättning och ger ett trevligt och mysigt inslag, speciellt på kvällen. Fast belysningen kunde gärna ha fått nyttjas på flera ställen i bilen och speciellt för baksätespassagerarna också.

Pekskärmen och mediasystemet är genomgående lätt att förstå men ibland krävs lite väl många pektryckningar än vad som borde vara nödvändigt, detta är en utmaning för hela bilindustrin där flera tillverkare har brister. Bose stereon är riktigt bra. I flera bilar som haft stereo från Bose har ljudet inte levt upp till vad varumärket borde stå för, men i Renault Talisman ger Bose-stereon ljud i toppklass!

Det automatiska helljuset fungerar bra i de flesta situationer, någon enstaka gång har ljuset aktiverats kortvarigt när man tycker det inte borde göra det men detta är inte unikt för just denna bil. Vi kommer framöver få vänja oss vid att bilar har ljusautomatik och ibland kan man tro att dessa signalerar till bilar som precis dyker upp runt ett hörn eller liknande. I sin helhet fungerar det bra och bekvämt. Vingelvarningen är lite speciell, när du närmar dig vägkanten och inte blinkar så sänks ljudet på stereon och ett dovt hackande ljud hörs, precis som när du kör över räfflade mittlinjer.

Prisbild Renault Talisman:

Testbilens pris ligger på ca 385 000 kronor. Billigaste versionen går på från ca: 209 000 kronor med aktuell kampanj. Räkna med att betala mellan 250 000 och 300 000 kronor för en normalutrustad version. Det finns i skrivande stund två bensinversioner på 150 hk och 200 hk samt två dieselversioner på 110 hk och 160 hk.

Styrkor

  • Hög komfort
  • Bra instrumentering
  • Praktisk
  • Trevlig inredning
  • 4Control är toppen!
  • Prisvärd mot konkurrenterna

Svagheter

  • Något bullrig på motorvägen
  • Svag fönsterspolning
  • En stor och bra bil kostar ändå en slant

Summering

Renault Talisman uppfyller allt en kombi ska göra och lite till!

 

Test Renault Talisman TCe 200 hk Bensin Automat 4Control
Att köra7
Komfort8.5
Praktiska egenskaper10
Instrumentering9.5
8.8Renault Talisman

Test Subaru XV 2.0i bensin – Summit

$
0
0

Test Subaru XV 2.0i Summit, bensin 156 hk

Subaru XV är en riktigt trevlig bil som vi inte kan hitta någon större svaghet hos. Subaru XV har en snygg exteriör design och är lagom stor vilket gör denna bil till en riktig vinnare! Köregenskaperna är utmärkta och XV är en bil vi gärna kör varje dag året runt. Nya Subaru XV är en helt ny bil från grunden och är byggd på en ny plattform. Säkerhetssystemet Eyesight är standard.

Att köra

Subaru XV finns i två bensinversioner och vi prövar den starkare på 156 hästkrafter. Det är inte någon sportbilsprestanda men XV går alldeles utmärkt i alla vardagliga situationer. Fjädringen är jämt balanserad mellan komfort och körkänsla. Subaru XV är fyrhjulsdriven som standard och dessutom är fyrhjulsdriften ständigt inkopplad med automatiskt fördelning mellan fram och bakhjul om max 60-40%

Subaru XV passar bra i storstan fast kanske än bättre ute på landsbygden, därför tar vi den ut på avsides landsvägar för testkörning. Vägarna vi kör på är isiga och snöiga, de har hårda isiga ojämnheter och gropar samt skarpa hjulspår och kanter. Detta passar Subaru XV utmärkt. Vi möter en del bilar på vägen och vi kan lätt dra oss mot högerkanten för smidig passage. De gropiga vägarna känns till viss del i karossen då bilen blir stötig ibland. Det finns bilar med mjukare fjädring men å andra sidan har Subaru XV även utmärkt väghållning på vanlig asfalterad väg. Vi gillar just att fjädringen är lagom balanserad vilket gör att bilen har bra köregenskaper för de flesta situationer. För att få bättre egenskaper mellan gropiga vägar och raka krävs luftfjädring vilket främst hittas hos bilar som är avsevärt dyrare. Fyrhjulsdriften ger Subaru ett riktigt bra grepp på den snöiga och isiga väg vi färdas på och tidvis känns det som att det knappt skulle varit möjligt att köra på denna väg med en vanlig småbil. Subaru XV är en riktigt bra bil för dig som bor vid sidan om de stora lederna.

Subaru XV. utmärkt på isig landsväg!

I stan gör sig Subaru XV istället bra genom att bilen är pigg i starten och inte är allt för stor och bufflig, vi kommer också högre upp i trafiken vilket ger bra framförhållning. Växellådan är steglös men Subaru har programmerat den för att ge den en europeisk karaktär, detta fungerar bra och vi trivs med bilens köregenskaper inklusive växellådan. Backkameran är toppen och man ser brett och tydligt vad som händer bakom bilen. Det vi saknar är backsensorer med ljud vilket inte finns till Subaru XV.

Fyrhjulsdriven SUV

Komfort och praktiska egenskaper

Komforten är riktigt god och vi sitter toppenbra i framsätena. Passagerarstolen kan inte höjas vilket dock är ett litet minus. Armstöd finns på båda sidor. Det är lagom med benutrymme för baksätespassagerarna och bilens mått är bra fördelade. Lastutrymmet är bra och mugghållare samt småförvaring finns. Stolsvärmen är okej och rattvärmen är ett uppskattat inslag när vi testkör Subaru XV i -12 graders utetemperatur. Asiatiska bilar är kända för att vara mer bullriga. En av förbättringarna hos nya Subaru XV är lägre bullernivå vilket vi också märker av. Detta är inte den tystaste bilen vi åkt i men ligger nu på en fullt acceptabel och genomsnittlig nivå.

Det vi saknar hos Subaru XV är att takluckan kunde ha varit generösare i storlek. Övriga biltillverkare erbjuder idag stora panoramamått. Den dyrare versionen av XV gärna kunde också ha lite mera stämningsbelysning inne i kupén som syns i mörkerkörning, men detta är ändå bara i slutändan oviktiga detaljer. Enda egentliga anledningen till att vi tar upp det är att vi inte hittar så mycket mer att gnälla över, och det är ju bra!

Instrumentering och teknik

I japansk anda finns det ett överskott av displayer och information. Det mesta har du inte någon större nytta utav men samtidigt saknas inget heller. Allt är lätt att förstå och nyttja förutom GPS-navigationen. Vi lyckas inte knappa in husnummer för destinationen hur vi än försöker och detta resulterar i att vi i stadsmiljön inte riktigt alltid kommer rätt och får leta oss vidare när vi är framme. På landsvägen så stämmer inte navigationens angivna destination i många fall inte alls med vad som står på skyltarna, detta är dock inte unikt för bara denna bil. Så länge vi följer bilens karta som visar vart vi ska och struntar i vägskyltarna så går det bra. Navigationen är den funktion vi kommer minst överens med hos XV. Lättare är det att hantera radion och mediasystemet fast ljudbilden är inte den bästa som finns på marknaden, de flesta kommer ändå att vara nöjda tror vi.

Prisbild och ekonomi

Subaru XV är inte den billigaste bilen på marknaden men inte heller den dyraste. Subaru har Sveriges mest nöjda kunder och det är något andra bilmärken bara kan sukta över. Vår bensinförbrukning har legat på straxt över 0,7 liter per mil under testperioden som omfattat cirka 50% motorvägskörning. Reservdelspriserna är fullt acceptabla för de vanligaste reparationsdelarna och arbetskostnaden är riktigt låg så att det är ingen ide att fundera på att göra jobbet själv. Detta visar att Subaru XV är en genomtänkt bil även avseende reparationer. Här kan du läsa mer om service och reparation av XV

Prisbilen: Grundutförande 244 900 kr, tillägg för motor 2.0: 20 000 kr. Tillvalspaket: Active 25 000, Ridge + 10 000 kr, Summit +30 000 kr (En Subaru XV 2.0i Summit kostar därmed 329 900 kr)

Summering

Subaru XV är en toppenbil att färdas i under alla årets dagar! Vi rekommenderar starkt köp av Subaru XV! Även om Subaru XV inte direkt erbjuder något unikt och extra utöver Subarus goda varumärke så är det just det faktum att vi inte hittar några större svagheter som gör XV till en så pass bra bil.

Test Subaru XV 2.0i bensin - Summit
Att köra8
Komfort8.5
Praktiska egenskaper10
Instrumentering10
9.1Overall Score

Att tänka på för dig som vill välja miljödäck

$
0
0

Tänkvärt för dig som vill välja miljödäck

I Sverige kan vi vara stolta över att vara ett folk med ett stort miljömedvetande och allt fler människor väljer miljövänliga produkter för att dra sitt strå till stacken. Nuförtiden går det även att göra detta val när det gäller däck. Miljödäck är särskilt utvecklade för att slita så lite så som möjligt på naturen. Detta uppnås på tre sätt: genom miljövänligare tillverkningsprocesser och material, däckets funktion och återvinning av gamla däck.

Flera av de större däcktillverkarna som Goodyear, Michelin, Nokian m.fl. har idag miljöprogram för att utveckla särskilda miljödäck. Även om du inte vill satsa på ett uttalat miljödäck så kan du genom EU:s så kallade eko-märkning köpa ett däck som drar så lite bensin och bullrar så lite så möjligt för att minimera din negativa inverkan på miljön. Välj ett däck med “A”-märkning vilket visar att det är bensinsnålt.

  1. Miljövänliga tillverkningsprocesser och material  

Miljöpåverkan för vilken produkt som helst börjar i fabriken. Främst handlar det om vilken slags energi som används, vilka slags avfallsmaterial som bildas under processen och hur dessa tas om hand. För miljödäck används bättre råmaterial som inte är lika skadliga för miljön som andra material. Framförallt jobbar däckindustrin för att utesluta tungmetaller och högaromatiska oljor (HA-oljor). Högaromatiska oljor har kopplats till ökad cancerrisk för människor. Det satsas också på mer naturliga material som naturgummi och vegetabiliska oljor.

  1. Miljövänliga funktioner

Framförallt när det handlar om miljödäck talar man dock om lägre bensinförbrukning. Genom lägre bensinförbrukning minskar koldioxidutsläppen. (Även de som av rent ekonomiska skäl vill minska sina bensinkostnader kan vara intresserade av miljödäck.) Miljödäck är utvecklade för att minimera friktionen mellan däcket och underlaget vilket gör att det krävs mindre energi för bilen att rulla. Tyvärr kan den minskade friktionen också innebära sämre grepp och förlängd bromssträcka vilket är den främsta kritik som framförs mot miljödäcken. Innan du bestämmer dig för ett miljödäck försäkra dig om att det är säkert för den typ av bilförare du är och de underlag som du mestadels kör på.

Att minska på bullret från trafiken är också en viktig miljöfaktor främst i storstadsområden. Genom EU:s eko-märkning kan du också välja ett däck som går så tyst som möjligt. Välj då ett däck med endast ett streck i den högtalare som används för att ange bullernivå.

  1. Återvinning av däck

Otaliga ton däck slängs årligen. Att i största möjliga mån hantera detta avfall på ett miljövänligt sätt eller att till och med återvinna däcken är ytterligare en aspekt att tänka på om du vill vara så miljövänlig som möjligt. Med utpräglade miljödäck följer ofta ett löfte om att de ska återvinnas. Även om du köper “vanliga” däck lämna in gamla däck hos en däckhandlare som samarbetar med Svensk Däckåtervinning AB.

  1. Framtiden för miljödäck

Det första miljödäcket tillverkades 1992 av Michelin och teknologin går ständigt framåt. Antal biltillverkare som satsar på miljövänligare bilar ökar i takt med att medvetenheten hos konsumenterna blir större. Sannolikt kommer detta också att skapa motsvarande tryck på däckindustrin att satsa på “grön” teknologi. Just nu satsar man främst på ökad hållbarhet vilket på längre sikt kommer att minska antal däck som slängs varje år.

Test Mercedes E-klass All Terrain 220d SE kombi

$
0
0

Test Mercedes E22d E-klass diesel All Terrain – Makalös komfort!

Nya Mercedes E-klass är en av världens absolut bästa personbilar, dessutom är den bränslesnål! Den som köper en Mercedes får alltid lite mer. Även när funktionerna är desamma som hos andra bilar så presenteras det och utförs lite bättre hos Mercedes. Det är det som kunderna förväntar sig och det är också det som Mercedes lever upp till, att hela tiden vara lite bättre. Mercedes E-klass är en helt suveränt bra bil!

Testbilen: Mercedes E220d All Terrain 4Matic (Fyrhjulsdriven), SE Edition, luftfjädring, Euro 6 (Co2-utsläpp ca: 138 g/km), grundpris 469 900 kronor och extrautrustad för drygt 250 000 kronor. Testbilens pris: 729 600. Vår bränsleförbrukning under perioden har legat på 0,6 liter/mil och innefattar ca: 50% motorvägskörning.

Vad är Mercedes?

Mercedes är ett premiummärke och lever upp till allt vad det innebär. Premium innebär bland annat att Mercedesbilarna har den senaste tekniken och att materialvalen håller högre kvalité än genomsnittsbilen. Det finns också allt som kan tänkas till bilen, om det inte är standard så kan det köpas till. Hos en premiumbil får du ofta bättre möjligheter att bättre anpassa bilen till det vad du vill ha, exempelvis att flera olika inredningsval går att få.

Mercedes mot konkurrenten BMW, ja det är skillnad mellan BMW och Mercedes även om det i slutändan kan vara hårfint när man summerar helheten. Det är framför allt att de båda märkena valt olika inriktningar för kundupplevelsen hos deras bilar. Mercedes håller ett betydligt större fokus på elegans och komfort medans BMW har ett större fokus på körkänsla och prestanda. Oavsett vilket av dessa märken du väljer så är båda märkena både sportigare och komfortablare än bilarna i ekonomiklassen.

Att köra

Mercedes E-klass är en riktig glidarbil med fantastisk komfort. Motorn och den 9-stegade automatlådan svarar snabbt och piggt från stillastående. Mercedes E220d gör 0-100 km/h på 7,7 sekunder vilket är relativt snabbt, ändå så känns bilen inte alls sportig. Mercedes E-klass är istället en enormt mjuk bil med god prestanda. Fjädringen är så fint balanserad att det känns som att man svävar fram över vägen när man kör.

Fyrhjulsdriften är riktigt bra att ha i Sverige och känns tryggt att ha. All Terrain versionen kan höja upp bilen lite extra när väglaget är sämre , denna funktion fungerar i hastighet upp till 35 km/h

Storstan: I stan är Mercedes E-klass klumpig då bilen är så pass lång, detta blir förstås ofrånkomligt då bilen är skapad för att vara riktigt rymlig. Istället kompenseras detta med en utmärkt backkamera och parkeringssensorer som underlättar vid parkering. Numera reagerar också parkeringssensorerna i ett tidigt skede vilket tidigare har varit en svaghet hos Mercedes bilar. Den pigga automatlådan och motorn är toppen i stan då man snabbt kommer upp i fart och smidigt kan glida in i vältrafikerade rondeller trots bilens storlek och tyngd.

Landsväg: Finns det bättre bil än E-klass på landsvägen? Bilen går så mjukt och fint vilket gör resan till en avslappning. Omkörningar går bra men kräver viss marginal då bilen inte upplevs som jättesnabb i dessa situationer, men du kör om med elegant stil och knappt att passagerarna märker av det! Motorn hörs knappt in i kupén.

Motorväg: Motorvägskörning går också som i första klass. Även här går bilen mjukt och fint och prestandan duger gott. Bullernivån inne i kupén vid motorvägskörning är bland det lägsta vi upplevt.

Komfort och praktiskt nyttjande

Komforten är som redan nämnt i topp vilket luftfjädringen är en stor del av. Ergonomin hos framstolarna är riktigt bra och stolarna har många inställningsmöjligheter inklusive ställbar framkant. Nackstöden är inställbara i flertalet vinklar så de faktiskt fungerar som nackstöd och du kan luta huvudet mot precis som du önskar, hur många bilar erbjuder det? Bullernivån inne i kupén är otroligt låg. Värt att nämna är att testbilen var utrustad med Akustik komfortpaketet för 22 500 kronor extra, vilket innebär extradämpade rutor och mer ljudisolerande material. Få bilar erbjuder lika hög komfort som Mercedes E-klass.

Mercedes E220d är även en mycket praktisk bil. Lastutrymmet är gigantiskt stort. Det finns plats för småförvaring och bra mugghållare. Baklucka med el-öppning finns såklart. Detta är en av de bästa personbilarna på marknaden för dig som önskar maximalt med utrymme och det är en perfekt familjebil, att massor av Mercedes E-klass rullar som taxibilar är lätt att förstå.

Teknik och instrumentering

Instrumenteringen är något alldeles extra i nya E-klassen. Den består av två jättestora heldigitala skärmar som sitter bredvid varandra. En för föraren där man kan välja några olika varianter på hur hastighet och varvtal ska visas. Dessutom kan du ställa in vad som ska synas på höger och vänster sida om hastighetsvisningen. Förarinstrumenteringen är helt suverän både avseende innehåll och hur det presenteras för föraren, det bästa vi sett hittills. Mittskärmen visar bilens inställningar, radio/media och navigation. Du kan få visning av radio och navigation sida vid sida eller var för sig. I enbart navigationsläge så är kartan enormt stor. Ja, det mesta i ny bilteknik finns att få till Mercedes E-klass och det är så pass mycket att listan blir allt för lång att ta upp i denna artikel.

Burmeister stereon är ett av de bästa bilstereosystem som finns idag. Detta ingår i Premiumpaket Plus för 66 500 kronor. Då ingår även bl.a. Multibeam LED strålkastare, parkeringspaket med 360 graders kamera, läderklädsel, dödavinkelassistent och panoramatak som är öppningsbart.

Det lilla extra

Även om andra bilar har samma funktioner som så är Mercedes lite bättre, här är några exempel:

Rattvärme, varför nöja sig där? I E-klass kan du även få uppvärmda armstöd.

Spolning av vindrutan. Bilen har tre spolarmunstycken istället för normala två. Mercedes E-klass har också rejält med kraft i spolningen som fungerar utmärkt även på motorvägen.

Navigationsskärmen, större är bättre och hos E-klass är gigantisk. Samt att du får kompletterande info i head-up display och i förarvisningen om du önskar.

Innerbelysning i olika färger. Hos E-klass kan du ställa in exakt vilken färgnyans du önskar i färgskalan. Innerbelysningen sträcker sig dessutom även till baksätet. Detta ger en trevlig och mysig känsla vid mörkerkörning.

Urval av tillval

SE Edition (Standard för Mercedes E220d SE Edition): Parkeringsassistent och backkamera, Garmin navigation, spegelpaket, 0 kr

  • Teknikpaket: Widescreen cockpit, head-up display och navigation, 33 300 kr
  • Vinterpaket: Parkeringsvärmare, uppvärme vindrutespolare, 12 500 kr
  • Värmekomfortpaket: Sätesvärme plus till framsäten samt uppvärmda armstöd, 12 700 kr
  • Förarassistanspaket: Avancerade säkerhetssystem innehållandes flertalet funktioner inklusive autobroms för fotgängare, adaptiv farthållare, 27 650 kr
  • Aktivt multikontursätespaket: Multikonturstolar fram, med kördynamikfunktion (håller emot extra på sidorna vid kraftigare svängar), Massagefunktion, komfortnackskydd fram, 22 500 kr

Utöver ovanstående finns en nästan oändligt lång lista på paket och enskilda tillval

Svagheter

De är inte många svagheter och de flesta är av arten “dagens premiumbil problem”, dvs lösningar som kunde varit bättre hos funktioner som de flesta bilar inte ens har.

Massagefunktion finns men det krävs några knapptryckningar i menyn för att starta, dessutom slås den av efter inte så lång stund.

Menyhantering. Menyhanteringen tar ett tag att lära sig. Det finns en viss logik och är gjort för att styras med den runda kontrollen mellan framstolarna. De vanligaste funktionerna finns det snabbknappar för, resterande bör skötas när bilen är stillastående. GPS navigationen tar längre tid att programmera än pekskärmar. Pekskärmar är genomgående lättare att nyttja men å andra sidan så är visningen av information hos Mercedes helt överlägsen samt placerad högre upp på panelen så blicken inte behöver flyttas från vägen lika mycket.

Programmering av klimatstart. Det finns bara tre minnesplatser för programmering av den bränsledrivna motorvärmaren. Dessutom kan bara ett program väljas och det är starttid av funktionen som ställs in, inte beräknad avfärd. Konkurrenter erbjuder veckoprogrammering med två tider per dag samt att du ställer in när du avser att åka så du inte behöver fundera så mycket på tiderna.

Summering:

Mercedes E-klass är tyst, praktisk och makalöst komfortabel och dessutom bränslesnål. Detta gör nya E-klass till en av världens bästa kombibilar.

Test Mercedes E-klass All Terrain 220d SE kombi
Att köra9.5
Komfort10
Praktiska egenskaper9.5
Instrumentering9.5
9.6Overall Score

Byta bromsskivor på bilen

$
0
0

Byte av bromsskivor på bilen

Bromsar slits, det är bara att acceptera detta faktum. Friktion behövs för att få bilen att sänka hastigheten och enkelt samt effektivt är bromsklossar och bromsskivor. Känner du att du är lite händig och har tid så kan du byta bromsskivorna själv. Då sparar du några kronor.

Det är idag lätt att hitta reservdelar på internet och det är också det bekvämaste sättet att handla detta på idag. Du får delarna hemskickade till dig till låg kostnad. Exempelvis så kan du hitta bromsskivor som startar från 100 SEK

Byta alltid bromsarna parvis, höger och vänster. Byter du skivor så sätt alltid nya bromsklossar också.

Att byta bromsskivor går i stora drag till så här:

  1. Lyft upp bilen på pallbockar, snåla inte med tiden och bara använda en domkraft för det är allt för riskabelt och ofta ostabilt. Tänk på din egen säkerhet också, använd pallbockar helt enkelt.
  2. Ta loss hjulet
  3. Lossa bromsoken. Bromsoken är mekanismen som sitter runt bromsskivorna och klämmer åt bromsklossarna mot skivorna. Bromsoken lossas genom att ta loss bultar eller ta av glidkolvarna. Låt inte oken gäng fritt bara i bromsslangen. Demontera bromsokhållaren.
  4. Demontera skivan från hjulets nav. Ibland sitter skivan fast med en skruv eller låsring på en av bultarna. Om bromsskivan är av varianten som sitter ihop med hjullagret, då lossar du centrummuttern. Centrummuttern sitter fast med låsbleck eller saxpinne. Dra isär hjullagret och undvik att få in smuts i det.
  5. Om hjullagret är integrerat i bromsskivan ska hjullagret flyttas från gamla skivan till den nya. Eventuellt så montera in ett nytt istället.
  6. Tvätta av eventuellt fett från skivans friktionsytor och montera tillbaka den nya skivan. Ibland justeras hjullagrets spel via centrummuttern
  7. Montera tillbaka bromsokshållaren och oket. Är bromsoket flytande så centrera det över skivan så att du får samma utrymme mellan skiva och belägg på båda sidorna. Montera fast bromsbeläggen
  8. Montera tillbaka däcket

Viktigt: Provbromsa före du åker ut på vägen så att du vet att allt fungerar.

Som du ser är det inte så många moment som ska genomföras. Den som vet och är van gör detta snabbt och det är klassat för det mesta som en lätt åtgärd. (Tänk på att nya bilar med elektrisk handbroms kan vara lite svårare, eller kräva verkstadsutrustning i värsta fall)

Tycker du fortfarande att det verkar svårt? Sök på Youtube så kanske du hittar en video när någon byter bromsar på samma bil som du själv har, då kan du se i förväg om du klarar av det själv.

Har du en specialbil eller äldre bil som kan ha fått problem med rost och andra detaljer kring bromsar och mekaniken som ska dra åt bromsarna så kan det vara värt att googla för att se om något forum tagit upp din bil. På forum kan du få tips och råd när det krånglar kring bromsbytet. Det är ofta flera som har haft samma problem speciellt när det gäller gamla och entusiastbilar. Speciellt Volvobilar är det många som kan mycket om på forum som jagrullar. Det är ju många gamla Volvobilar som rullar i sverige och där allt blivit gammalt och det krånglar lite mer än normalt kring bytet av bromsarna.

 

Europeiska racingbanor du bör besöka

$
0
0

Dessa europeiska racingbanor borde du besöka

Några av världens kändaste och mest intensiva biltävlingar hålls i Europa. För dig som bilälskare är givetvis dessa racingbanor helig mark. I denna artikel hittar du några av de banor du måste besöka.

Nürnburgring, Tyskland

Nürnburgring är en av de viktigare i den europeiska racing-kulturen. Här är det full prestige som gäller och för bilföretagen är detta en av de viktigaste banorna för att demonstrera sina snabba bilar. Det bästa varvat har än så länge gjorts av en Chevrolette Corvette C6 Z06 på 7:22:68. Andra bilar som har försökt sätta rekordet är Nissan GTR, Lexus FLA och Dodge Viper ACR.

Nürburgring

Le Mans Burgatti, Frankrike

I franska Le Mans hålls flera legendariska tävlingar, men mest omtalat är nog Le Mans 24-timmars. Varje lag består av tre förare redo att byta av varandra under tävlingsdygnet. Det är lika mycket en tävling i skicklighet som uthållighet. Lag från hela världen kommer med sina bilar, redo att med plattan i mattan köra ett uthållighetsprov de aldrig kommer att glömma.

Le Mans

FDM Jyllandsringen, Danmark

Ett stenkast från Svearikes landsgränser hittar vi den legendariska danska arenan FDM Jyllandsringen, som öppnades 1965. Längden på banan har varierat under åren och sträckt sig från att vara  1.7 km till att idag vara 2.3 km. Jyllandsringen är känt för sina intensiva svängar.

FDM Jyllandsringen

The Isle of Man Mountain Cruise, Isle of Man

Denna bana är känd för att vara en av de elakaste och svåraste att bemästra. Upp- och nedförsbackarna, de tvära svängarna. Här gäller det att vara alert och hålla båda händerna på ratten!

Isle of man

Monte Carlo, Monaco

Sen har vi givetvis de fantastiska varven i Monte Carlo. Längs kusten far bilarna fram i den lyxiga staden. Perfekt att spana in för dig som vill ha en lyxig och varm semester med medelhavsklimat.

Monte Carlo

Spela på racing

Även om racing är spännande i sig är det många som gillar att krydda den högoktaniga underhållningen med lite betting. Med dagens teknik är det också väldigt enkelt att betta i sista minuten online. Tiden när man kommer på att man har missat att placera sitt bet strax innan startskottet ska gå, är helt enkelt förbi.

Det kan dock vara lite svårt att veta vilken sajt man ska vända sig till, särskilt med tanke på att de flesta har ett fokus på casinospel. En sida med varma rekommendationer är Bethard, som erbjuder generösa insättningsbonusar.

Att Zlatan Ibrahimovic är delägare vittnar också om plattformens stora sportintresse. Här kan du utöver motorsport betta på fotboll, tennis, basket, hockey, golf, rugby och mycket mer.

Elbilspecial – räckvidd, ladda, ägande

$
0
0

Köpa och äga elbil – räckvidd och allt kring ägande

Elbilar subventioneras allt mer och andra bilar straffbeskattas beroende på utsläpp. Det råder rejäla krafter inom politiken att styra bilköpare mot olika former av elektrifierade bilar. Fast fortfarande är dessa bilar dyra och räckvidden begränsad samt att laddningsmöjligheterna fortfarande är relativt dåliga. Men det finns många elbilsentusiaster och allt fler privatpersoner skaffar begagnade elbilar som andrabil för arbetspendling.

Bytabil.net har under 2017 provat flera elbilar och utvecklingen av elbilarna går framåt. De offentliga laddningsmöjligheterna blir bättre och bättre men känns ändå som ett av de största hindren för ett smidigt elbilsnyttjande. Det krävs i stort sett att du bor i villa med eget ladduttag samt att din arbetsplats också har tillräckligt med resurser för att ladda elbilar.

Laddning

Vi saknar bra snabbladdningsmöjligheter ute på stan. Vissa av de få som finns kräver dessutom att man i förväg skaffat ett laddningskort. Vissa tar också betalt i tid istället för levererad effekt. Vi saknar även möjlighet att på stolpe samt i bilarna kunna se hur mycket effekt bilen laddar med i realtid. Dessutom gäller det att läsa på innan bilköpet vad bilen kan ta emot i högsta effekt. Ju mer effekt batteriet kan laddas med desto snabbare kan batteriet laddas om källan kan leverera detsamma. De vanligaste laddstolparna ute på stan är på 1-fas och 3,7 kW vilket gör att det tar timmar att återladda en normal åktur till shoppingcentret. På vintern minskar batteriets räckvidd rejält om batteriet är kallt. Därav har bilarna normalt batterivärmare som aktiveras när bilen är ansluten till laddstolpe, många har också automatisk klimatanläggning som kan förprogrammeras att ha rätt temperatur vid angiven avfärd när bilen står ansluten till laddstolpe. Allt för att minska belastningen på batteriet vid körning. Läs mer här om våra erfarenheter av att ladda bilen på stan

Välja elbil

Vilken elbil ska man välja? Det finns tre typer:

Hybrid, “Toyotahybriden” har inbyggt batteri. Främsta syftet är att sänka utsläppen från bilen i miljösyfte. Lägre bränsleförbrukning kommer på köpet. Bilen lagrar energi i ett batteri vid bromsning och frirullning, denna energi plockas tillbaka vid gaspådrag. Kan bara köras några kilometer på enbart eldrift om batteriet är fulladdat, kan räcka för att färdas i miljözoner där det är krav på nolltolerans i utsläpp.

Laddhybrid/Plug-in hybrid. Har ett något större batteri som kan laddas via elstolpe. Vanligaste räckvidden idag vid verkligt nyttjande är runt tre mil. Detta är vad majoriteten har som högsta pendlingsavstånd till arbetet. Denna biltyp är alltså riktat till de som dagligen kör bil till och från arbetet. När batteriet är slut tar en vanlig motor över och bilen körs som alla andra bilar.

100% elbil. Noll i utsläpp och billig att köra. Svaghetern är högt inköpspris, begränsad räckvidd och ofta begränsade laddningsmöjligheter. Batteriets lagringskapacitet blir också sämre med tiden. Det finns dock vissa modeller som BMW i3 som kan fås med små stödmotorer som nyttjas när batteriet är slut, räckvidden i dagens i3 stödmotor är 10 mil men har fördelen att man kan tanka på alla bensinstationer.

Läs mer om vad vi skrivit om att välja elbil

Biltester av elbilar av Bytabil.net:

Vi har senaste året gett elbilar hög prioritet och testat så många vi kunnat:

100% Elbil

BMW i3 (Med REX backupmotor)

Volkswagen Golf GTE (Bytabil-favorit)

Hyndai Ionic

Renault Zoe (Med 40 mil räckvidd, i teorin)

Nissan Leaf (Klassikern) 25 mils batteriversionen

Plugin-hybrider

Volvo XC60 T8

BMW 740 LE

BMW 225xe Active Tourer

BMW 330e (Tjänstebilsfavoriten)

Hybrid

Kia Niro

Toyota Rav4

Toyota Auris

Toyota Yaris

Andrahandsvärdet för elbilar

Vi vet inte så mycket om andrahandsvärdet för elbilar ännu. När Toyota Prius kom i början var värdefallet enormt först. Sedan har det återhämtat sig och nu är bilarna efterfrågade även på andrahandsmarknaden när köparna insett att batterierna hos dessa bilar inte är ett problem. Toyota själva har angett att de tagit en av deras Hybridbilar som gått 30 000 mil och gjort tester på hur batteriet påverkats och det visade sig att de inte kunde se någon större försämring alls av kapaciteten. De säger dock att batterier hos 100% elbilar får försämrad effekt med tiden.

Sannolikt är det just nu den snabba utvecklingen hos elbilarna och de förbättrade effekterna samt räckvidden som gör äldre elbilar snabbare omoderna. Hur snabbt batterierna hos dessa bilar försämras vet vi inte så mycket om just nu. Till viss del så accepterar andrahandsköparna försämringar i samband med att priset för begagnade bilar är billigare, precis som med alla bilar. Dock kan man tänka sig att bilhandlarna bör kunna testa batteriets kondition som en deklaration inför försäljning. Vi har lite mer information om andrahandsvärdet hos elbilar här, detta kommer framför allt från amerikanska marknaden

Att tänka på framöver

Miljömärkt el önskas så du vet att elen kommer från förnybar energikälla. Att tillverkningen av elbilen sker miljövänligt. Detta har flera tillverkare likt Tesla redan påbörjat då de förstått att kunderna vill ha även god tillverkning av elbilarna för att det ska vara någon mening att köpa en elbil.

Har du egna tankar kring elbilar, har du egna erfarenheter? Skriva gärna en kommentar nedan och dela med dig!


Test Toyota C-HR – snygg designad SUV från Toyota!

$
0
0

Test Toyota C-HR Hybrid – Trendig SUV från Toyota

Toyota C-HR är en snyggt designad bil från Toyota. Toyota C-HR bygger på den senaste Priusplattformen och är en av de modernaste bilarna hos Toyota just nu. Toyota har tidigare inte varit kända för sin design utan mer avseende funktion och kvalité. Med Toyota C-HR visar Toyota att de också kan hänga med i biltrenderna för design, till och med så pass bra att flertalet konkurrenter nu kan känna sig förbikörda även på denna punkt. Vi har testat Toyota C-HR och den är riktigt bra, häng med och läs vidare!

Toyota C-HR Bi-tone 1,8 HSD Hybrid

Testbilen: Toyota C-HR 1,8 Hybrid X-edition Bi-tone (Framhjulsdriven), JBL-stereo (+9 500 kr), Navigation

Att köra

Hybriddrift är ett bättre alternativ för miljön vilket vi först vill framhäva. Det finns idag bilar med större batterier som kan köras bara på el fast de är fortfarande dyra att köpa och infrastrukturen för laddning är ännu inte tillräckligt utbyggd. Toyotas hybridbilar finns prismässigt inom räckhåll och batterierna har visat sig hålla bra. Toyotas hybridbilar är idag eftertraktade på begagnatmarknaden.

Toyota C-HR 1,8 HSD är en trevlig bil att köra. Motorn räcker gott och väl samt att bilen är mycket pigg från start. Det finns tre körlägen att välja mellan Eco, Normal och Sport. En viss skillnad märker vi och då framför allt mellan Eco och Sport men inte så pass att vi tycker att det har någon större betydelse, dessutom är det krångligt att byta mellan körprogrammen. Den steglösa växellådan är helt okej. Vid snabba, kraftigare och längre gaspådrag kan det uppstå ett rusande och surrigt motorljud i kupén. Motorn är ändå relativt bra isolerad så att i det stora hela funkar det bra även om vi i Europa föredrar stegade automatlådor. Fjädringen hos C-HR är relativt hård vilket är bra för väghållningen då bilen har extra batterityngd att släpa på, å andra sidan förlorar man en del komfort. Bakåtsikten är en av bilens svagheter och man ser inte alls ut bra genom bakrutan. Backkameran är ett måste och turligt nog är detta standard till Toyota C-HR, blippande ljudsensorer saknas dock.

Stadskörning: I storstan gör sig Toyota C-HR 1,8 HSD Hybrid toppen! Ja, i stan gör sig verkligen C-HR hybrid som allra bäst, bilen är helt suverän att köra och responsen från motorn i lägre hastigheter är mycket direkt och toppen! Dessutom bidrar vi genom hybriddriften till en bättre stadsmiljö. I låga hastigheter upplevs bilen som mycket tyst inne i kupén

Landsväg: När vi kör Toyota C-HR 1,8 HSD på landsvägen märker vi av den något hårda fjädringen fast bilen håller ändå en fullt acceptabel komfort. Motorns respons vid omkörning över 90 km/h börjar bli ansträngd och det behövs god framförhållning. På grov asfalt i cirka 70 km/h och uppåt så börjar vägbuller tränga igenom men ligger fortfarande på en acceptabel nivå

Motorvägskörning: Motorns egenskaper är okej även om det inte finns jättemycket kraft kvar högre hastigheter, men det behövs ju inte i Sverige. Ett visst vägbuller tränger igenom när asfalten är grov och dålig, detta är inte den tystaste bilen vi åkt i på motorvägen.

Komfort och praktiska egenskaper

Komforten hos framstolarna är utmärkt och armstöd finns på båda sidor om förarstolen.  Baksätet har begränsat med utrymme men om framstolarna inte flyttas för långt bak så räcker benutrymmet i de flesta fall. Bilens interiör känns trivsam och Toyota har blivit betydligt bättre på denna punkt och det där med att en Toyota är “så tråkig inuti” kan glömmas bort helt. Toyota C-HR kan absolut jämställas med likvärdiga konkurrenter men den är fortfarande inte i nivå med premiumklassen. Automatisk klimatanläggning är standard.

Det finns bra mugghållare och även viss plats för småförvaring, vi saknar trådlös laddning av mobiltelefon. Lastutrymmet bak är helt okej och räcker för de flesta tillfällen, bilen är förstås inte lika rymlig som en stor kombi.

Teknik och instrumentering

Förarinstrumenteringen har Toyota haft i sina bilar ett tag nu och den är bra, enkel och informativ. Den är dock inte heldigital som många bilar börjar komma med, å andra sidan så är frågan om detta i slutändan är viktigt att ha? Förarinstrumenteringen är i alla fall utmärkt. Det finns i mitten en skärm för färddatorn som är likvärdig de flesta nya mellanklassbilar idag. Där får vi upp de viktigaste färddatorfunktionerna och det är lätt att scrolla mellan fakta och inställningar. Det bästa är att vi kan få hastighetsvisning med stora tydliga siffror vilket vi uppskattar mycket, dessutom visas samtidigt körsträcka till tom tank.

Pekskärmen styr framför allt media och navigation. Denna är coolt designad med ett futuristiskt Star-Trek utseende. Det är lätt att navigera i skärmen men grafik och respons kunde gärna få vara lite snabbare. JBL-ljudet är den största besvikelsen hos Toyota C-HR, ljudet är inte dåligt men inte heller bättre än många standardstereos idag och då kostar detta ljudsystem hela 9 500 kronor extra.

Filhållningshjälpen signalerar när du närmar dig väglinjer och korsar dem utan att blinka. Bilen styrs då tillbaka in i filen automatiskt. Vi har testat detta genom att släppa ratten på motorvägen i 110 km/h och återstyrningen fungerar och bilen studsar mellan sidolinjerna samt hålls kvar i filen (Not: Vi har inte testat på kurvigare väg).

Prisbild

När det gäller Toyota är många intresserade av priset. Sannolikt därför att Toyota är kända för att hålla hög kvalité utan att de tillhör premiumklassen.

Priset för Toyota C-HR börjar från 244 900 kronor för 1,2 liters bensinturbo Active. Då är fyrhjulsdrift och automatväxel standard. Hybridversionen 1,8 HSD (Framhjulsdriven batterihybrid) inklusive steglös automatlåda börjar även den från 244 900 kronor. Alltså väljer du framför allt mellan fyrhjulsdrift eller hybriddrift, priset är lika. Backkamera (ej ljudsensorer) och automatisk klimatanläggning är standard.

Därutöver finns det flera utrustningsversioner som X-edition 262 500 kr, X-edition bi-tone 283 900 kr och Executive 284 900 kr, sen finns det inte så många tillval utöver JBL stereo +9500 kr och metallicfärg. Så prisbilden hamnar mellan 245 000 kr och upp till 300 000 kr.

Summering

Toyota C-HR är en snygg bil med utmärkta köregenskaper! C-HR har utöver den lyckade designen moderna men inte unika egenskaper, den extra styrkan kommer framför allt från Toyotas goda varumärke! Vi rekommenderar denna bil starkt!

Test Toyota C-HR - snygg designad SUV från Toyota!
Att köra7
Komfort5
Praktiska egenskaper5
Instrumentering7
6C-HR

Här lottas en Mercedes Benz SLC ut varje månad.

$
0
0

Få har missat att antalet spelsajter växer explosionsartat. Den ständigt växande konkurrensen har lett till att sidorna tävlar om sina kunder med allt mer och mer generösa bonusar. Exempelvis går det varje månad att vinna en splitterny Mercedes Benz SLC på SpinStation online casino.

I den högteknologiska tidsåldern har mycket förändrats snabbt, särskilt sedan internets intåg. Idag kan man lyssna på valfri låt av ens favoritartist eller ser en ny spännande film med ett knapptryck. Likaså är det möjligt att hantera alla ens bankaffärer online eller spela TV-spel mot en motståndare på andra sidan jordklotet. Givetvis har också spelbranschen revolutionerats.

Dagens casino-värld ser markant annorlunda ut sett till dess långa historia. Utvecklingen från romarnas hasardspel till Elvis pampiga liveshower i Las Vegas har förvisso varit lång, men också långsam. Sedan kungen av rock’n’rolls glansdagar och dagens datum har ett ännu större hopp tagits, och det på bara några decennium.

Idag går det nämligen utmärkt att placera sina bets, spela diverse kortspel eller pröva lyckan med enarmade banditer direkt från datorn, plattan eller telefonen. En hel del casinon har nämligen börjat fokusera på den internetbaserade publiken och sett till hur relativt lätt det är att starta ett internetbaserat casino gentemot ett landbaserat, har utbudet exploderat.

Ökad konkurrens leder till större bonusar

Den stora konkurrensen bolagen emellan har i sin tur lett till att spelsajterna tävlar om sina kunder med allt mer och mer generösa bonusar. Exempelvis lottar SpinStation ut en sprillans ny Mercedes Benz SLC varje månad. Allt som krävs för att vara med i lotteriet är att samla ihop 1000 poäng genom att spela på slotmaskiner.

SpinStation Casino är förmodligen ganska ensamma om att lotta ut detta fantastiska fordon, men alla spelsajter har sina egna typer av bonussystem. Klassiska bonusar som återfinns hos de flesta är free spins och olika typer av välkomstbonusar. Free spins innebär att spelaren får spela fler gånger utan någon extra kostnad. Denna typ av erbjudande delas oftast ut som vinster i olika slotspel eller vid ens insättningar.

Välkomstbonusar är precis vad det låter som – olika fördelar spelaren får när hon registrerar sig på ett casino och/eller gör sin första insättning. Du kan läsa mer om olika spelsajters bonusar på www.svenskaspelsajter.se/casino/. Via länken får du en smidig och enkel överblick över alla populära spelsajter och vilka bonusar de erbjuder just nu. Du kan också se vilket betyg sajterna har fått av sina användare.

För spelaren finns det med andra ord en hel del fördelar med att casinovärlden har gått online. Oavsett om drömmen är att glida runt i en lyxig mercedes eller nöjdheten med att få mer spelvärde för sina pengar. Det viktiga i allt detta är att hålla huvudet kallt, ha roligt och inte spela för mer än vad man har råd att göra av med.

Provkörning av XC40 och Suzuki Vitara pågår just nu!

$
0
0

Nu provar vi Volvo XC40, dessutom mot Suzuki Vitara!

Nya Volvo XC40 har kommit ut på marknaden precis och bilen är under provkörning av Bytabil.net just nu. Volvo satsar stort på SUV:ar just nu och spottar ut en efter en känns det som. XC60 var en helt fantastiskt bra bil, speciellt med luftfjädring. Frågan är då vad Volvo XC40 hamnar?

Första intrycket av nya Volvo XC40 är mycket bra, detta är en riktigt fin bil. Interiören och instrumenteringen är mycket lika de övriga nya bilarna från Volvo. Storleksmässigt är bilen rymlig. Både i framsätet och benutrymmet i baksätet är också generöst. Lastutrymmet är inte jättestort men långt ifrån trångt. XC40 är faktiskt en ganska stor bil konstaterar vi, och kanske är den lite för stor?

Skillnaden mellan XC40 och XC60 är inte så stor som vi förväntat oss. Prisbilden är också relativt närliggande. Vi har fått informationen från Volvo att det kommer enklare versioner av XC40 med bland annat mindre motorer än till XC60 och då kommer prisskillnaden bli större. En lite unik detalj för XC40 och Volvo är att bilen kan fås med lite mera färgkombinationer exteriört, exempelvis kan taket fås i annan färg. Inredningen i testbilen är till viss del röd vilket inte varit så vanligt hos bilar de senaste åren.

Provkörningen av nya Volvo XC40 fortsätter och vi kommer att skriva en artikel här på bloggen när vi är klara, dessutom kommer vi ställa Volvo XC40 mot Suzuki Vitara som vi provar samtidigt. Detta blir en intressant och kanske inte en en självklar kombination att ställa mot varandra, med de är av samma biltyp och ungefär samma storlek. Välkommen tillbaka!

Vilka Elbilar står sig bäst i värde?

$
0
0

Elbilens andrahandsvärde: Vilken elbil har bäst andrahandsvärde?

Elbilar har verkligen tagit världen med storm och de har verkligen kommit in på marknaden med
stort antal. Däremot så har ett stort argument för just att köpa elbil alltid varit priset på nya
elbilar. Här kommer en begagnad guide för vilka elbilar som står sig bäst i värde.
Många av de vanliga siffrorna som man kollar på appliceras dock inte när man ska köpa elbil,
eller rättare sagt ingår det fler siffror som man ska tänka på när man köper en elbil.
Skattelättnader och andra avdrag är något som man verkligen ska ta med i uträkningen för att se
om det blir billigare eller inte med en elbil.
Nationella bilhandlarföreningen i USA (NADA) har kollat på hur elbilar står sig i värde och har
kommit ut med en bra rapport där man enkelt kan se hur mycket de olika modellerna håller sig.

Föga förvånansvärt hamnar Tesla Model S i toppen av listan. Med ett bibehållande värde av
83% bara det första året. År två 71% och år tre ner till 57%.
På andra sidan listan hittar vi Mitsubishi i-MiEV. En liten elbil som bara klarar av att hålla 35% av
värdet efter ett år. År två och tre faller den ner till bara 21% av värdet.

Om man istället kikar på efter 2 år så ligger Ford Focus på botten med bara 35% av värdet
gentemot inköpspriset.
USAs vanligaste elbil var länge Nissan Leaf trots att den nästan hamnar i botten av all listor.
Anledningen till detta är troligtvis det förmånliga inköpspriset på lite under 300.00kr.
Chevrolet Volt Range håller värdet hyfsat bra år ett men sedan sjunker ordentligt när man når år
två och när den sedan når år tre ligger den nästan i botten.

I denna undersökning har inte NADA tagit in eventuella avdrag och skatter utan bara helt gått
efter inbytesvärdet gentemot inköpspriset.

Test Volvo XC60 – Bästa SUV:en ever?

$
0
0

Test av Volvo XC60 – Volvo har lyckats riktigt bra!

Ja, vi konstaterar att Volvo XC60 är den bästa SUV:en vi kört hittills! Efter kinesiska Geely tagit över Volvo så har rejäla förändringar skett hos bilarna. Det är lite tycke och smak och vi har inte alltid varit helt positiva till förändringarna. Nya Volvo XC60 är dock en riktigt bra bil och det är svårt att hitta något dåligt hos nya XC60, i alla fall så länge man inte beaktar ekonomin. Volvo XC60 har fortfarande starka drag från föregångaren och designen känns igen. Samtidigt så har bilen fått en modern design och upplevs mer kraftfull än tidigare, dock så är bilen inte lika vräkig som övriga nya Volvobilar. Design, komfort, teknik och funktionalitet är styrkan hos Volvo XC60 2018, och det är inte dåligt det!

Testbilen: Volvo XC60 T8 AWD R-design, Hybriddrift. Totalt 407 hk, cirka 3 mil verklig räckvidd vid batterikörning. Automatväxel, luftfjädring, öppningsbart panoramaglastak, 360 graders parkeringskamera och mycket mer.

Att köra

Volvo XC60 T8 är fantastisk att köra. Kraften kommer väldigt fort och bilen är pigg i start och vidare upp i motorvägshastighet. I sportläge så svarar bilen riktigt alert medans i komfortläget så går bilen lite lugnare och mjukare samtidigt som den ändå har mer kraft än de de flesta bilarna på marknaden. Väghållningen är bra trots att det är en stor och hög bil. Luftfjädringen fungerar bra, bilen ligger dock inte tight som en sportbil på vägen men ändå tillräckligt stabil för att XC60 ska kännas trygg att köra. Luftfjädringen kostar dock hela 27 000 kronor extra och vi har inte kört nya XC60 med standardfjädring. Då fjädringen är en stor del av bilens köregenskaper och de flesta sannolikt inte kommer kosta på luftfjädring så får vi lov att reservera oss för att vi ej provat XC60 med standardfjädring. Det går även att få nya Volvo XC60 med tightare sportfjädring.

Stadskörning: I nya Volvo XC60 sitter vi högt och har god sikt framåt vilket är bra i stadstrafik. XC60 T8 är snabb i starten vilket gör att det är smidigt att komma in i rondeller och gör filbyten när det är mycket med trafik på vägarna. Nya Volvo XC60 är dock en relativt stor bil som i vissa situationer kan bli klumpig, speciellt vid tight parkering då bilen är bred och dörrarna stora.

Landsväg: På landsvägen med luftfjädring i komfortläge är Volvo XC60 svårslagen, ja det är en riktig njutning att köra på landsväg med Volvo XC60! Motorn är kraftfull vilket gör omkörningar till en barnlek. Bilen går tyst och mjukt och upplevs därmed inte speciellt sportig och man blir lätt blind på hur snabb den faktiskt är. Risk för fortkörningsböter föreligger!

Motorväg: Nya Volvo XC60 T8 är ljuvlig på motorvägen. Motorn har bra med kraft och det är tyst i kupén, så mycket mer behövs inte sägas.

Komfort

Framstolarna i testbilen är av typen sportstolar med R-designpaketet. Dessa är väldig skålade och man sitter stadig i dem. De är mycket bekväma samtidigt som en del inte vill ha så djupa kanter som dessa sportstolar har. Det är en smaksak men det viktiga är att de är ergonomiskt komfortabla och det tycker vi absolut att de är. Volvo XC60 upplevs som tystare än genomsnittsbilen inne i kupén. Ibland så tränger dock lite mer buller igenom på vissa vägar vilket är helt normalt då vi har elakt grov asfalt på vissa ställen i Sverige, de stora däcken av lågprofilstyp sett i SUV-perspektiv bidrar sannolikt till något mer vägbuller in i kupén. Hur som helst är i alla fall nya XC60 riktigt tyst ändå. Den redan nämnda luftfjädringen bidrar till att göra bilen ännu mer komfortabel och rekommenderas för dig som har råd.

Instrumentering

Instrumenteringen för föraren är helt digital och hastighetsvisning ges både i analog form samt med siffror. Det finns olika designer att välja mellan men någon större variation är det inte mellan dessa. När navigering är aktiverad visas karta och filvisning även i förarinstrumenteringen. Det finns en stor pekskärm i mittpanelen som kontrollerar det mesta av bilens funktioner och mediasystem. Denna är lättanvänd även om vissa funktioner som aktivering av stolsvärme, temperatur med mera inte känns lika säkert att ställa in som när dessa har egna fysiska reglage. Spotify integration och ytterligare en del appar finns. Genomgående är instrumenteringen lättanvänd och har snygg stilren grafik.

Stereon från Bowers and Wilkins är riktigt bra och erbjuder ett av den bästa ljudbilderna man kan få till en bil idag. Detta kostar dock hela 31 000 kronor extra så konstigt vore faktiskt om detta ljudsystem inte skulle varit så pass bra som det faktiskt är.

Praktiskt nyttjande

Dörrarna täcker ända ner till bilens kant. Det gör att vi inte blir smutsiga på byxorna när vi stiger i och ut ur bilen vilket annars är ett problem hos denna typ av bilar. Benutrymmet i baksätet är okej men ändå inte allt för rymligt och detta är en av de få svagheter som finns hos XC60, men det är trots allt ingen småbil så någon stor svaghet är det inte. Lastutrymmet är bra. Det finns mugghållare och plats för förvaring av småsaker. Vad som saknas är integrerad laddplatta för mobiltelefoner likaså infälld hållare för solglasögon.

Automatiskt helljus

Denna funktion är värd extra fokus och fungerar mycket bra. Det är ett mindre skådespel när man kopplar på helljusautomatiken vid mörkerkörning på landsväg. Systemet fungerar bra och slår på och av snabbt och bra. När man kommer ikapp framförvarande bil så händer det dock lite saker. Helljuset rakt fram slås av och belysningen vrids ut åt sidorna. Detta resulterar i att det är ett riktigt bra ljus som fortsätter lysa ut mot vänster och höger sida av vägen men inte på framförvarande bil. Ljuset sträcker sig till och med längre fram än framförvarande bil vilket gör att vi ofta hjälper till att lysa upp vägen även för framförvarande bil när den inte är lika modern som nya Volvo XC60. När mötande bilar kommer så slås vänster kantbelysning av precis innan bilen kör förbi för att slås på igen direkt efter. Denna nya teknik samt att ljuset är vitare än de flesta bilars belysning idag kan upplevas ovant för övriga trafikanter. Vid några tillfällen har mötande bilister signalerat fast helljuset slagits av likaså har framförvarande fordon slagit på varningsblinkers för att visa lite missnöje. Men vi har kört mycket på mörk landsväg med funktionen aktiverad och förutom dessa få enstaka fall så har inte övriga bilister blivit störda. Belysningen med automatiskt helljus är fantastiskt bra helt enkelt!

Summering

Volvo XC60 T8 är bästa SUV:en vi kört hittills! Den största nackdelen är inte bilen i sig utan bilens ekonomi. Nya Volvo XC60 T8 börjar på nästan 600 000 kronor vilket inte är billigt och T8:an må vara pigg och kraftfull men kör man den inte på batteridrift så drar den nästan liter bensin per mil när vi kör den under blandade förhållanden. Billigaste versionen av XC60 börjar på drygt 400 000 kronor och är då enbart framhjulsdriven.

Pris nya Dacia Duster 2018

$
0
0

Hur mycket kostar Dacia Duster 2018?

Priset är en av de viktigaste faktorerna för Dacia köpare. Så hur mycket kostar nya Dacia Duster 2018? Även om bilen blivit dyrare så har Dacia behållit möjligheten att bilen fortfarande kan köpas i ett billigt utförande. Det är framför allt möjligheten till ännu mer utrustning som drar upp priset men ändå så även i topputförande hamnar bilen under 200 000 kronor.

Prisbild och cirkapriser för nya Dacia Duster 2018 är följande:

  • 1.6 Sce 115 hk (Bensin) 115 4×2: 99 900 kronor Access (+ 15 000 kr för Essential)
  • 1.6 Sce 115 hk (Bensin) 4×4: 129 900 kronor Essential
  • 1.2 Tce 125 hk Bensin 4×2: 136 900 kronor Comfort
  • 1.2 Tce 125 hk Bensin 4×4: 151 900 kronor Comfort (+ 20 000 kr för Prestige)
  • 1.5 dCi 110 hk Diesel 4×2: 144 900 kronor Comfort
  • 1.5 dCi 110 hk 4×2 Diesel EDC-automatväxel: 159 900 kronor Comfort (+ 20 000 kr för Prestige)
  • 1.5 dCi 110 hk 4×4 Diesel: 159 900 kronor Comfort (+ 20 000 för Prestige)

Not: Listade utrustningsnivåer är de som erbjuds just nu, alla nivåer är därmed inte tillgängliga till alla Duster versioner. Samtliga Duster versioner har manuell växellåda förutom den listade EDC automatversionen.

Access: Basnivå

Essential utöver Access. Urval: Radio/Stereo med Bluetooth, eluppvärmda framstolar, delbart och fällbart baksäte, förarstol reglerbart i höjd, Hill Descent (till 4×4), ställbar ratt (Höjd, djupled), lastbågar och belysning till baksätet

Comfort utöver Essential. Urval: Manuell AC, elfönsterhissar, eluppvärmda backspeglar, farthållare, Comfort tygklädsel, yttertemp-mätare, designdetaljer

Prestige utöver Comfort. Urval: Designpaket med bl.a. luminiumfälgar och tonade rutor, dödavinkelvarnare, svankstöd förarsäte, förvaringslåda under passagerarstol fram, MediaNav pekskärm med navigator, Mittarmstöd fram, parkeringsradar bak med kamera, Prestige klädsel

Extra tillval, urval (OBS! Vissa tillval ej möjliga beroende på vald grundutrustningsnivå)

  • Automatisk klimatanläggning: 3500 kr (Kräver först utrustning med manuell-AC)
  • Läderpaket: 6500kr (5000 kr för Prestige)
  • Handsfree nyckelkort: 2000 kr
  • Parkeringsradar bak: 1500 kr

Har du inte redan läst när vi provkör nya Duster? Läs då här

Test: Nya Dacia Duster 2018 – Fortfarande lika praktisk och billig!

$
0
0

Test av Dacia Duster 2018 – Den praktiska folkbilen!

Nu har vi provkört nya Dacia Duster 2018 och det i tuffast möjliga miljö! Ja Dacia Duster klarar av så mycket mer än vad man kan tro. Det är inte alls vad man förväntar sig från en så pass billig bil som Dacia Duster vilken har blivit lite av en folkbil, speciellt utanför storstäderna. Lågt pris, bra utrymme och praktiska egenskaper uppskattas av många. Likaså att behovet av att ha senaste tekniken inte alltid tilltalar alla. Nu har Duster fått ett nytt lyft inför årsmodell 2018 och även om måtten är nästintill desamma så är det mesta ändrat. Dacia Duster känns fortfarande avskalad och enkel men så ska den ju vara, desto viktigare är att priset hålls nere vilket det fortfarande gör. Hur bra Duster är då nya Duster och vad är priset, läs vidare så får du svaret!

Viktiga nyheter hos Dacia Duster 2018:

  • Bättre ljudisolering
  • Bättre Fjädring
  • Ny styrning
  • Automatisk klimatanläggning kan numera köpas till
  • Ny exteriör och interiör design
  • Förbättrad säkerhet
  • Hastighetsvisning med siffror möjlig att ställa in (Komplement till analog visning som finns kvar)

Att köra Dacia Duster 2018

Vi har kört både på vanliga vägar och offroad. På vanlig väg så går nya Duster mjukt och fint. Styrningen är riktigt bra och bilen är väldigt lättstyrd men ändå med bra körkänsla. Fjädringen är mer åt det mjuka hållet. Dieselmotorn på 110 hästkrafter erbjuder inte någon spännande acceleration och vid kraftigt gaspådrag så kan man höra den brölande dieselmotorn in i kupén.

Styrning, fjädring och dieselmotor jobbar utmärkt ihop både med manuell och automatväxel. Allt känns riktigt välavstämt och köregenskaperna passar denna biltyp mycket bra. Duster är ju inte en sportbil och varför ska då styrning och fjädring vara hård? Det viktiga är att bilen känns bra att köra och det gör den. Bullernivån inne i bilen upplevs som relativt låg och i nivå med de flesta nya bilar idag. Bullernivån uppges av Dacia vara 3 dB bättre vilket innebär en upplevd halvering av bullernivån sedan tidigare. Vi märker dock stor skillnad av vägbullernivån beroende på vilka hjuls som sitter på bilen. Vid körning med dubbfria däck så är nya Duster betydligt tystare i kupén mot när vi körde med dubbdäck. Valet av däck är därmed av stor betydelse.

Offroad

Dacia Duster är en riktigt kompetent offroadbil om du köper den med fyrhjulsdrift. Även utan fyrhjulsdrift har du nytta av den 21 cm höga markfria gången. 4×4 offroad klarar exempelvis Duster hela 40 graders sidovinkel och vi kan lova att de 20 grader vi körde upplevs som att man ska rulla runt när som helst, och då klarar bilen fortfarande dubbelt upp!

Djup gropig väg är inga problem samt höga branter går jättefint och bilen med sin låga utväxling tuggar lugnt och fint fram på ojämn väg. Hilldescent funktionen gör att du lätt kan släppa bilen som självmant rullar kontrollerat nedför branta vägar, detta fungerar även baklänges bara man lagt i backväxeln först. Fjädringen som är relativt mjuk parerar ojämnheter fint så länge hastigheten anpassas efter rådande situation.

Dacia Duster klarar verkligen tuff offroadkörning fast sannolikt kommer de flesta aldrig köra denna bil på sådant sätt, men nu vet du att det går!

Säkerhet

Även om autobroms fortfarande saknas helt hos nya Dacia Duster så har bilen genomgått viktiga förbättringar avseende krocksäkerhet. Nu finns 6 stycken krockkuddar i bilen inklusive krockgardiner. Hela bilens konstruktion med balkar samt nackstöd har setts över och förbättrats. Detta innebär ökad trygghet samt att speciellt passagerarna i baksätet har fått en säkrare miljö vilket var en av de större svagheterna hos tidigare modell.

Utrymmen och komfort

Utrymmena är goda och du får verkligen mycket bil för pengarna. Lastutrymmet räcker för de flesta och benutrymmet i baksätet är okej. En mindre svaghet är mugghållarna som fortfarande är dåliga och inte fungerar speciellt bra. Komforten i framstolarna är okej men inte i toppklass. Då vi hade med en medarbetare under testkörningen med långa ben så konstaterar vi att framstolarna inte riktigt kan flyttas bak tillräckligt långt. De som har längre ben och gillar sitta långt ifrån ratten har därmed svårt att inta önskvärd sittställning, detta är dock absolut inte unikt för Duster utan flera andra bilmärken erbjuder inte heller detta. Idag kan dock ratten justeras både i höjdled och längdled vilket är en förbättring sedan tidigare modell.

Teknik

Just avsaknaden av senaste tekniken är lite av kännetecknet för Dacia. För att bilarna inte ska bli för dyra så introduceras moderna tekniska finesser varsamt. Färddatorn har fått större utrymme i förarinstrumenteringen men informationen är densamma som tidigare och den största behållningen samt nyheten är att man han få hastighetsvisning med stora siffror. Duster kan nu fås med kameror runt hela bilen fast då dessa inte samarbetar så är denna funktion inte speciellt användbar. Backkameran är naturligtvis toppen att ha men sidokamerorna som måste väljas manuellt lär sannolikt inte användas ofta, framkameran likaså men om du trots allt skulle köra offroad och över en skarp brant så hjälper den till att se över kanten när du själv bara kan se rakt upp i luften.

Design

Både den exteriöra och interiöra designen uppges ha förändrats helt. Vid första anblicken så ser bilen ändå väldigt lik ut den gamla modellen. Grundformen är lik men linjer och belysning har genomgått förändringar för att bilen ska kännas modernare, fronten har exempelvis fått lite bredare design. Interiört så har mittpanelen förändrats mest. Pekskärmen sitter nu lite högre upp för bättre sikt när GPS navigationen nyttjas, dessutom är den något vriden mot föraren. I övrigt så är det avskalat och enkelhet som gäller i nya Duster. Detta är en bil som är mer praktisk än lyxig, vilket är ett genomtänkt koncept av Dacia!

Priset

Det viktigaste är ju förstås priset eller hur? Nu när du läst så här långt så är du säkert nyfiken över hur mycket nya Duster kostar, detta kan läsa vidare om genom att trycka här

Summering av nya Dacia Duster

Dacia Duster är en otroligt praktisk samt funktionell bil och har alla förutsättningar att fortsätta vara en folkbil. Den nya styrningen är mycket bra och tillsammans med möjlighetet till automatisk klimatanläggning är det kanske den viktigaste nyheten hos nya Duster.

Dacia Duster fakta

Så här sålde Dacia Duster 2017

  • 69% valde diesel (Sverigegenomsnitt 49%)
  • 50% valde fyrhjulsdrift
  • 35% är kvinnliga köpare (Sverigegenomsnitt 24%)
  • 70% köpte tidigare begagnad bil
  • 90% köper en Duster med högsta utrustningsnivån
  • Huvudanledningen till ett Daciaköp är priset följt av låg bränsleförbrukning
  • Ranault/Dacia-nordic är tredje största återförsäljaren i Sverige

Källa: Dacia

Tre av de färger som erbjuds till Dacia Duster är Blåmetallic, Bronsrödbrun-metallic och Begie/Sand-metallic:


Test BMW X3 2.0D 2018

$
0
0

Test nya BMW X3 2.0D 2018 – Fortfarande en topp-SUV!

Nya BMW X3 är en jättebra och praktisk bil som är svårslagen! BMW X3 har just uppdaterats och kan värdigt fortsätta att behålla titeln “Topp-SUV!”  All ny teknik finns hos X3 vilket är viktigt och självklart i premiumklassen. Till viss del påminner nya BMW X3 fortfarande om gamla modellen och instrumenteringen känns till och med lite omodern. Fast när man likt BMW gör genomtänkta bilar så är det svårt att göra förändringar utan att bilen blir sämre på vissa delar, vilket andra tillverkare faktiskt gör. BMW känns därmed lite konservativa men vad gör det när bilen är så pass bra!

Testbilen: BMW X3 2.0D 190 hk, dieselmotor. M-paket, Automatväxel. Harman Kardon stereo. Backkamera med 360 graders visning, öppningsbart glastak samt mycket mer.

Att köra

BMW är bäst på körkänsla, så är det bara! Allt hos BMW:s bilar är fokuserat kring att köra bilen. Motor, växellåda och instrumentering är i perfekt harmoni och det ligger säkert många timmars interna möten hos BMW kring vad som är viktigt och vad som inte är viktigt för bilföraren. Det som inte är viktigt hamnar i bakgrunden men jobbar på lika bra ändå. Detta är den största skillnaden mellan BMW och övriga biltillverkare som gärna stort och tydligt framhäver en massa teknisk information även när det egentligen inte behövs.

Växellåda och motorrespons är i topp men X3 2.0d är inte en sportbil och känns inte sportig när den körs men jämfört med andra bilar med likvärdig prestanda så har BMW bättre motorrespons. Bilen är pigg från start och det går snabbt och smidigt att växla mellan sport och komfortprogram. BMW har verkligen fattat att det är viktigt att bilen snabbt och smidigt kan anpassas till rådande situation, det är så enkelt men ändå så gör inte andra tillverkare så. Vippa växelspaken eller tryck på programvalsknapparna bredvid växellådan, superenkelt!

Styrningen är åt det sportigare hållet med fördelen att den har väldigt hög vägkontakt. Nackdelen kommer därmed hand i hand då bilen är ganska tungstyrd och spåriga vägar gör att det kan rycka till i ratten ibland. Det är inte heller någon stor skillnad mellan komfort och sportinställning vilket gör att detta blir en av bilens svagheter då det kan upplevas som tröttsamt vid längre körning. Speciellt den som har svaga handleder bör tänka till innan de köper en BMW X3.

Hur beter sig fyrhjulsdrivna BMW X3 i snökurvor då? Ingen fara kära BMW-förare! Du kan gasa, svänga på ratten och baken sladdar lagom kontrollerat, för det är ju trots allt en BMW!

Fjädringen är bra avstämd mellan komfort och körkänsla. Det är faktiskt otroligt att bilen både kan gå så pass fint över ojämnheter men ändå ha bra och inte svajig körkänsla i kurvorna. Omkörning på landsväg går mycket bra och bilen känns kontrollerad även vid denna typ av manövrar.

Ytterligare en styrka hos BMW är att deras bilar ofta är bränslesnåla. Vår förbrukning låg i genomsnitt på straxt under 0,7 liter diesel per mil vilket vi anser är riktigt bra med hänsyn till bilens prestanda och storlek. Vi körde i blandade miljöer men cirka 50% på motorväg vilket drar mer, speciellt hos en SUV som påverkas extra negativt av luftmotståndet.

Komfort och praktiskt nyttjande

Framsätena är jättesköna att sitta i med bra armstöd på höger och vänster sida. Det är lätt att stiga i och ut ur bilen och den högre sittpositionen ger god framförhållning i trafiken. Det är riktigt tyst inne i kupén och bilen upplevs som mycket tystare än normalbilen. En laddplatta för trådlös laddning av mobilen finns. Bra mugghållare finns samt bra plats för småförvaring. Vi saknar dock hållare för solglasögon infällt i taket som många bilar har idag. Baksätet har ett hyfsat benutrymme samt att lastutrymmet är generöst. De flesta kommer klara sig utmärkt med BMW X3 som trots allt är en relativt stor bil.

Teknik

Instrumenteringen är avskalad och enkel samt ger lite 80-talskänsla ibland. Nya X3 kan vid första anblicken upplevas lite omodern men under skalet är bilen teknikmässigt i toppklass! BMW har ett menysystem för inställningar, GPS och media som kallas för I-Drive. Detta system är för den ovane ganska svårt att lära sig jämte andra bilar. Men när man väl lärt sig så fungerar det jättebra samt att allt är uppbyggt med tanken att man inte ska behöva flytta blicken från vägen mer än kortast möjligt. Numera är mediaskärmen av pekskärmstyp men systemet är i första hand gjort för att styras med den runda kontrollen som sitter mellan framstolarna, det är faktiskt bara GPS-navigationen som är smidigare att styra via pekskärmen när man ska mata in en ny adress. Resten funkar bättre med den fysiska kontrollen.

Förarinstrumenteringen är mycket återhållsam avseende teknikinfo som huvudsakligen visas diskret i kanterna. Filhållningshjälpen som även är kopplad till styrningen griper in bra och om du inte blinkar vid filbyte får du ta i extra för att passera mittlinjen. Vid snöiga vintervägar är inte systemet aktivt hela tiden och det finns en indikator i instrumenteringen där du kan se om systemet är aktivt eller inte. Färddatorn som hos andra bilar gärna får ta jättemycket med plats är förpassad längst ner i instrumenteringen och visas med liten text och siffror. BMW gör verkligen ingen grej av all teknik som faktisk huvudsakligen bara ska fungera och inte synas, och så är det hos BMW! Full fokus på körning inte lull lull.

Harman Kardon stereon är toppbra och har bättre ljudbild än genomsnittet hos nya bilar idag. Det öppningsbara glastaket gav ibland lite vibrationsoljud vilket inte är helt ovanligt vid olika väder och speciellt vintertid. Glastaket ger extra ljus in i kupén och det kan vara lite småmysigt sommartid när det öppnas. Någon cabriolet blir det dock inte så fundera en extragång på om det är värt att köpa, speciellt om du inte ofta har familjemedlemmar som sitter i baksätet.

Summering

BMW X3 är en SUV i toppklass! Andra bilar kan kännas modernare och exklusivare men BMW har utvecklat ett koncept som är hållbart och svårslaget! BMW X3 2018 en fantastiskt bra bil helt enkelt!

Not: Testbilen vi testkört innehåller mycket funktioner som är tillval, kontrollera alltid noga vad som ingår till den bil du själv köper

Test BMW 6-serie – 630d xDrive GT

$
0
0

Test av BMW 630d GT- BMW 6-serie

Vi har testat BMW 6-serie och testkört modellen BMW 630d GT xDrive. Det här är det som BMW kan allra bäst! Det är en riktig njutning att köra nya BMW 630d! Ja, BMW 6-serie är riktigt svårslagen! Motorrespons, växellåda, komfort tillsammans med praktiska egenskaper gör detta till en toppenbil. Den exteriöra formgivningen är snygg och linjerna sitter helt rätt. Dessutom är BMW 630d relativt bränslesnål sett till sin storlek och prestanda. BMW har verkligen lyckats med 6-serien!

Testbilen: BMW 630d GT xDrive (Fyrhjulsdrift), automatlåda sport, dieselmotor 6-cylindrar 265 hk, 0-100km/h: 6 sekunder, öppningsbart glastak, Bowers & Wilkins stereo, ventilerade lädersäten, luftfjädring, automatisk parkeringshjälp med 360 graders vy med fjärrstyrning av bil och mycket mer. Grundpris för testbilen: 643 000 kronor.

Att köra

Körkänslan är verkligen i topp hos BMW 630d! Kraften kommer omedelbart och bilen är pigg från start och långt upp över våra tillåtna hastigheter i Sverige. Det känns inte som att man kör en dieselbil och av motorn hörs nästan ingenting in i kupén. Växellådans respons är omedelbar men samtidigt mjuk, detta är verkligen BMW:s område som de visar att de är bäst på! Bilen går mjukt och fint på vägen men har samtidigt bra väghållning och körkänsla. Fjädringen är ställbar och det finns både sport och komfortläge men det är inte fjädring som hos en fulländad sportbil. Fjädringen passar väl för vad köparen av denna bil kan tänkas vilja ha. Vår förbrukning under testperioden har legat på mellan 0,6 – 0,7 liter per mil beroende på hur mycket motorväg vi kört, den högra siffran är vid ca 50%  motorvägskörning och den lägre vid körning på huvudsakligen landsväg.

Stadskörning: Bilen går mjukt och fint samt att det är riktigt tyst inne i kupén. Motorn är jättepigg vilket underlättar filbyten samt att det är en barnlek att komma in i vältrafikerade rondeller. Bakåtsikten vid parkering är dock inte helt i topp men med parkeringshjälp och backkamera är det absolut inget problem!

Landsväg: Oj vad mjukt och fint BMW 630d går på landsvägen! Omkörningar går som en dans och BMW 630d är en mästare på landsvägskörning.

Motorväg: Kraft finns kvar även i högre farter och givetvis går BMW 630d bra på motorvägen också. Det är tyst inne i kupén, ett dovare vägbuller tränger igenom, ibland lite mer beroende på vägunderlag. Bilen upplevs tystare än genomsnittet inne i kupén och av motorn hörs nästintill inget alls.

Vi gör en paus på vintervägen

Vinterkörning: Testbilen har dubbfria vinterdäck på 20″ fälgar. Bilen uppträder tryggt och kontrollerat i de flesta fall och fyrhjulsdriften ger ett bra fäste. Antisladdsystemet fungerar utmärkt och gör att bilen uppträder tryggt. Men då detta ändå är BMW och körglädje är ett varumärke så testar vi BMW 630d lite extra på en stor snötäckt öppen plan. Med antisladdsystemt aktiverat så går det att sladda med trygg och kontrollerad känsla utan antisladdsystemet i så går det givetvis att sladda än mer men då bilen är fyrhjulsdriven så även i detta fall så känns det stadigt. Kom bara ihåg att fyrhjulsdrivna bilar inte bromsar bättre än andra bilar!

Komfort

Ventilerade säten som håller svetten borta från ryggen under sommartid, massagefunktion som fungerar som ett avslappnande inslag, ergonomi i sätena som är superbra, elektriska stolar med minnen, ja kan det bli bättre än så här?

Fjärrstyrning av bil vid parkering och Displaykey

Nya BMW 6-serie stödjer fjärrstyrd parkering via en nyckel med tuchskärm. Bilen kan styras helt utan förare i bilen och köras framåt eller bakåt. Den som styr bilen måste stå  precis intill bilen för att det ska fungera. Det tar en liten stund att få igång systemet så detta nyttjas i första hand vid lite mer unika situationer när det är riktigt trångt, exempelvis i parkeringshus. En sätt att nyttja detta på är att välja en parkeringsficka och börja backa in. Innan bilens dörrar är inne i luckan så går man ut, kopplar upp specialkontrollen och sen kan bilen fjärrstyras och backas in den sista biten. När det är dags att åka så är det bara att ställa sig bredvid bilen, koppla upp sig och föra fram bilen en liten bit så dörren kan öppnas fullt, därefter är det bara att stiga in i bilen och köra iväg. Svagheten är att detta tar någon minut och kan störa andra trafikanter om de är allt för rastlösa.

Displaynyckeln kan även visa bilens status från avstånd, du kan se om bilen är låst, hur mycket tank det finns kvar samt programmera och slå på den bränsledrivna motorvärmaren.

Praktiska egenskaper

Man kan tro att detta inte är en så praktisk bil med tanke på bilens form, men det är helt fel! Benutrymmet i bilen är okej både fram och i baksäte. Småförvaring finns det gott om och det finns även en laddplatta för trådlös laddning av mobiltelefon. Lastutrymmet är i djupled som en riktig kombibil och bakluckans öppning är jättestor. Fäll baksätena och BMW 6-serie lastar väldigt mycket. Även en barnfamilj med barnvagn kommer klara sig bra. Det enda området som bilen inte har utrymme likt en fulländad kombibil för är luftutrymmet längst bak då luckan sluttar ner istället för att gå rakt, det är också detta utrymme som nyttjas minst hos en klassisk kombi.

Instrumentering och teknik

Instrumenteringen har högsta fokus på bilkörning och de flesta funktioner visas endast diskret för föraren. Det är lite minimalistiskt tänkande från BMW samtidigt som det fungerar så bra. Det märks att BMW verkligen tänkt igenom allt mycket noga och information visas varken mer eller mindre än vad som behövs. Menyhanteringen har BMW haft ett tag nu. Detta kräver viss inlärning och vi har tidigare ansett det svårhanterligt. Det är när man väl lärt sig menyhanteringen som man förstår allt och då helt plötsligt så blir det riktigt bra. Allt är gjort för att kunna styras lätt och säkert när man kör bilen. Det är endast några få funktioner som kunde varit lättare att hantera. Att skärmen numera är av pekskärmstyp förenklar dessutom vissa funktioner som att knappa in en adress i navigationssystemet.

Så klart har denna bil autobroms och backkamera av modernaste typ. Backkameran är smått otrolig då den kan visa bilen sett utifrån mot bilen, en hel del kameratrolleri ligger bakom denna funktion som imponerar stort även om just den funktionen inte är speciellt användbar. Som klassisk backkamera fungerar den förstås utmärkt och bildkvalitén är i topp.

Bilens adaptiva belysning med full helljusautomatik är jättebra. Att köra mörkerkörning med BMW 6-serie går jättesmidig. Belysningen slår på och av vid precis rätt tillfällen. Dessutom anpassar sig belysningen när du kommer ikapp bilar och slår av framåt med behålls mot sidorna, när möten kommer slås vänster extraljus av kortvarigt. Utöver detta vrids strålkastarna hit och dit, ja det är imponerande bra! Endast i dimma kan lite problem uppstå även om det i sin helhet går utmärkt i denna situation också.

Bowers and Wilkins stereon har jättebra ljud och är klart bättre än genomsnittet av vad som erbjuds till nya bilar idag.

Svagheter

Svagheterna hos BMW 6-serie är: eeh, vadå svagheter? Möjligen då bilens pris men det har ju inte med bilen att göra. Har du råd, köp!

Pris och utrustning Hyundai Tucson 2018

$
0
0

Pris och versioner för Hyundai Tucson 2018

Vad kostar Hyundai Tucson? Vilket versioner och vilken utrustning har bilen? Hyundai Tucson blev en favoritbil när vi testkörde den då den var så bra att köra under alla årets dagar. Tucson är inte jättebillig men kan köpas i flera olika versioner och olika motorer. Kom ihåg att beakta den årliga skatten också när du väljer!

Priset för Hyundai Tycson är det som råder i skrivande stund och detta innefattar kampanjpris som pågår just nu. Vår erfarenhet avseende generellt i bilbranschen är att även när kampanjer inte råder så ligger prisbilen relativt lika ändå men kan skilja sig avseende om kampanj råder direkt på grundpriset eller på vissa exklusivare utrustningsnivåer, eller vilka tjänster och extra utrustning som ingår likt service första åren, vinterdäck etc. Så just nu är cirkaprisbilden för Hyundai Tycson följande:

  • 1.6 2WD 132 hk manuell bensin: 200 000 kr, Select +30 000 kr för Comfort
  • 1.7 2WD 115 hk manuell diesel: 225 000 kr, Select +30 000 kr för Comfort
  • 1.6 2WD 177 hk manuell bensin: 255 000 kr, Comfort
  • 2.0 2WD 136 hk manuell diesel: 275 000 kr, Comfort
  • 1.6 4WD 177 hk manuell bensin: Comfort +25 000 kr för ComfortPlus alternativt +50 000kr för Premium
  • 1.6 2WD 177 hk DCT Automat 7-stegad dubbelkoppling bensin: 275 000 kr Move!
  • 1.7 2WD 141 hk DCT Automat 7-stegad dubbelkoppling diesel: 285 000 kr Move! +25 000 kr för ComfortPlus
  • 1.6 4WD 177 hk DCT Automat 7-stegad dubbelkoppling bensin: 295 000 Move! +50 000kr för Premium
  • 2.0 4WD 136 hk manuell diesel: 295 000 kr Comfort +25 000 kr för ComfortPlus
  • 2.0 4WD 136 hk automat 6-stegad diesel: 315 000 kr Comfort +25 000 kr för ComfortPlus
  • 2.0 4WD 185 hk automat 6-stegad diesel: 330 000 kr Move! +50 000kr för Premium
  • 2.0 4WD 185 hk manuell diesel: 360 000 kr Premium

Vad innehåller utrustningarna till Hyundai Tycson?

Det finns just nu 4 paket till Hyundai Tucson. Alla är inte valbara till alla bilversioner. Det finns bara fasta utrustningspaket till Hyundai Tucson och inga enskilda tillval utöver färg. Då det är så mycket innehåll som listas så tar vi först de viktigaste punkterna från varje paket:

Select: Manuell AC, Parkeringssensorer bak, Eluppvärmd ratt, farthållare med rattknappar, eluppvärmt baksäte (ytterplatserna)

Comfort: Automatisk ACC (Klimatanläggning), Autobroms 0-70 km/h (Detection fotgängare) 0-180 km/h (Detection fordon), aktiv filhållningsassistans, dödavinkelvarning inklusive varning för korsande trafik bakom bilen vid backning

ComfortPlus (+25 000 kr): Mesta från vanliga Comfortpaketet, Parkeringssensorer fram och bak, Larm, GPS Navigation med backkamera, LED-strålkastare (halvljus), skyltavläsning

Premium (+ 50 000 kr) : Mesta från Comfortpaketen, Läderklädsel, panoramaglastak (öppningsbart), atomatisk parkeringshjälp

Move! (Kampanjpaket): Backkamera, uppdaterad klädsel och designdetaljer, automatisk klimatanläggning, Autobroms

Mer innehållsrika listor över paketen:

Select:

 

  • 12V-uttag, fram
  • Adaptiva bromsljus med blinkeffekt vid panikbromsning (ESS)
  • AutoStop (ISG) – automatisk motoravstängning vid stillastående (gäller 1.6 GDI och 1.7 CRDi 2WD)
  • Automatisk ljuskontroll (mellan varselljus och halvljus)
  • Bagagerum med belysning och 12V-uttag
  • Bakspoiler med integrerat bromsljus av LED-typ
  • Barnsäkerhetsspärr för bakdörrar
  • Dubbla krockkuddar samt sidokrockkuddar fram
  • Elektriskt höjdjusterbara strålkastare
  • Elektriskt justerbara och uppvärmda ytterbackspeglar
  • Elektroniskt antisladdsystem (ESP) med elektronisk antispinnreglering (TCS), backstartassistans (HAC) och automatisk hastighetsreglering i utförslut (DBC)
  • Eluppvärmd bakruta med torkare/spolare
  • Eluppvärmd ratt
  • Eluppvärmda framsäten, 3-steg
  • Eluppvärmt baksäte, 2-steg (ytterplatser)
  • Farthållare/begränsare
  • Färddator (genomsnittlig/momentan förbrukning, distans till tom tank, körtid samt genomsnittlig hastighet)
  • Huvlyftsystem (fotgängarskydd)
  • ISO-fix fästen för barnstol på ytterplatser bak
  • Insynsskydd för lastutrymme (kan förvaras under lastgolv)
  • Integrerad takreling
  • Integrerat Hyundai ljudsystem (FM/AM+USB/AUX) med 3,8” LCD skärm och sex högtalare
  • Komfortblinkers – ett tryck ger tre blink
  • Krockkudde på passagerarplats urkopplingsbar med nyckel
  • LED-varselljus (fram)
  • Luftkonditionering (AC)
  • Läderklädd ratt och växelspaksknopp
  • Lättmetallfälgar 16” med 215/70 R16 däck
  • Låsningsfria bromsar (ABS) med elektronisk bromskraftfördelning (EBD) och panikbroms- assistans (BAS)
  • Metalliclack (tillval)
  • Projektionsstrålkastare
  • Rattknappar för ljudsystem
  • Ryggstöd i baksäte justerbart i 17 lägen med 60/40 fördelning
  • Släpvagnsstabiliseringssystem (TSA), Integrerad styrnings- och stabilitetskontroll (VSM), Antivält- system (ROP)
  • Stöldlarm
  • Takmonterad krockskyddsgardin för fram-och baksäten
  • Whiplash-skydd på framstolarna
  • Yttertemperaturmätare med halkvarnare
  • Projektionsstrålkastare
  • Bluetooth för handsfree och media streaming
  • Parkeringssensorer bak

Comfort:

 

  • Automatisk klimatanläggning (ACC) med 2 temperaturzoner och auto-defog
  • Elektroniskt luftkvalitetssystem ”ionizer”
  • Värme-/ventilationskanaler (reglerbara) till baksäte
  • 12V-uttag, fram
  • Adaptiva bromsljus med blinkeffekt vid panikbromsning (ESS)
  • AutoStop (ISG) – automatisk motoravstängning vid stillastående (gäller 1.6 GDI och 1.7 CRDi 2WD)
  • Autobroms, assisterar inbromsning vid kollisionsrisk (fotgängare 0–70 km/h, fordon 0–180 km/h)
  • Automatisk ljuskontroll (mellan varselljus och halvljus)
  • Automatiskt avbländande backspegel inkl kompass
  • Automatlåda – Diesel: 6-stegad, Bensin: 7-stegad dubbelkopplingslåda (tillval)
  • Bagagerum med belysning och 12V-uttag
  • Bakspoiler med integrerat bromsljus av LED-typ
  • Barnsäkerhetsspärr för bakdörrar
  • Dekorpanel fram i silverfärg
  • Drive mode funktion med två körprogram (Normal/ Sport) för växellåda och styrning, endast automat
  • Dubbla krockkuddar samt sidokrockkuddar fram
  • Dödavinkelnvarning, inkl varning för korsande trafik vid backning ur parkeringsficka
  • Elektriskt höjdjusterbara strålkastare
  • Elektriskt infällbara backspeglar med integrerad blinkers
  • Elektriskt justerbara och uppvärmda ytterbackspeglar
  • Elektriskt uppvärmd vindruta (torkarposition)
  • Elektroniskt antisladdsystem (ESP) med elektronisk antispinnreglering (TCS), backstartassistans (HAC) och automatisk hastighetsreglering i utförslut (DBC)
  • Eluppvärmd bakruta med torkare/spolare
  • Eluppvärmd ratt
  • Eluppvärmda framsäten, 3-steg
  • Eluppvärmt baksäte, 2-steg (ytterplatser)
  • Farthållare/begränsare
  • FlexSteer – ställbar styrkänsla (Comfort/Normal/ Sport), endast manuell växellåda
  • Färddator (genomsnittlig/momentan förbrukning, distans till tom tank, körtid samt genomsnittlig hastighet)
  • Huvlyftsystem (fotgängarskydd)
  • ISO-fix fästen för barnstol på ytterplatser bak
  • Insynsskydd för lastutrymme (kan förvaras under lastgolv)
  • Integrerad takreling
  • Integrerat Hyundai ljudsystem (FM/AM+USB/AUX) med 3,8” LCD skärm och sex högtalare
  • Krockkudde på passagerarplats urkopplingsbar med nyckel
  • Kurvljus
  • Kylt handskfack
  • LED-bakljusgrupp
  • LED-varselljus (fram)
  • Läderklädd ratt och växelspaksknopp
  • Lättmetallfälgar 17” med 225/60 R17 däck
  • Låsningsfria bromsar (ABS) med elektronisk bromskraftfördelning (EBD) och panikbroms- assistans (BAS)
  • Metalliclack (tillval)
  • Mörktonade bakrutor
  • Projektionsstrålkastare
  • Rattknappar för ljudsystem
  • Regnsensor för vindrutetorkare
  • Ryggstöd i baksäte justerbart i 17 lägen med 60/40 fördelning
  • Släpvagnsstabiliseringssystem (TSA), Integrerad styrnings- och stabilitetskontroll (VSM), Antivält- system (ROP)
  • Strålkastarspolning inkl. varning för låg spolar- vätskenivå
  • Stöldlarm
  • Svankstöd förarstol, elektrisk justering i 4 riktningar
  • Takmonterad krockskyddsgardin för fram-och baksäten
  • Tonade rutor
  • Uppgraderad textilklädsel, textilinlägg i dörrsidor
  • Whiplash-skydd på framstolarna
  • Yttertemperaturmätare med halkvarnare
  • Bluetooth för handsfree och media streaming
  • Aktiv filhållningsassistans (LKAS)
  • Automatisk välkomstbelysning i backspeglar

ComfortPlus:

 

  • 12V-uttag, fram
  • Adaptiva bromsljus med blinkeffekt vid panikbromsning (ESS)
  • Aktiv filhållningsassistans (LKAS)
  • AutoStop (ISG) – automatisk motoravstängning vid stillastående (gäller 1.6 GDI och 1.7 CRDi 2WD)
  • Automatisk klimatanläggning (ACC) med 2 temperaturzoner och auto-defog
  • Automatisk ljuskontroll (mellan varselljus och halvljus)
  • Automatiskt avbländande backspegel inkl kompass
  • Automatlåda – Diesel: 6-stegad, Bensin: 7-stegad dubbelkopplingslåda (tillval)
  • Bagagerum med belysning och 12V-uttag
  • Bakspoiler med integrerat bromsljus av LED-typ
  • Barnsäkerhetsspärr för bakdörrar
  • Dekorpanel bak i silverfärg, 1.6 Turbo och 2.0 CRDi
  • Dekorpanel fram i silverfärg
  • Drive mode funktion med två körprogram (Normal/ Sport) för växellåda och styrning, endast automat
  • Dubbla avgasslutrör, 1.6 Turbo och 2.0 CRDi
  • Dubbla krockkuddar samt sidokrockkuddar fram
  • Dödavinkelnvarning, inkl varning för korsande trafik vid backning ur parkeringsficka
  • Elektriskt höjdjusterbara strålkastare
  • Elektriskt infällbara backspeglar med integrerad blinkers
  • Elektriskt uppvärmd vindruta (torkarposition)
  • Elektroniskt antisladdsystem (ESP) med elektronisk antispinnreglering (TCS), backstartassistans (HAC) och automatisk hastighetsreglering i utförslut (DBC)
  • Elektroniskt luftkvalitetssystem ”ionizer”
  • Elmanövrerad baklucka (handsfree)
  • Elmanövrerad handbroms (endast med Automatlåda/DCT)
  • Eluppvärmd bakruta med torkare/spolare
  • Eluppvärmd ratt
  • Eluppvärmda framsäten, 3-steg
  • Eluppvärmt baksäte, 2-steg (ytterplatser)
  • Farthållare/begränsare
  • FlexSteer – ställbar styrkänsla (Comfort/Normal/ Sport), endast manuell växellåda
  • Färddator (genomsnittlig/momentan förbrukning, distans till tom tank, körtid samt genomsnittlig hastighet)
  • Huvlyftsystem (fotgängarskydd)
  • ISO-fix fästen för barnstol på ytterplatser bak
  • Insynsskydd för lastutrymme (kan förvaras under lastgolv)
  • Integrerad takreling
  • Krockkudde på passagerarplats urkopplingsbar med nyckel
  • Kurvljus
  • Kylt handskfack
  • LED-bakljusgrupp
  • LED-strålkastare (halvljus)
  • LED-varselljus (fram)
  • Läderklädd ratt och växelspaksknopp
  • Lättmetallfälgar 17” med 225/60 R17 däck
  • Låsningsfria bromsar (ABS) med elektronisk bromskraftfördelning (EBD) och panikbroms- assistans (BAS)
  • Metalliclack (tillval)
  • Parkeringssensorer fram/bak med akustisk varning
  • Rattknappar för ljudsystem
  • Regnsensor för vindrutetorkare
  • Ryggstöd i baksäte justerbart i 17 lägen med 60/40 fördelning
  • Skyltavläsning, visning i TFT-/navigationsdisplay
  • Strålkastarspolning inkl. varning för låg spolar- vätskenivå
  • Stöldlarm
  • Takmonterad krockskyddsgardin för fram-och baksäten
  • Tonade rutor
  • Instrumentgrupp “Supervision” med 4.2″ LCD-display
  • Uppgraderad textilklädsel, textilinlägg i dörrsidor
  • Värme-/ventilationskanaler (reglerbara) till baksäte
  • Whiplash-skydd på framstolarna
  • Yttertemperaturmätare med halkvarnare
  • Bluetooth för handsfree och media streaming
  • Navigationssystem (inkl. backkamera i 8” display)
  • Bluetooth handsfree
  • Nyckellöst låssystem ”smartkey” med knappstart

Premium:

 

  • 12V-uttag, fram
  • Aktiv filhållningsassistans (LKAS)
  • Aktiv parkeringsassistans för fickparkering (in/ut) samt vinkelrät parkering (endast automat/DCT)
  • AutoStop (ISG) – automatisk motoravstängning vid stillastående (gäller 1.6 GDI och 1.7 CRDi 2WD)
  • Autobroms, assisterar inbromsning vid kollisionsrisk (fotgängare 0–70 km/h, fordon 0–180 km/h)
  • Automatisk klimatanläggning (ACC) med 2 temperaturzoner och auto-defog
  • Automatisk ljuskontroll (mellan varselljus och halvljus)
  • Automatiskt avbländande backspegel inkl kompass
  • Automatlåda – Diesel: 6-stegad, Bensin: 7-stegad dubbelkopplingslåda (tillval)
  • Bagagerum med belysning och 12V-uttag
  • Bakspoiler med integrerat bromsljus av LED-typ
  • Barnsäkerhetsspärr för bakdörrar
  • Dekorpanel bak i silverfärg, 1.6 Turbo och 2.0 CRDi
  • Dekorpanel fram i silverfärg
  • Drive mode funktion med två körprogram (Normal/ Sport) för växellåda och styrning, endast automat
  • Dubbla avgasslutrör, 1.6 Turbo och 2.0 CRDi
  • Dubbla krockkuddar samt sidokrockkuddar fram
  • Dödavinkelnvarning, inkl varning för korsande trafik vid backning ur parkeringsficka
  • Elektriskt höjdjusterbara strålkastare
  • Elektriskt justerbara och uppvärmda ytterbackspeglar
  • Elektriskt uppvärmd vindruta (torkarposition)
  • Elektroniskt antisladdsystem (ESP) med elektronisk antispinnreglering (TCS), backstartassistans (HAC) och automatisk hastighetsreglering i utförslut (DBC)
  • Elektroniskt luftkvalitetssystem ”ionizer”
  • Elmanövrerad baklucka (handsfree)
  • Elmanövrerad handbroms (endast med Automatlåda/DCT)
  • Eluppvärmd bakruta med torkare/spolare
  • Eluppvärmd ratt
  • Eluppvärmda framsäten, 3-steg
  • Eluppvärmt baksäte, 2-steg (ytterplatser)
  • Farthållare/begränsare
  • FlexSteer – ställbar styrkänsla (Comfort/Normal/ Sport), endast manuell växellåda
  • Huvlyftsystem (fotgängarskydd)
  • ISO-fix fästen för barnstol på ytterplatser bak
  • Insynsskydd för lastutrymme (kan förvaras under lastgolv)
  • Integrerad takreling
  • Krockkudde på passagerarplats urkopplingsbar med nyckel
  • Kurvljus
  • Kylt handskfack
  • LED-bakljusgrupp
  • LED-strålkastare (halvljus)
  • LED-varselljus (fram)
  • Läderklädd ratt och växelspaksknopp
  • Läderklädsel
  • Låsningsfria bromsar (ABS) med elektronisk bromskraftfördelning (EBD) och panikbroms- assistans (BAS)
  • Metalliclack (tillval)
  • Mörktonade bakrutor
  • Nyckellöst låssystem ”smartkey” med knappstart
  • Panorama soltak, främre del elektriskt öppningsbar
  • Parkeringssensorer fram/bak med akustisk varning
  • Rattknappar för ljudsystem
  • Regnsensor för vindrutetorkare
  • Ryggstöd i baksäte justerbart i 17 lägen med 60/40 fördelning
  • Skyltavläsning, visning i TFT-/navigationsdisplay
  • Strålkastarspolning inkl. varning för låg spolar- vätskenivå
  • Stöldlarm
  • Takmonterad krockskyddsgardin för fram-och baksäten
  • Tonade rutor
  • Instrumentgrupp “Supervision” med 4.2″ LCD-display
  • Uppgraderad textilklädsel, textilinlägg i dörrsidor
  • Ventilerade framstolar
  • Värme-/ventilationskanaler (reglerbara) till baksäte
  • Whiplash-skydd på framstolarna
  • Yttertemperaturmätare med halkvarnare
  • Lättmetallfälgar 19” med 245/45 R19 däck
  • Navigationssystem (inkl. backkamera i 8” display)
  • Bluetooth handsfree

Move: (Kampanjpaket)

 

  • Autobroms (AEB), inbromsning vid kollisionsrisk med fotgängare/fordon
  • Dödavinkelnvarning, inkl varning för korsande trafik vid backning ur parkeringsficka
  • Aktiv filhållningsassistans (LKAS)
  • Dubbla krockkuddar samt sidokrockkuddar fram
  • Krockkudde på passagerarplats urkopplingsbar med nyckel
  • Takmonterad krockskyddsgardin för fram-och baksäten
  • Huvlyftsystem (fotgängarskydd)
  • ISO-fix fästen för barnstol på ytterplatser bak
  • Automatisk klimatanläggning (ACC) med 2 temperaturzoner och auto-defog
  • Kylt handskfack
  • Läderklädd ratt med perforerat grepp, ställbar i höjd/avstånd
  • Eluppvärmd ratt
  • Eluppvärmda framsäten (3 steg) och baksäte (2 steg)
  • Elmanövrerat svankstöd för förarstolen
  • Ryggstöd i baksäte med justerbar lutning (60/40 fördelning)
  • Ljudsystem (FM/AM/USB/AUX) med sex högtalare och rattknappar
  • Integrerat navigationssystem med 8” display
  • Bluetooth för handsfree telefon och mediastreaming
  • Backkamera med dynamiska guidelinjer och visning i navigationsdisplay
  • Parkeringssensorer bak med akustisk varning
  • Farthållare/begränsare
  • Elman. fönsterhissar fram/bak, inkl. komfortöppning/stängning (förarplats)
  • Elektriskt justerbara och uppvärmda ytterbackspeglar
  • Regnsensor för vindrutetorkare
  • Automatiskt avbländande backspegel inkl kompass
  • Färddator med bl a förbrukningsdata och utvändig temp./halkvarnare
  • ”Drive mode” körprogram (Normal/Sport) för växellåda och styrning
  • Skyltläsning (hastighetsinformation)
  • Insynsskydd för lastutrymme (kan förvaras under lastgolv)
  • Lastgolv justerbart i höjd (8 cm)
  • Projektionsstrålkastare
  • Elektriskt höjdjusterbara strålkastare
  • LED-varselljus (fram)
  • Automatisk ljuskontroll (mellan varsel- och halvljus)
  • Strålkastarspolning inkl. varning för låg spolar- vätskenivå
  • LED-kurvljus
  • Dimljus, fram
  • LED-bakljusgrupp
  • Integrerad takreling
  • Eluppvärmd vindruta (torkarposition)
  • Värmedämpande framruta/sidorutor fram
  • Mörktonade bakrutor
  • Lättmetallfälgar 19″ med 245/45 R19 däck
  • AutoStop (ISG) – motoravstängning vid stillastående (endast 1.7 CRDi)

 

 

 

 

 

Test Citroén C3 Aircross

$
0
0

Test av Citroén C3 Aircross – En praktisk modebil!

Citroén C3 Aircross är senaste modestjärnan från Citroén. Detta är en riktigt snyggt designad SUV i mindre format utan fyrhjulsdrift. Mindre bilar med SUV känsla är i ropet just nu och alla biltillverkare skyndar med att få fram nya modeller. Citroén C3 Aircross står sig bra i konkurrensen och är en komfortabel och praktisk bil. Citroén är mästare i att få till de rätta designdragen speciellt när resurserna är begränsade och flertalet biltillverkare skulle behöva lära sig design av Citroén. Allt för många gör bilmodeller som är moderna men som inte ens det minsta lilla sticker ut vilket Citroén lyckas bra med!

Testbilen: Citroen C3 Aircross, bensinmotor på 110 hk, tre cylindrar. Automatväxel. Högsta utrustningsnivån Shine med panoramaglastak, navigation, bättre stereo, backkamera med radar och mycket mer.

Praktiska egenskaper och komfort

De praktiska egenskaperna är Citroens C3 Aircross största styrka. Dörröppningen är stor och det är lätt och bekvämt att stiga i och ut ur bilen vilket speciellt den höga takhöjden bidrar till. Förarstolen kan ställas långt bakåt vilket gör att även förare med långa ben sitter bra. Baksätet kan skjutas 15 cm i längdled och ryggstöden är delbara och fällbara. Ryggstödet på främre passagerarsidan är också fällbart vilket möjliggör transport av längre föremål något som verkligen inte alla biltillverkare erbjuder. Vi sitter bra i framstolarna och armstöd för föraren finns på både vänster och höger sida (Beroende på version). På vänster sida är armstödet perfekt medans på höger sida kunde det gärna ha fått varit lite längre, dessutom kunde armstödet också fått varit bredare så passageraren också kunde dela på det. Så länge framstolarna inte flyttas längst bak så är benutrymmet för baksätespassagerarna okej med hänsyn till bilens storlek.

Vi testade Citroén C3 Aircross i temperatur på minus tre grader och det finns en del svagheter hos denna bil i vinterklimat. Det tar ganska lång tid innan det blir varmt i bilen och stolsvärmen är för svag, hoppa speciellt över läderklädseln är vår rekommendation. Uppvärmd ruta finns till bilen vilket är uppskattat och när du tagit bort snön från bilen samt skrapat sidorutorna har isen på framrutan smält.  Även Automatiskt helljus är bra för dig som kör mycket på mörka landsvägar. Vi har testkört en hel del på mörka landsvägar med många mötande bilar och funktionen fungerar bra i de flesta situationer.

Det öppningsbara glastaket är stort och generöst. Dessutom ramas det in av en snygg kantbelysning som syns i mörkret. För övrigt är det avskalat avseende interiör belysning och någon designbelysning interiört finns inte. Vi saknar även belysning vid benutrymmet framme vilket är bra att ha på passagerarplatsen där man ofta ställer en väska eller annat.

Lastutrymmen och förvaring

Lastutrymmet bak är bra då bilen trots allt är liten men givetvis fortfarande begränsat. Småförvaring och mugghållare är ytterligare en av bilens svagheter. Mugghållare finns endast i dörrsidorna samt en i mitten fast bakåt mot baksätet. Dessutom fungerar dessa inte speciellt bra för varken flaskor eller muggar. Det finns en plats med inbyggd laddare för trådlös laddning av mobiltelefoner men om denna funktion ska vara tillgänglig så finns ingen vettig plats kvar alls för småförvaring. Således är de små praktiska förvaringsmöjligheterna riktigt dåliga i denna bil. Detta är lite märkligt då bilen för övrigt är så bra avseende praktiskt nyttjande. Något bättre är det för baksätespassagerarna om mittplatsen i baksätet inte nyttjas. Då kan ett armstöd fällas ner som har två bra mugghållare för baksätespassagerarna. Nu är inte småförvaring och mugghållare den viktigaste och mest avgörande egenskapen hos en bil, men samtidigt något som inte heller är så svårt att få till.

Att köra

Citroen C3 Aircross med bensinmotorn på 110 hästkrafter och automatväxel duger gott till vardags. Bilen är pigg och trevlig att köra. Motor och automatväxel jobbar bra ihop och även om prestandan är långt ifrån sportig så duger den gott samt passar bilmodellen bra. Fjädring och väghållning är okej men i högre hastigheter kunde bilen ha varit lite mer stabil likaså kunde bilen gå mjukare över ojämnheter. Det märks att Citroén C3 Aircross inte tillhör premiumklassen, men med det sagt så fungerar allt ändå helt okej och i sin helhet är detta en riktigt trevlig bil att färdas i.

Stadskörning: I stan gör sig C3 Aircross med automat riktigt bra. Bilen är pigg från start och bra att köra. Då bilen är lite mindre så är den desto mer praktisk i trång stadsmiljö. Backkamera och parkeringsradar uppskattas.

Landsväg: På landsvägen går C3 Aircross också bra. Dock så kunde bilen ha kunna gått mjukare på gropig väg med lappad asfalt. De flesta situationer går ändå bra. Omkörning funkar acceptabelt men kräver god framförhållning samt bra med marginal till mötande trafik.

Motorväg: Det är i högre hastigheter som svagheterna börjar visa sig avseende köregenskaper. Runt 130 km/h så känns C3 Aircross vinglig och inte så stabil som vi önskar ha det, speciellt när det blåser starka sidovindar.

Vår bränsleförbrukning låg på 0,65 liter/mil. Det finns bilar som drar mycket mer än så här samtidigt som detta är inte heller är den bränslesnålaste bilen vi kört.

Design

Designen är riktigt lyckad och Citroen C3 Aircross är snygg både exteriört och interiört. Trots att bilen upplevs ekonomiskt pressad avseende inredningen så är det snyggt och trevligt designat. Citroén vet verkligen hur man nyttjar resurserna väl samtidigt som kostnaderna hålls nere.

Instrumentering

Instrumenteringen är helt okej och är lätt att komma överens med. Pekskärmen är lättanvänd och allt fungerar bra. Den automatiska klimatanläggningen styrs helt via den grafiska pekskärmen. Testbilen hade den bättre stereon som ingår i Shine paketet och ljudet är riktigt bra i denna. Dödavinkelvarnaren fungerade inte alls bra och varningslampan i backspegeln har både lyst i tid och otid när vi kört bilen, funktionen kan slås av.

Styrkor och svagheter

Styrkor:

  • Bra förarmiljö
  • Lätt att stiga i och ut ur bilen
  • Snygg design
  • Ryggstödet på passagerarstolen kan fällas
  • Motor och automatväxel jobbar bra ihop
  • Praktisk för sin storlek
  • Head-up display (Beroende på version)

Svagheter:

  • Dålig värme i bil och säten
  • Dåligt med småförvaring, speciellt vettiga mugghållare fram saknas

Summering

Snygg design, trevlig att köra samt den goda förarmiljön är de största styrkorna hos Citroén C3 Aircross!

Prisbild

Prisbilden ligger på mellan 160 000 till 255 000 kronor beroende på motor, växellåda och utrustningsnivå. Bilen finns med två bensinmotorer på 82 respektive 110 hk samt en dieselmotor på 100 hk som inte kan fås med automatväxel. Det finns tre utrustningsnivåer och därutöver finns inga enskilda tillvalsmöjligheter utöver färg och klädsel.

Test Citroén C3 Aircross
Totalbetyg
3.4Citroen C3 Aircross 2018

Test Hyundai Tucson 2.0d Premium – En SUV som slår det mesta!

$
0
0

Test Hyundai Tucson 2018 – Vår nya favorit-SUV!

Nya Hyundai Tucson blir snabbt vår favorit-SUV när vi testkör den! Från vår sida är detta en oväntad reaktion när vi inser att Hyundai Tucson 2.0d automat har en fantastiskt bra körkänsla och är långt mycket bättre än våra förväntningar! Den yttre designen är snygg och modern men inte speciellt unik och likaså upplever vi interiören. Det är framför allt efter vi kört Tucson ett par dagar som vi inser att körkänslan är i topp och komforten likaså! Dessutom är helhetsupplevelsen av bilen riktigt trevlig, ja så pass mycket att Hyundai Tucson 2.0d faktiskt är vår nya favori! Tucson känns i sin helhet bättre än vissa motsvarande premiumbilar trots att den teknikmässigt inte riktigt har allt. Hyundai personbilar har gjort ett riktigt bra jobb med nya Tucson!

Testbilen: Hyundai Tucson 2.0d, diesel 185 hk, 6-stegad automat., fyrhjulsdriven, Utrustningsnivå: Premium.

Att köra

Motor och automatlåda jobbar bra ihop vilket innebär att bilen är pigg från start och vidare upp i de hastigheter som gäller i Sverige. Motor och automatlådan har en jämn kraftfördelning utan större tidsfördröjning och inte heller med en ketchupeffekt som helt plötsligt oväntat trycker på. Det finns ett sportläge som aktiveras via en stor knapp bredvid växelspaken. Vi upplever en klar skillnad mellan normalläge och sportläge. Den huvudsakliga skillnaden är att i sportläget så reagerar bilen ännu mer snabbt och direkt vid gaspådrag vilket gör bilen riktigt pigg. Normalläget ger istället en mjukare körning som också passar den vardagliga körningen bättre utan att bilen för den delen känns trött. Körkänslan är mer likt att sitta i en vanlig personbil, fast högre upp förstås. Tycson känns jättebra att köra i alla situationer och framför allt på snöiga vägar. Det går vid provokation att få bilen i sladd på vintervägen men bilen håller sig ändå kontrollerad och stabil. Mittremsor med snö passeras utan att man knapp märker det även om det förstås finns gränser som måste hållas för säker bilkörning. Nya Hyundai Tucson känns i sin helhet trygg, stabil och samtidigt rolig att köra.

Stadskörning: Då Tycson 2.0d är pigg i starten så är den bra att köra i stan och det är uppskattat att man kommer upp lite högre i trafiken. Bilen är ganska stor vilket gör att parkering kan bli trång ibland. Parkeringshjälp finns för beroende på vilken utrustningsnivå du väljer

Landsväg: Hyundai Tucson går riktigt bra på landsvägen. Fjädringen är mycket bra balanserad mellan komfort och kontrollerad körkänsla. Motorn på 185 hästkrafter gör att omkörningar hanteras bra.

Motorväg: På motorvägen ligger Tucson jättefint och filbyten går utmärkt även när det är mindre snösträngar mellan filerna.

Praktiska egenskaper och komfort

En fyrhjulsdriven bil med högre markfrigång är givetvis en mer praktiskt bil att köra i många situationer. Nya Hyundai Tycson går fint på snövägar med lite oplogad nysnö på vägen. Vi har dock inte provat att köra offroad med tuffare ojämnheter och nivåskillnader.

Komforten i framstolarna är riktigt bra och fungerar även för förare med längre ben. Det finns armstöd på båda sidor och infälld hållare i taket för solglasögon. Två bra mugghållare finns mellan framstolarna och likaså plats för lite småförvaring samt ett riktigt djupt handskfack som är kylt.

Vissa nya SUV:ar idag har dörrar som täcker hela bilens sida ner mot marken. Detta har dock inte Hyundai Tucson vilket gör att du riskerar att få byxorna smutsiga när du stiger i och ut ur bilen.

Hyundai Tucson är i sin helhet rymlig för både fram och baksätespassagerare. Lastutrymmet räcker gott för de flesta. Tucson tillhör fortfarande mellanklassen storleksmässigt vilket innebär att det finns ännu rymligare bilar för dig med större behov, hos Hyundai är det då Santa Fe du ska titta på.

Bullernivån i bilen upplever vi som tyst och helt okej i samtliga situationer.

Öppningsbart panoramaglastak finns. Detta är mycket stort och ger gott om ljus in i kupén. Den öppningsbara delen är stor och bred. Detta panoramaglastak är riktigt bra med ger framför allt glädje för baksätespassagerarna.

Ännu mer användbart i vårt klimat i Sverige är kanske vinteregenskaperna. Fyrhjulsdriften gör att bilen tar sig fram extra bra under vintertid och Tycson har bra värme i kupén. Med rattvärme (tillval), bra stolsvärme och värme på ytterplatserna i baksätet (tillval) så står sig Hyundai Tycson riktig bra året runt i Sverige.

Teknik och instrumentering

Instrumenteringen är enkel att ta till sig och pekskärmen lätt att hantera. Det går att få digital visning av hastighet med stora tydliga siffror om du önskar. Det vi saknar är head-up display, automatiskt helljus samt adaptiv farthållare som anpassar hastighet och avstånd mot framförvarande bil. Automatiskt helljus borde faktiskt finnas hos denna bil med tanke på pris och övrig utrustning. Autobroms finns.

Stereon är bilens absolut största besvikelse. Speciellt eftersom testbilen har en bättre stereo än vad som sitter som standard. Ljudet är förvisso rent och klart men helt livlöst. En köksradio erbjuder mer känsla än denna stereo. För att nu inte oroa alla så tror vi ändå att de flesta kommer nöja sig med detta ljud då det snarare är vi som har högre krav och önskemål än normalt avseende ljudkvalité. I närheten av vad premiummärkena har i sina bilar redan som standard kommer dock inte stereon hos Tucson.

Det som saknas:

  • Head-up display
  • Adaptiv farthållare (vanlig farthållare finns)
  • Automatiskt helljus
  • Dörrar som täcker hela sidan ner mot marken
  • Stereo med bättre ljud

Prisbild Hyundai Tucson

Tucson är inte direkt en billig bil samtidigt som bilen kostar mindre än premiumbilarna. Även om Tucson inte når upp till premiumklassen avseende allt så är de viktigaste funktionerna hos bilen som köregenskaper, komfort och praktiskt nyttjande i många fall bättre än hos vissa motsvarande premiumbilar. Det finns bara fasta utrustningspaket att välja till Tucson och inga enskilda tillval utöver färg. Priser, motorer och utrustningar kan du läsa om separat här.

Summering

Hyndai Tucson är en jättebra bil att köra under samtliga dagar på året! Mycket bra vinteregenskaper både körmässigt likaså interiörmässigt med bra värme i kupén, rattvärme och eluppvärmda säten i fram och baksäte.

Informativt: Bilen vi testat var extrautrustad med paketet Premium, kontrollera med din handlare vad som ingår i den bil du köper.

Test Hyundai Tucson 2.0d Premium - En SUV som slår det mesta!
Bra alla dagar på året i Sverige!
Totalbetyg85%
85%Hyundai Tucson 2018
Viewing all 893 articles
Browse latest View live