Quantcast
Channel: Bytabil.net
Viewing all 893 articles
Browse latest View live

Test Hyundai Santa Fe – Bränslesnål & praktisk SUV

$
0
0

Test av Hyundai Santa Fe

Hyundai Santa Fe är den största SUV:en i Hyundais modellprogram. Santa Fe är en praktisk bil med många goda egenskaper samt att den är riktigt bränslesnål sett till sin storlek. Trots att Hyundai Santa Fe inte sticker ut och inte känns unik så innebär det inte alls att det är en dålig bil. Hyundai Santa Fe följer dagens bildesigntrender och har en rad moderna funktioner och är likvärdig de närmsta konkurrenterna. Fast den största konkurrenten kommer inte från något annat bilmärke utan inom Hyundais egna modellprogram, vilket du kan läsa mer om i denna artikel. Vi har testat Hyundai Santa Fe 4×4, så här gick det:

Testbilen: Hyundai Santa Fe 2.2 diesel 200 hk, 4×4 fyrhjulsdriven med 6-stegad automat. Utrustning: Premium Plus, Infinity stereo, panoramaglastak, läderklädsel, navigation m.m. Pris: 420 000 kronor + metalliclack

Att köra

Santa Fe 2.2 diesel är trevlig att köra utan att bilen bjuder på några större överraskningar. Santa Fe är pigg i starten och automatlådan går mjukt och fint. De 200 hästkrafterna behövs då bilen är stor. Stora SUV:ar brukar ofta ha en tendens till att kränga och vara lite mer svajiga än andra bilar. Santa Fe har också en viss tendens till att vara lite mer svajig vid första intrycket men när vi kör bilen vidare så tycker vi ändå att den känns kontrollerad samt stabil och beter sig helt okej.

Stadskörning: Automatlåda i stan är praktiskt att ha och förenklar körningen. Backkamera och parkeringsradar känns som ett måste när bilen är så pass stor. Det finns även automatisk parkeringshjälp för de som har problem med fickparkering, en stor bil är alltid svårare att parkera i tät stadsmiljö.

Landsväg: På landsvägen går Hyundai Santa Fe mjukt och bekvämt. Omkörningar går bra även om en viss framförhållning behövs.

Motorväg: På motorvägen går Santa Fe också bra och speciellt på snöiga vägar är Santa Fe stabil och trygg. Kupén är stor och luftig vilket ger något högre vägbuller jämte andra bilar, men inte så att det känns besvärande.

Bränsleförbrukning

Bränsleförbrukningen ligger när vi kör på runt 0,75 liter per mil vilket är mycket bränslesnålt med tanke på att detta är en så pass stor bil. Ja, vi har faktiskt inte kört en bränslesnålare bil i denna storleksklass! Låg bränsleförbrukning är därmed en av de största styrkorna hos Hyundai Santa Fe. Vi testar bilarna under relativt likvärdiga körförhållanden och en hel del på motorväg vilket har en negativ påverkan på bränsleförbrukningen, speciellt avseende större bilar som har större luftmotstånd.

Praktiska egenskaper och komfort

Här kommer bilens svagheter. Trots att detta är en stor och ganska dyr bil så saknar vi en hel del funktioner även i fullutrustat utförande. Att passagerarstolen inte går att justera i höjdled känns riktigt dålig och passagerarna har inte lika stora möjligheter att nyttja bilens rymliga takhöjd. Santa Fe upplevs inte heller så rymlig inuti som den borde. Benutrymmet i baksätet kunde också vara bättre samt att sätena kunde varit något högre bak.

På förarplatsen sitter man desto bättre med bra komfort och det är bekvämt att stiga i och ut ur bilen. Bilens dörrar går ända ner till bilens underkant vilket gör att byxorna inte smutsas ner.

Lastutrymmet är rymligt och riktigt bra med dubbelt lastgolv som ger goda förvaringsmöjligheter. Det finns även bra med småförvaring, mugghållare och infällt fack för solglasögon i taket.

Baksätet kan flyttas framåt och bakåt samt fällas i tre delar vilket ger stor flexibilitet.

Teknik och instrumentering

Bilen kommer med mycket modern teknik och exempelvis automatiskt helljus är toppen för dig som kör mycket på mörka vägar. Funktionen fungerar bra men bilen har dock inte adaptiv belysning likt premiumbilarna. Knappar och reglage känns inte alls speciellt bra placerade. Flera funktioner sitter dolda bakom ratten på vänster sida. Den mindre SUV:en Tucson har näst intill identiskt instrumentering men alla knappar är helt annorlunda och mycket bättre placerade, där har Hyundai tänkt till desto bättre. Infinity stereon erbjuder dock inte alls något imponerande ljud, till och med sämre än många standardstereos i sin grundinställning. Här måste man öka basen rejält för att få lite liv i ljudet, och då pratar vi inte “dunka dunka”. När surroundfunktionen aktiveras så blir ljudet trots allt ändå bättre. En bra stereo ska dock låta bra redan i grundinställningen, speciellt när den är extra påkostad i tillvalspaket. Vi saknar också head-up display. Panoramaglastaket är gigantiskt och dessutom har det en jättestor öppningsbar del, härligt!

 

Största konkurrenten till Santa Fe

Hyundai Santa Fe har en riktigt vass konkurrent. Det är faktiskt den bara något mindre Hyundai Tucson. Tucson är en riktigt bra bil från Hyundai och behöver du inte den något större storleken så är det en bil vi rekommenderar som ett bra alternativ och bättre avseende det mesta, dessutom billigare. Läs gärna vår test av Tucson här.

Summering

Hyundai Santa Fe är en bränslesnål och mycket praktisk SUV.

Not: Hyundai har just släppt bilder på nästa version av Santa-Fe som snart kommer att lanseras

Test Hyundai Santa Fe - Bränslesnål & praktisk SUV
Summering Hyundai Santa Fe 201860%
60%Bränslesnål och praktisk

Bilstrålkastare billigt, stenskott under vintern?

$
0
0

Köpa strålkastare billigt, eller billigare i alla fall.

Är du en av de många som fått elaka stenskott under vintern? Har du haft otur så har stenskottet slagit sönder någon av din bils strålkastare. Dessa är ofta dyra att köpa. Kan du byta själv så kan du komma billigt undan.

Detta inlägg innehåller annonslänk

Det är olika svårt för olika bilmodeller att byta strålkastare. Har du riktigt tur är det lätt som en plätt har du otur måste du ta hjälp av en verkstad. Exempelvis de senare generationerna av Volvo V70 och Volvo V40 är busenkla att byta strålkastare på. Dessa är gjorda för enkel demontering vilket görs på bara ett par minuter, i Volvo V70 fallet dessutom utan verktyg. Alla bilmodeller har egen design på strålkastarna och då dessa är så pass olika är det ofta svårare att få tag i detta. Oavsett var du hittar strålkastare till din bil så blir det ofta en kostsam historia. Även när du inte köper orginaldel, men så är det bara tyvärr.

Ett svenskt företag som säljer billigare bildelar på nätet är Skruvat, här kommer du direkt till deras sida för strålkastare. Fyll i din bils registreringsnummer och du får rätt delar som förslag per automatik. Lycka till med att byta strålkastare själv!

Test Kia Stonic – Trendbil från Kia

$
0
0

Test Kia Stonic 1.0T-GDI Advance Plus 120 hk

Kia Stonic är är ny trendbil från Kia. Med Kia Stonic har man satsat extra på exteriör design och Stonic tillhör den senaste biltrenden små SUV bilar, eller kanske mer passande under benämningen crossover. Kia Stonic är i stort sett en Rio fast upphöjd samt med andra designdetaljer. Kia Stonic kan dessutom fås med en piggare och kraftfullare 1-liters turbomotor på 120 hk. Kias bilar ligger inte riktigt i den biltekniska framkanten men ändå bara straxt därefter och mycket med ny teknik finns i deras bilar. Kias styrka är istället att avvakta lite och studera de övriga biltillverkarna för att sedan implementera funktionerna på ett bra och beprövat sätt. Detta gör att Kias bilar är väldigt lättanvända och praktiska samt följer det europeiska mönstret vi är vana vid, faktiskt så mycket att Kias bilar känns mer europeiska än något annat bilmärke!

Testbilen: Kia Stonic 1.0T-GDI 120 hk, manuell växel, utrustning Advance Plus

Att köra

Kia Stonic 120 hk är pigg från start och gör sig bra i de flesta situationer. Fjädringen är något stummare och lika som hos de tyska bilmärkena. Detta ger bra väghållning men samtidigt något stötigare bilfärd, dock inte så att det upplevs besvärande på något sätt. Små turbomotorer är det som gäller idag och alla biltillverkare går mot dessa. Den lilla turbomotorn kräver att man jobbar mer aktivt med växlingen när hastigheten förändras precis som hos alla andra bilar med samma motortyp.

Stadskörning: Kia Stonic gör sig bra i stadsmiljö. Bilen är liten och smidig. Backkameran är toppen och ger bra syn bakåt genom att visa en bred vidvinklig bild, faktiskt mycket bättre än att vända på huvudet själv.

Landsväg: Väghållningen är fin. Motorn är lagom stark och klarar de flesta omkörningssituationer bra.

Motorväg: Motorn går fortfarande utmärkt på motorvägen men har inte någon jättestyrka kvar. Duger gott i Sverige dock.

Bränsleförbrukningen har legat på runt 0,65 l/mil när vi kört bilen avstämt vid våra tankningar. Färddatorn hos testbilen har dock visat runt 0,73 liter milen, det är ovanligt att färddatorn visar högre än den uppmätta förbrukningen. Tanka får man dessutom göra relativt ofta då bilen inte har så stor bensintank.

Komfort

Komforten har lite kvar att önska tycker vi då förarstolen har lite kort sittdyna i framkant. Armstöd finns på båda sidor och funkar bra. Baksätet är aningen trångt och sätet är lågt placerat vilket gör att benen trycks upp hos vuxna. Den största komfortstyrkan är istället något vi inte riktigt förväntat oss, nämligen vinteregenskaperna. Bra värme i framstolarna och i ratten samt rejäla knappar för dessa funktioner som är lätta att komma åt, detta är uppskattat i vårt klimat! Kupébullernivån upplevs något hög på vissa underlag och vi upplever att Kia Stonic är något mer bullrig än genomsnittet av de nya bilar som säljs idag.

Praktiska egenskaper

Trots att bilen lanseras som en liten SUV så är det inget som direkt upplevs i praktiken. Bilen är något högre men inte speciellt mycket. I övrigt är bilen som en vanlig personbil och man sitter inte högre inne i bilen. Kia Stonic är en ganska liten bil och utrymmena blir därefter. Lastutrymmet rymmer dock ändå en hel del och baksätet kan fällas. Det finns mugghållare mellan framstolarna och plats för småförvaring. Infälld hållare för solglasögon finns i taket, toppen!

Teknik och instrumentering

Instrumenteringen hos Kia Stonic är föredömlig. Allt är lätt att förstå och visas på ett bra sätt. Kia Stonic har genomgående utmärkt användarvänlighet samt riktigt bra knappar och reglage. Du kan också få hastighetsvisning med stora tydliga siffror och mil kvar till tom tank visas hela tiden i förarinstrumenteringen, föredömligt bra! Vi saknar head-up display som inte kan fås tillKia Stonic. Filhållningsassistansen är den enklast möjliga och piper lite när du närmar dig kantlinjerna, Stonic har ingen justering i styrningen samt att det finns inga dödavinkelindikatorer i backspeglarna. GPS-navigation finns inte men stöd finns för Apple och Andriod integrering av mobiltelefon. Stereon har ett helt okej ljud, faktiskt! Det automatiska helljuset fungerar bra och är en uppskattad funktion för alla som kör mycket på landsvägar utanför stan. Automatisk klimatanläggning finns i Advance Plus versionen.

Prisbild Kia Stonic

Kia Stonic 1.0T GDI Advance Plus kostar runt 185 000 kronor. Två mindre motorer finns samt enklare utrustade bilversioner, utgångspriset är då ca: 160 000 kronor. Det finns endast några få utrustningsversioner och därutöver kan olika färgval väljas.

Summering

Kia Stonic är en prisvärd bil med exemplarisk instrumentering! (Rio är dock en ännu mer prisvärd bil för dig som om klarar dig med en motor på 84 hk och lite mindre trendig design, interiörmässigt är de lika)

Övriga färgkombinationer

Kia Stonic finns i flera trendiga färgkombinationer, några exempel nedan:

Test Kia Stonic - Trendbil från Kia
Att köra50%
Komfort40%
Praktiska egenskaper60%
Instrumentering95%
61%Kia Stonic

Zaver – Betala begbilköpet säkert!

$
0
0

Zaver ger säker betalning av bilen mellan privatpersoner

Bilköp innebär vanligen betalning av högre belopp, även mellan privatpersoner. Detta kan upplevas som osäkert och otryggt. Den nya betalningsappen Zaver är skapad just för att ge trygga betalningar mellan privatpersoner vilket passar extra bra vid bilköp. Dessutom ges möjlighet till kreditköp med avbetalning, något som tidigare inte varit möjligt mellan privatpersoner på ett enkelt sätt.

Hur fungerar Zaver-appen vid bilköp?

1: Både köpare och säljare identifieras via bank-ID samt att ett digitalt kvitto skapas. Detta gillar exempelvis inte bedragare och säljaren får en lägre risk.

2: Du som köper kan betala genom faktura med 30 dagars betalning, eller dela upp köpet med avbetalningslösning. Detta har tidigare inte varit möjligt vid köp mellan privatpersoner.

3: Du kan titta på bilar eller annat och först när du bestämt dig och är överens med säljaren om pris så görs betalningen och med hjälpa av Zaver-appen behöver du inte ha pengarna i förväg tillgängliga på ditt konto.

Den stora styrkan med Zaver är alltså att du kan köpa bil av privatperson säkrare, du behöver inte ha finansieringen reserverad på ditt konto i förväg och köpet kan göras till ett avbetalningsköp samtidigt som säljaren får full betalning. Zaver-appen är därför bra för både säljare och köpare.

Korta Zaverfakta för köparen:

  • Gratis betalning inom 14 dagar
  • Inom 30 dagar: 29 kronor
  • Låneköp: Upp till 100 000 kronor, återbetalning upp till 5 år. Betala extra när du önskar

Korta Zaverfakta för säljaren:

  • Tjänsten är helt gratis för säljaren
  • Starta appen och välj “Få betalt”. Ange köparens telefonnummer, hur mycket du vill ha i betalning samt information om vad som säljs, skicka!
  • Köparen läser igenom och accepterar. Du får betalt av Zaver inom 1-3 bankdagar.

Vill du ha mer information besök Zavers hemsida

Självklart kan Zaver användas vid köp och sälj av andra produkter än bilar

Det formella: Zaver är en registrerad betaltjänstleverantör som fungerar som ett konsumentkreditinstitut som ligger under Finansinspektionens tillsyn.

Vårt samhälle har i stort sett ställts om helt idag avseende hur vi hanterar pengar och betalningar. Kontanter är nästan helt borta samtidigt som internet har gett möjlighet för köpare och säljare att lätt hitta varandra. De gäller sälj av både stora som små saker, billiga som dyra. Blocket, Facebooksgrupper är några som skapat dessa möjligheter. Det är jättebra för samhället att vi kan återanvända produkter istället för att slänga dem. Därför har det kommit ett stort behov av snabba, enkla och smarta betalningslösningar. Bra och säkra betalningar är dessutom extra viktigt vid bilaffärer mellan privatpersoner, många väljer annars att sälja sin bil till företag istället då de känner sig otrygga att sälja bilen till en privatperson. Säljaren får då ofta mindre betalt för bilen och köparen får ett mindre valmöjligheter och får istället betala dyrare för bilen från bilhandlare. När det finns bra, säkra och trygga betalningslösningar för speciellt bilköp och andra liknande affärer så ökar valmöjligheterna för privatpersoner att genomföra bättre köp och försäljningar!

Not: Villkor för affärslösningen kan ändras efter att denna artikel är publicerad, kontrollera vad som gäller inför affärstillfället. Innehållet i denna artikel är skrivet utan några ställda villkor på innehållet av Zaver.

Pris 6000 milservice Subaru XV 2.0i 2018 – Serviceintervaller & Reservdelspriser

$
0
0

Kostnad 6000 milservice och serviceintervall för Subaru XV 2.0i 2018

Serva en Subaru XV, hur mycket kostar bilservice för Subaru XV? Servicekostnad är en del av bilägandet och inte minst serviceintervallerna är viktigt att hålla koll på oavsett om man äger eller avser att köpa en Subaru XV eller annan bil. Utöver service så går bilar sönder ibland och behöver reservdelar, nedan listas några vanliga reservdelar samt priser. Så här mycket kostar det att serva en Subaru XV årsmodell 2018 på en märkesverkstad i Stockholm (Mars 2018).

Subaru XV har en serviceintervall på 1500 mil, vilket innebär vid 1500 mil, 3000 mil, 4500 mil osv.

Just nu är servicekostnaden upp till 6000 mil 0 kronor, dvs 1500, 3000 och 4500 milservice ingår i bilens pris. 6000 mil service kostar 4736 kronor.

Subaru XV 2.0i 2018 har kemkedja som inte behövs bytas efter något intervall

Fyrhjulsdriven SUV

Reservdelspriser Subaru XV årsmodell 2018

  • Bromsbelägg fram (2 st), 1499 kr ( inklusive byte: 2009 kronor)
  • Avgassystem utan grenrör och kat, 6743 kr (inklusive byte: 7123 kronor)
  • Strålkastare fram, vanlig belysn: 3695 kr (Inkl. byte 4075 kr), Xenon 7949 (Inkl byte: 8329 kr)
  • Bromsskivor fram (2st): 2300 kr (inkl byte 2680 kr)
  • Bakljus 2295 kr (inkl. byte: 2580 kr)
  • Stötdämpare fram par: 3480 kr (inkl byte 4430 kr)
  • Stötfångare: 2880 kr (Med byte 3260 kr)
  • Framskärm 1725 kr (inkl byte 2675 kr)

Som du ser är det inte så dyrt att framför allt reparera en Subaru XV, arbetskostnaden gör det knappt värt att tänka på att göra jobbet själv. Detta innebär att Subaru gjort bilen, eller i alla fall de vanligaste delarna lätta att byta. Dessa bildelar är typiska slitagedelar samt delar som skadas vid krock.

 

Test Renault Talisman TCe 200 hk Bensin Automat 4Control

$
0
0

Test Renault Talisman TCe- En klassisk kombi, å den e bra!

Renault Talisman kombi känns som en svensk klassiker. Talisman uppfyller alla typiska och praktiska egenskaper vi förväntar oss från denna typ av bil. Dessutom finns Talisman med 4-hjulsstyrning vilket är en unik egenskap för extra smidig styrning. I skuggan av SUV-trenden så kvarstår de klassiska kombibilarna och i slutändan är dessa vinnare i många fall. En klassisk kombibil är lägre och ligger fint på vägen vilket bidrar till bra köregenskaper och god bränsleekonomi, en klassisk kombi är praktisk och rymlig, en klassisk kombi är komfortabel. Renault Talisman uppfyller alla dessa egenskaper som vi svenskar älskar hos kombibilar. Ja, Renault Talisman är en riktigt bra bil!

Testbilen: Renault Talisman  TCe 200, bensinmotor, 200 hk, Utrustningsnivå: Intens, 4Control fyrhjulsstyrning med adaptiva stötdämpare, Bose-stereo, Panoramaglastak, backkamera, parkeringshjälp m.m.

Att köra

Denna Renault kombibil är jättehärlig att köra! Fjädringen är riktigt komfortabel med bibehållen bra körkänsla. Fyrhjulsstyrningen gör bilen supersmidig att styra, vi har aldrig tidigare testat en bil som svänger så tight och följsamt i skarpa kurvor samt vid parkering. Fyrhjulsstyrningen gör stor skillnad mot vanlig styrning. Priset för denna funktion ligger på hela 18 000 kronor fast då ingår även 18″ fälgar, mörktonade rutor bak och den adaptiva fjädringen. Automatlådan reagerar piggt och är bra i de flesta situationer. Vid start från stillastående måste man dock vara riktigt försiktig med gaspedalen då bilen lätt rycker till vilket dessutom är extra påtagligt vid backning där det inte alltid känns helt kontrollerat.

Bränsleförbrukningen under vår testkörningsperiod har pendlat runt 0,7 liter per mil, vilket är mycket lågt för en bensinbil i denna storleksklass med en motor 200 hästkrafter.

Stadskörning: Renault Talisman med 4Control fyrhjulsstyrning är oslagbart smidig att köra i storstan, om man måste ha en så pass stor bil. Den pigga automatlådan ger bra respons och man kommer snabbt in i vältrafikerade rondeller och korsningar

Landsväg: Bra fjädring och god komfort i stolarna är ett gott recept på bekväm landsvägsåkning. TCe bensinmotorn på 200 hk ger smidiga omkörningar men sportig upplevs bilen inte alls.

Motorväg: På motorvägen går Renault Talisman med adaptiv fjädring mjukt och fint. På sliten och grov asfalt tränger mer vägbuller in i bilen än hos en del andra nya bilar vilket delvis kan bero på 19″ däcken som testbilen var utrustad med.

Komfort och praktiska egenskaper

Komforten är i topp som vi redan varit inne på men framstolarna skulle gärna fått ha ställbar framkant. Armstöd finns på båda sidorna om framstolarna. Massagefunktionen är ett trevlig inslag som ger myskänsla än massage. Det finns plats för småsaker och mugghållare som faktiskt fungerar, något fransmännen inte alltid brukar erbjuda. Benutrymmet i baksätet är helt okej och lastutrymmet är jättebra precis så som det ska vara i en stor kombi. Sämre ställt är det med spolningen av spolarvätska på framrutan, den spolningen är riktigt klen och på motorvägen orkar den knapp fram till fönstret. Rattvärmen gillar vi under under vår kalla årstid fast knappen för att aktivering sitter svåråtkomlig och hittas knappt synligt till vänster bakom ratten.

Instrumentering och teknik

Instrumenteringen är en styrka hos Renault Talisman. Instrumenteringen är helt digital och det finns en stor pekskärm som styr många av bilens funktioner. Styrkan är att det finns många olika typer av förarvisningar att välja vilket är bra. Mer valmöjlighet är uppskattat och du kan välja mellan klassisk hastighetsvisning med visare eller stora tydliga siffror. Du kan få instrumentering med hjälpmedel för ekologisk och ekonomisk körning. Dessutom finns det ett stort urval av färgsättningar som du kan välja efter eget tycke. Renault erbjuder faktisk mer individuell anpassning av instrumentering än de flesta andra biltillverkare gör. Ambientbelysningen inne i kupén följer vald färgsättning och ger ett trevligt och mysigt inslag, speciellt på kvällen. Fast belysningen kunde gärna ha fått nyttjas på flera ställen i bilen och speciellt för baksätespassagerarna också.

Pekskärmen och mediasystemet är genomgående lätt att förstå men ibland krävs lite väl många pektryckningar än vad som borde vara nödvändigt, detta är en utmaning för hela bilindustrin där flera tillverkare har brister. Bose stereon är riktigt bra. I flera bilar som haft stereo från Bose har ljudet inte levt upp till vad varumärket borde stå för, men i Renault Talisman ger Bose-stereon ljud i toppklass!

Det automatiska helljuset fungerar bra i de flesta situationer, någon enstaka gång har ljuset aktiverats kortvarigt när man tycker det inte borde göra det men detta är inte unikt för just denna bil. Vi kommer framöver få vänja oss vid att bilar har ljusautomatik och ibland kan man tro att dessa signalerar till bilar som precis dyker upp runt ett hörn eller liknande. I sin helhet fungerar det bra och bekvämt. Vingelvarningen är lite speciell, när du närmar dig vägkanten och inte blinkar så sänks ljudet på stereon och ett dovt hackande ljud hörs, precis som när du kör över räfflade mittlinjer.

Prisbild Renault Talisman:

Testbilens pris ligger på ca 385 000 kronor. Billigaste versionen går på från ca: 209 000 kronor med aktuell kampanj. Räkna med att betala mellan 250 000 och 300 000 kronor för en normalutrustad version. Det finns i skrivande stund två bensinversioner på 150 hk och 200 hk samt två dieselversioner på 110 hk och 160 hk.

Styrkor

  • Hög komfort
  • Bra instrumentering
  • Praktisk
  • Trevlig inredning
  • 4Control är toppen!
  • Prisvärd mot konkurrenterna

Svagheter

  • Något bullrig på motorvägen
  • Svag fönsterspolning
  • En stor och bra bil kostar ändå en slant

Summering

Renault Talisman uppfyller allt en kombi ska göra och lite till!

 

Test Renault Talisman TCe 200 hk Bensin Automat 4Control
Att köra7
Komfort8.5
Praktiska egenskaper10
Instrumentering9.5
8.8Renault Talisman

Test Subaru XV 2.0i bensin – Summit

$
0
0

Test Subaru XV 2.0i Summit, bensin 156 hk

Subaru XV är en riktigt trevlig bil som vi inte kan hitta någon större svaghet hos. Subaru XV har en snygg exteriör design och är lagom stor vilket gör denna bil till en riktig vinnare! Köregenskaperna är utmärkta och XV är en bil vi gärna kör varje dag året runt. Nya Subaru XV är en helt ny bil från grunden och är byggd på en ny plattform. Säkerhetssystemet Eyesight är standard.

Att köra

Subaru XV finns i två bensinversioner och vi prövar den starkare på 156 hästkrafter. Det är inte någon sportbilsprestanda men XV går alldeles utmärkt i alla vardagliga situationer. Fjädringen är jämt balanserad mellan komfort och körkänsla. Subaru XV är fyrhjulsdriven som standard och dessutom är fyrhjulsdriften ständigt inkopplad med automatiskt fördelning mellan fram och bakhjul om max 60-40%

Subaru XV passar bra i storstan fast kanske än bättre ute på landsbygden, därför tar vi den ut på avsides landsvägar för testkörning. Vägarna vi kör på är isiga och snöiga, de har hårda isiga ojämnheter och gropar samt skarpa hjulspår och kanter. Detta passar Subaru XV utmärkt. Vi möter en del bilar på vägen och vi kan lätt dra oss mot högerkanten för smidig passage. De gropiga vägarna känns till viss del i karossen då bilen blir stötig ibland. Det finns bilar med mjukare fjädring men å andra sidan har Subaru XV även utmärkt väghållning på vanlig asfalterad väg. Vi gillar just att fjädringen är lagom balanserad vilket gör att bilen har bra köregenskaper för de flesta situationer. För att få bättre egenskaper mellan gropiga vägar och raka krävs luftfjädring vilket främst hittas hos bilar som är avsevärt dyrare. Fyrhjulsdriften ger Subaru ett riktigt bra grepp på den snöiga och isiga väg vi färdas på och tidvis känns det som att det knappt skulle varit möjligt att köra på denna väg med en vanlig småbil. Subaru XV är en riktigt bra bil för dig som bor vid sidan om de stora lederna.

Subaru XV. utmärkt på isig landsväg!

I stan gör sig Subaru XV istället bra genom att bilen är pigg i starten och inte är allt för stor och bufflig, vi kommer också högre upp i trafiken vilket ger bra framförhållning. Växellådan är steglös men Subaru har programmerat den för att ge den en europeisk karaktär, detta fungerar bra och vi trivs med bilens köregenskaper inklusive växellådan. Backkameran är toppen och man ser brett och tydligt vad som händer bakom bilen. Det vi saknar är backsensorer med ljud vilket inte finns till Subaru XV.

Fyrhjulsdriven SUV

Komfort och praktiska egenskaper

Komforten är riktigt god och vi sitter toppenbra i framsätena. Passagerarstolen kan inte höjas vilket dock är ett litet minus. Armstöd finns på båda sidor. Det är lagom med benutrymme för baksätespassagerarna och bilens mått är bra fördelade. Lastutrymmet är bra och mugghållare samt småförvaring finns. Stolsvärmen är okej och rattvärmen är ett uppskattat inslag när vi testkör Subaru XV i -12 graders utetemperatur. Asiatiska bilar är kända för att vara mer bullriga. En av förbättringarna hos nya Subaru XV är lägre bullernivå vilket vi också märker av. Detta är inte den tystaste bilen vi åkt i men ligger nu på en fullt acceptabel och genomsnittlig nivå.

Det vi saknar hos Subaru XV är att takluckan kunde ha varit generösare i storlek. Övriga biltillverkare erbjuder idag stora panoramamått. Den dyrare versionen av XV gärna kunde också ha lite mera stämningsbelysning inne i kupén som syns i mörkerkörning, men detta är ändå bara i slutändan oviktiga detaljer. Enda egentliga anledningen till att vi tar upp det är att vi inte hittar så mycket mer att gnälla över, och det är ju bra!

Instrumentering och teknik

I japansk anda finns det ett överskott av displayer och information. Det mesta har du inte någon större nytta utav men samtidigt saknas inget heller. Allt är lätt att förstå och nyttja förutom GPS-navigationen. Vi lyckas inte knappa in husnummer för destinationen hur vi än försöker och detta resulterar i att vi i stadsmiljön inte riktigt alltid kommer rätt och får leta oss vidare när vi är framme. På landsvägen så stämmer inte navigationens angivna destination i många fall inte alls med vad som står på skyltarna, detta är dock inte unikt för bara denna bil. Så länge vi följer bilens karta som visar vart vi ska och struntar i vägskyltarna så går det bra. Navigationen är den funktion vi kommer minst överens med hos XV. Lättare är det att hantera radion och mediasystemet fast ljudbilden är inte den bästa som finns på marknaden, de flesta kommer ändå att vara nöjda tror vi.

Prisbild och ekonomi

Subaru XV är inte den billigaste bilen på marknaden men inte heller den dyraste. Subaru har Sveriges mest nöjda kunder och det är något andra bilmärken bara kan sukta över. Vår bensinförbrukning har legat på straxt över 0,7 liter per mil under testperioden som omfattat cirka 50% motorvägskörning. Reservdelspriserna är fullt acceptabla för de vanligaste reparationsdelarna och arbetskostnaden är riktigt låg så att det är ingen ide att fundera på att göra jobbet själv. Detta visar att Subaru XV är en genomtänkt bil även avseende reparationer. Här kan du läsa mer om service och reparation av XV

Prisbilen: Grundutförande 244 900 kr, tillägg för motor 2.0: 20 000 kr. Tillvalspaket: Active 25 000, Ridge + 10 000 kr, Summit +30 000 kr (En Subaru XV 2.0i Summit kostar därmed 329 900 kr)

Summering

Subaru XV är en toppenbil att färdas i under alla årets dagar! Vi rekommenderar starkt köp av Subaru XV! Även om Subaru XV inte direkt erbjuder något unikt och extra utöver Subarus goda varumärke så är det just det faktum att vi inte hittar några större svagheter som gör XV till en så pass bra bil.

Test Subaru XV 2.0i bensin - Summit
Att köra8
Komfort8.5
Praktiska egenskaper10
Instrumentering10
9.1Overall Score

Att tänka på för dig som vill välja miljödäck

$
0
0

Tänkvärt för dig som vill välja miljödäck

I Sverige kan vi vara stolta över att vara ett folk med ett stort miljömedvetande och allt fler människor väljer miljövänliga produkter för att dra sitt strå till stacken. Nuförtiden går det även att göra detta val när det gäller däck. Miljödäck är särskilt utvecklade för att slita så lite så som möjligt på naturen. Detta uppnås på tre sätt: genom miljövänligare tillverkningsprocesser och material, däckets funktion och återvinning av gamla däck.

Flera av de större däcktillverkarna som Goodyear, Michelin, Nokian m.fl. har idag miljöprogram för att utveckla särskilda miljödäck. Även om du inte vill satsa på ett uttalat miljödäck så kan du genom EU:s så kallade eko-märkning köpa ett däck som drar så lite bensin och bullrar så lite så möjligt för att minimera din negativa inverkan på miljön. Välj ett däck med “A”-märkning vilket visar att det är bensinsnålt.

  1. Miljövänliga tillverkningsprocesser och material  

Miljöpåverkan för vilken produkt som helst börjar i fabriken. Främst handlar det om vilken slags energi som används, vilka slags avfallsmaterial som bildas under processen och hur dessa tas om hand. För miljödäck används bättre råmaterial som inte är lika skadliga för miljön som andra material. Framförallt jobbar däckindustrin för att utesluta tungmetaller och högaromatiska oljor (HA-oljor). Högaromatiska oljor har kopplats till ökad cancerrisk för människor. Det satsas också på mer naturliga material som naturgummi och vegetabiliska oljor.

  1. Miljövänliga funktioner

Framförallt när det handlar om miljödäck talar man dock om lägre bensinförbrukning. Genom lägre bensinförbrukning minskar koldioxidutsläppen. (Även de som av rent ekonomiska skäl vill minska sina bensinkostnader kan vara intresserade av miljödäck.) Miljödäck är utvecklade för att minimera friktionen mellan däcket och underlaget vilket gör att det krävs mindre energi för bilen att rulla. Tyvärr kan den minskade friktionen också innebära sämre grepp och förlängd bromssträcka vilket är den främsta kritik som framförs mot miljödäcken. Innan du bestämmer dig för ett miljödäck försäkra dig om att det är säkert för den typ av bilförare du är och de underlag som du mestadels kör på.

Att minska på bullret från trafiken är också en viktig miljöfaktor främst i storstadsområden. Genom EU:s eko-märkning kan du också välja ett däck som går så tyst som möjligt. Välj då ett däck med endast ett streck i den högtalare som används för att ange bullernivå.

  1. Återvinning av däck

Otaliga ton däck slängs årligen. Att i största möjliga mån hantera detta avfall på ett miljövänligt sätt eller att till och med återvinna däcken är ytterligare en aspekt att tänka på om du vill vara så miljövänlig som möjligt. Med utpräglade miljödäck följer ofta ett löfte om att de ska återvinnas. Även om du köper “vanliga” däck lämna in gamla däck hos en däckhandlare som samarbetar med Svensk Däckåtervinning AB.

  1. Framtiden för miljödäck

Det första miljödäcket tillverkades 1992 av Michelin och teknologin går ständigt framåt. Antal biltillverkare som satsar på miljövänligare bilar ökar i takt med att medvetenheten hos konsumenterna blir större. Sannolikt kommer detta också att skapa motsvarande tryck på däckindustrin att satsa på “grön” teknologi. Just nu satsar man främst på ökad hållbarhet vilket på längre sikt kommer att minska antal däck som slängs varje år.


Test Mercedes E-klass All Terrain 220d SE kombi

$
0
0

Test Mercedes E220d E-klass diesel All Terrain – Makalös komfort!

Nya Mercedes E-klass är en av världens absolut bästa personbilar, dessutom är den bränslesnål! Den som köper en Mercedes får alltid lite mer. Även när funktionerna är desamma som hos andra bilar så presenteras det och utförs lite bättre hos Mercedes. Det är det som kunderna förväntar sig och det är också det som Mercedes lever upp till, att hela tiden vara lite bättre. Mercedes E-klass är en helt suveränt bra bil!

Testbilen: Mercedes E220d All Terrain 4Matic (Fyrhjulsdriven), SE Edition, luftfjädring, Euro 6 (Co2-utsläpp ca: 138 g/km), grundpris 469 900 kronor och extrautrustad för drygt 250 000 kronor. Testbilens pris: 729 600. Vår bränsleförbrukning under perioden har legat på 0,6 liter/mil och innefattar ca: 50% motorvägskörning.

Vad är Mercedes?

Mercedes är ett premiummärke och lever upp till allt vad det innebär. Premium innebär bland annat att Mercedesbilarna har den senaste tekniken och att materialvalen håller högre kvalité än genomsnittsbilen. Det finns också allt som kan tänkas till bilen, om det inte är standard så kan det köpas till. Hos en premiumbil får du ofta bättre möjligheter att bättre anpassa bilen till det vad du vill ha, exempelvis att flera olika inredningsval går att få.

Mercedes mot konkurrenten BMW, ja det är skillnad mellan BMW och Mercedes även om det i slutändan kan vara hårfint när man summerar helheten. Det är framför allt att de båda märkena valt olika inriktningar för kundupplevelsen hos deras bilar. Mercedes håller ett betydligt större fokus på elegans och komfort medans BMW har ett större fokus på körkänsla och prestanda. Oavsett vilket av dessa märken du väljer så är båda märkena både sportigare och komfortablare än bilarna i ekonomiklassen.

Att köra

Mercedes E-klass är en riktig glidarbil med fantastisk komfort. Motorn och den 9-stegade automatlådan svarar snabbt och piggt från stillastående. Mercedes E220d gör 0-100 km/h på 7,7 sekunder vilket är relativt snabbt, ändå så känns bilen inte alls sportig. Mercedes E-klass är istället en enormt mjuk bil med god prestanda. Fjädringen är så fint balanserad att det känns som att man svävar fram över vägen när man kör.

Fyrhjulsdriften är riktigt bra att ha i Sverige och känns tryggt att ha. All Terrain versionen kan höja upp bilen lite extra när väglaget är sämre , denna funktion fungerar i hastighet upp till 35 km/h

Storstan: I stan är Mercedes E-klass klumpig då bilen är så pass lång, detta blir förstås ofrånkomligt då bilen är skapad för att vara riktigt rymlig. Istället kompenseras detta med en utmärkt backkamera och parkeringssensorer som underlättar vid parkering. Numera reagerar också parkeringssensorerna i ett tidigt skede vilket tidigare har varit en svaghet hos Mercedes bilar. Den pigga automatlådan och motorn är toppen i stan då man snabbt kommer upp i fart och smidigt kan glida in i vältrafikerade rondeller trots bilens storlek och tyngd.

Landsväg: Finns det bättre bil än E-klass på landsvägen? Bilen går så mjukt och fint vilket gör resan till en avslappning. Omkörningar går bra men kräver viss marginal då bilen inte upplevs som jättesnabb i dessa situationer, men du kör om med elegant stil och knappt att passagerarna märker av det! Motorn hörs knappt in i kupén.

Motorväg: Motorvägskörning går också som i första klass. Även här går bilen mjukt och fint och prestandan duger gott. Bullernivån inne i kupén vid motorvägskörning är bland det lägsta vi upplevt.

Komfort och praktiskt nyttjande

Komforten är som redan nämnt i topp vilket luftfjädringen är en stor del av. Ergonomin hos framstolarna är riktigt bra och stolarna har många inställningsmöjligheter inklusive ställbar framkant. Nackstöden är inställbara i flertalet vinklar så de faktiskt fungerar som nackstöd och du kan luta huvudet mot precis som du önskar, hur många bilar erbjuder det? Bullernivån inne i kupén är otroligt låg. Värt att nämna är att testbilen var utrustad med Akustik komfortpaketet för 22 500 kronor extra, vilket innebär extradämpade rutor och mer ljudisolerande material. Få bilar erbjuder lika hög komfort som Mercedes E-klass.

Mercedes E220d är även en mycket praktisk bil. Lastutrymmet är gigantiskt stort. Det finns plats för småförvaring och bra mugghållare. Baklucka med el-öppning finns såklart. Detta är en av de bästa personbilarna på marknaden för dig som önskar maximalt med utrymme och det är en perfekt familjebil, att massor av Mercedes E-klass rullar som taxibilar är lätt att förstå.

Teknik och instrumentering

Instrumenteringen är något alldeles extra i nya E-klassen. Den består av två jättestora heldigitala skärmar som sitter bredvid varandra. En för föraren där man kan välja några olika varianter på hur hastighet och varvtal ska visas. Dessutom kan du ställa in vad som ska synas på höger och vänster sida om hastighetsvisningen. Förarinstrumenteringen är helt suverän både avseende innehåll och hur det presenteras för föraren, det bästa vi sett hittills. Mittskärmen visar bilens inställningar, radio/media och navigation. Du kan få visning av radio och navigation sida vid sida eller var för sig. I enbart navigationsläge så är kartan enormt stor. Ja, det mesta i ny bilteknik finns att få till Mercedes E-klass och det är så pass mycket att listan blir allt för lång att ta upp i denna artikel.

Burmeister stereon är ett av de bästa bilstereosystem som finns idag. Detta ingår i Premiumpaket Plus för 66 500 kronor. Då ingår även bl.a. Multibeam LED strålkastare, parkeringspaket med 360 graders kamera, läderklädsel, dödavinkelassistent och panoramatak som är öppningsbart.

Det lilla extra

Även om andra bilar har samma funktioner som så är Mercedes lite bättre, här är några exempel:

Rattvärme, varför nöja sig där? I E-klass kan du även få uppvärmda armstöd.

Spolning av vindrutan. Bilen har tre spolarmunstycken istället för normala två. Mercedes E-klass har också rejält med kraft i spolningen som fungerar utmärkt även på motorvägen.

Navigationsskärmen, större är bättre och hos E-klass är gigantisk. Samt att du får kompletterande info i head-up display och i förarvisningen om du önskar.

Innerbelysning i olika färger. Hos E-klass kan du ställa in exakt vilken färgnyans du önskar i färgskalan. Innerbelysningen sträcker sig dessutom även till baksätet. Detta ger en trevlig och mysig känsla vid mörkerkörning.

Urval av tillval

SE Edition (Standard för Mercedes E220d SE Edition): Parkeringsassistent och backkamera, Garmin navigation, spegelpaket, 0 kr

  • Teknikpaket: Widescreen cockpit, head-up display och navigation, 33 300 kr
  • Vinterpaket: Parkeringsvärmare, uppvärme vindrutespolare, 12 500 kr
  • Värmekomfortpaket: Sätesvärme plus till framsäten samt uppvärmda armstöd, 12 700 kr
  • Förarassistanspaket: Avancerade säkerhetssystem innehållandes flertalet funktioner inklusive autobroms för fotgängare, adaptiv farthållare, 27 650 kr
  • Aktivt multikontursätespaket: Multikonturstolar fram, med kördynamikfunktion (håller emot extra på sidorna vid kraftigare svängar), Massagefunktion, komfortnackskydd fram, 22 500 kr

Utöver ovanstående finns en nästan oändligt lång lista på paket och enskilda tillval

Svagheter

De är inte många svagheter och de flesta är av arten “dagens premiumbil problem”, dvs lösningar som kunde varit bättre hos funktioner som de flesta bilar inte ens har.

Massagefunktion finns men det krävs några knapptryckningar i menyn för att starta, dessutom slås den av efter inte så lång stund.

Menyhantering. Menyhanteringen tar ett tag att lära sig. Det finns en viss logik och är gjort för att styras med den runda kontrollen mellan framstolarna. De vanligaste funktionerna finns det snabbknappar för, resterande bör skötas när bilen är stillastående. GPS navigationen tar längre tid att programmera än pekskärmar. Pekskärmar är genomgående lättare att nyttja men å andra sidan så är visningen av information hos Mercedes helt överlägsen samt placerad högre upp på panelen så blicken inte behöver flyttas från vägen lika mycket.

Programmering av klimatstart. Det finns bara tre minnesplatser för programmering av den bränsledrivna motorvärmaren. Dessutom kan bara ett program väljas och det är starttid av funktionen som ställs in, inte beräknad avfärd. Konkurrenter erbjuder veckoprogrammering med två tider per dag samt att du ställer in när du avser att åka så du inte behöver fundera så mycket på tiderna.

Summering:

Mercedes E-klass är tyst, praktisk och makalöst komfortabel och dessutom bränslesnål. Detta gör nya E-klass till en av världens bästa kombibilar.

Test Mercedes E-klass All Terrain 220d SE kombi
Att köra9.5
Komfort10
Praktiska egenskaper9.5
Instrumentering9.5
9.6Overall Score

Byta bromsskivor på bilen

$
0
0

Byte av bromsskivor på bilen

Bromsar slits, det är bara att acceptera detta faktum. Friktion behövs för att få bilen att sänka hastigheten och enkelt samt effektivt är bromsklossar och bromsskivor. Känner du att du är lite händig och har tid så kan du byta bromsskivorna själv. Då sparar du några kronor.

Det är idag lätt att hitta reservdelar på internet och det är också det bekvämaste sättet att handla detta på idag. Du får delarna hemskickade till dig till låg kostnad. Exempelvis så kan du hitta bromsskivor som startar från 100 SEK

Byta alltid bromsarna parvis, höger och vänster. Byter du skivor så sätt alltid nya bromsklossar också.

Att byta bromsskivor går i stora drag till så här:

  1. Lyft upp bilen på pallbockar, snåla inte med tiden och bara använda en domkraft för det är allt för riskabelt och ofta ostabilt. Tänk på din egen säkerhet också, använd pallbockar helt enkelt.
  2. Ta loss hjulet
  3. Lossa bromsoken. Bromsoken är mekanismen som sitter runt bromsskivorna och klämmer åt bromsklossarna mot skivorna. Bromsoken lossas genom att ta loss bultar eller ta av glidkolvarna. Låt inte oken gäng fritt bara i bromsslangen. Demontera bromsokhållaren.
  4. Demontera skivan från hjulets nav. Ibland sitter skivan fast med en skruv eller låsring på en av bultarna. Om bromsskivan är av varianten som sitter ihop med hjullagret, då lossar du centrummuttern. Centrummuttern sitter fast med låsbleck eller saxpinne. Dra isär hjullagret och undvik att få in smuts i det.
  5. Om hjullagret är integrerat i bromsskivan ska hjullagret flyttas från gamla skivan till den nya. Eventuellt så montera in ett nytt istället.
  6. Tvätta av eventuellt fett från skivans friktionsytor och montera tillbaka den nya skivan. Ibland justeras hjullagrets spel via centrummuttern
  7. Montera tillbaka bromsokshållaren och oket. Är bromsoket flytande så centrera det över skivan så att du får samma utrymme mellan skiva och belägg på båda sidorna. Montera fast bromsbeläggen
  8. Montera tillbaka däcket

Viktigt: Provbromsa före du åker ut på vägen så att du vet att allt fungerar.

Som du ser är det inte så många moment som ska genomföras. Den som vet och är van gör detta snabbt och det är klassat för det mesta som en lätt åtgärd. (Tänk på att nya bilar med elektrisk handbroms kan vara lite svårare, eller kräva verkstadsutrustning i värsta fall)

Tycker du fortfarande att det verkar svårt? Sök på Youtube så kanske du hittar en video när någon byter bromsar på samma bil som du själv har, då kan du se i förväg om du klarar av det själv.

Har du en specialbil eller äldre bil som kan ha fått problem med rost och andra detaljer kring bromsar och mekaniken som ska dra åt bromsarna så kan det vara värt att googla för att se om något forum tagit upp din bil. På forum kan du få tips och råd när det krånglar kring bromsbytet. Det är ofta flera som har haft samma problem speciellt när det gäller gamla och entusiastbilar. Speciellt Volvobilar är det många som kan mycket om på forum som jagrullar. Det är ju många gamla Volvobilar som rullar i sverige och där allt blivit gammalt och det krånglar lite mer än normalt kring bytet av bromsarna.

 

Test av Suzuki Vitara 1,4T Boosterjet AllGrip 4×4

$
0
0

Test: Suzuki Vitara 1,4T Boosterjet AllGrip 4×4

Suzuki Vitara 1,4 Boosterjet är en praktisk, bra och billig fyrhjulsdriven SUV. Vitara är en SUV av något mindre modell, men som har nästan allt som en större SUV har.  Trots att Suzuki Vitara är bensindriven visar det sig under vår test att bilen ändå är lika bränslesnål som en dieselbil. Suzuki Vitara är en bil som man sitter högt i och bilen har ett utmärkt insteg, precis så som en SUV ska vara!

Testbilen: Suzuki Vitara S 1,4 Boosterjet, 140 HK, 2017 årsmodell.

Interiören i Suzuki Vitara är som man förstår inte av lyxmodell men ändå så har man väldigt bra stolar i mocka och konstläder med snygga dekorsömmar, högt insteg och bra höjd på stolarna gör att man sitter mycket bra i dem samt har bra stöd även i sidled. Jag har ofta problem med att jag inte kan flytta sätet tillräckligt långt bak för att sitta bekvämt med benen men det funkar mycket bra i denna bil. Även i baksätet sitter man bra och det beror på att sätet är lite högre än vanligt, vilket gör att man har stöd för låren. Instrumenteringen hos Suzuki Vitara är av god klass. Något knöligt att komma på hur man nollställer förbrukning samt växla mellan de olika visningarna i färddatorn, men man kan ju läsa instruktionsboken så blir det lättare. Radion funkar bra men ljudet är burkigt, detsamma gäller när jag testar telefonuppkopplingen och jag måste höja volymen fullt för att höra vad som sägs. Navigationen ordinär, lite för liten display och lite seg i hanteringen.

Vägljudet in i kupén är relativt högt när jag kör på landsvägen. Jag kör vidare upp på motorvägen och vägljudet ligger kvar på ungefär samma nivå. På motorvägen känner jag att Suzuki Vitara är lite instabil när det blåser mycket.

En sak som förbryllar mig är att det ofta är svårt att få bakluckan och ibland dörrarna att stänga helt. Man får vara våldsam för att få dem att gå i lås utan att de hamnar i mellanläget så att varningssignalen om att de inte är stängda låter. Tur att den varningen finns!

Nu till det som verkligen är kanon! Uppkopplingen med bluetooth fungerar kanon och framför allt röststyrningen, har aldrig varit med om att det är så lätt och fungerar så klockrent. Adaptiva farthållaren fungerar även denna mycket bra och det är lätt att ställa in 3 olika avstånd och farthållaren funkar även bra när jag kör bakom motorcyklar.

MEN det absolut bästa med Suzuki Vitara är motorn! Den är vansinnigt pigg och känns ”glad” igenom alla farter. Omkörningar går som på räls (farligt svårt att hålla begränsningar). Kanske något hög förbrukning mot vad den ska dra enligt tillverkaren (kan bero på den glada motorn). Min förbrukning hamnar mellan 0,60 till 0,65 blandad. Fast med tanke på biltyp samt att den drivs av bensin så är detta ändå en riktigt låg bränsleförbrukning!

Styrkor och svagheter hos Suzuki Vitara

Styrkor:

  • Motorn
  • Stolarna
  • Uppkopplingen och röststyrning av telefon
  • Bränsleförbrukningen
  • PRISET

Svagheter:

  • Vägbullret
  • Stängning av baklucka och dörrar
  • Volymen för telefonen
  • Ljudet på stereon

Prisbild

Prismässigt ligger bilen väldigt bra till jämte liknande bilar, du får en fyrhjulsdriven bil med nästan allt som behövs (och som finns i mycket dyrare SUV:ar)

2018 års modell kostar 249.900:- (för solid färg) komplett med:  Navigator, adaptiv farthållare, autobroms, automatlåda, ställbar ratt i höjd och längd, parkeringssensorer bak o fram, backkamera m.m

Snabbfakta Suzuki Vitara

  • Motorn är på 1,4 liter och 140 hk vilket som sagt räcker mycket bra till (tillsammans med automatlådan som fungerar alldeles utmärkt)
  • Bränsletörsten ska enligt broschyr vara 0,55 blandad körning (Vår förbrukning: 0,6-0,65 l/m)
  • Acceleration 0-100 på 10,2 sekunder
  • Skatt på 734 kr vilket är svårslaget
  • Totalvikt bil 1730 kg, släp med B-kort 1770 kg (teoretiskt) och med B+-kort 2520kg (teoretiskt)

Sammanfattning:

Sammantaget är Suzuki Vitara en mycket trevlig bil med både bra framsäten och baksäten. Suzuki Vitara är ett bra ekonomiskt bilval då den är prisvärd samt har låg bränsleförbrukning. Skulle vilja säga mycket bil för pengen, man blir inte besviken!

Testpilot: Janne Öhrling

 

Test Volvo XC40 D4 R-design AWD –Årets bil 2018!

$
0
0

Test Volvo XC40 D4 – Ännu en SUV i toppklass från Volvo !

Nya Volvo XC40 har blivit utsedd till årets bil 2018 och vi har testat den! XC40 är en ny bilmodell från Volvo som inte tidigare haft tre SUV:ar i sitt bilutbud. Vi konstaterar snabbt att Volvo XC40 en riktigt bra bil men samtidigt undrar vi vilken plats denna bil är tänkt att ta. Nya Volvo XC40 är nämligen en riktigt rymlig bil och inte alls långt ifrån XC60.

Testbilen: Volvo XC40 D4 190 hk, R-design AWD fyrhjulsdriven med automatväxel. Vår bränsleförbrukning under testkörningarna har legat på straxt under 0,7 liter/milen.

Att köra

Volvo XC40 är fantastiskt bra att köra. R-designpaketet innebär en sportigare framtoning vilket inte syns så jättemycket. R-desgin har också en styvare fjädring. Vi fokuserar lite extra på fjädringen som är en stor del av bilens upplevelse. Fjädringen hos nya Volvo XC40 R-design är nämligen ändå ganska mjuk och är mycket komfortabel samtidigt som bilen har en bra väghållning. Fjädringen upplevs därmed inte alls sportig utan snarare att den passar nya XC40 perfekt istället. Sportfjädring brukar ju ha en tendens till att vara för hård och stötig, vilket är lite av poängen men som ofta inte passar bra till vardagsbilar. Faktiskt så är fjädringen i R-designpaketet till nya Volvo XC40 fortfarande mjukare än hos en del andra SUV:ar.

Stadskörning: I stan är nya Volvo XC40 riktigt trevlig att köra. Styrningen i normalläget är mjuk samt smidig och bilen svänger följsamt. Inne i bilen är det tyst. Backkameran med 360 graders vinkel är mycket bra och likaså Volvos varningssystem för rörelser bakom bilen. Även den vanliga backkameran utan 360 graders system är riktigt bra.

Landsväg: På landsvägen går bilen mjukt och smidigt. D4 motorn har bra respons och omkörningar går smidigt att genomföra. Den följsamma fjädringen gör bilresan till en njutning. Det stora, generösa och öppningsbara panoramataket fungerar bra och gör bilen ljus i kupén. Det finns jalusi att dra för om det är för mycket sol ute. Vid öppet tak så visst dånar det lite från vinden i högre farter när takluckan är öppen men ändå lägre än hos vissa andra bilar vi provat.

Motorväg: Visst går XC40 fint även på motorvägen. På grov uppkörd asfalt så tränger det igenom en del vägbuller som är av det dovare slaget. Vindbrus hörs nästan inget av.

Gropig och grusig landsväg: Här gör sig nya Volvo XC 40 R-design riktigt bra! Körkänslan är trygg, balanserad och bra även när man kör lite fortare. Bilen går jämt och fint över gropar så länge hastigheten inte är allt för hög. Vi har testat andra fyrhjulsdrivna bilar som har mycket stötigare fjädring på gropig landsväg. Trots R-designpaketet som har hårdare fjädring än standard så går alltså bilen utmärkt även i dessa situationer tycker vi.

Komfort och praktiskt nyttjande

Komforten är mycket bra, såklart det är ju en Volvo och komfort har alltid stått högt i fokus hos Volvo. I framsätet sitter man bra och högt med armstöd på båda sidor av stolen. Det är lätt och smidigt att stiga i och ut ur bilen. I baksätet är det också rymligt och benutrymmet är gott så länge inte framstolarna är helt flyttade bakåt. En svaghet är dock att man sitter något lågt i baksätet vilket ger dåligt stöd för låren.

Det finns bra med plats för småförvaring och mugghållare. Numera finns det trådlös laddning av mobiltelefon som tillval. Det finns även en utfällbar krok vid handskfacket som håller handväskan på plats. Det vi saknar är infälld förvaring för solglasögon i taket.

Lastutrymmet hos Volvo XC40 är helt okej och räcker troligen till även för barnfamiljer. Det finns dubbelt lastgolv som dessutom kan resas upp och har krokar för stabilare förvaring av plastpåsar. Volvo XC40 känns knappt mindre än XC60 och det är framför allt lastutrymmet som är något mindre än hos XC60, men det är ändå inte speciellt litet. Ja det är någonstans i detta skede som vi konstaterar att nya Volvo XC40 faktiskt är en ganska stor bil!

 

Teknik och instrumentering

När det gäller säkerhetsteknik så är det välkänt att Volvo håller hög klass och har senaste tekniken avseende autobroms som analyserar fordon framför bilen och rörelser runt bilen i stadsmiljö, bilen håller även koll på vad som händer bakom bilen vid backning och mycket mer. Volvo har avancerad adaptiv farthållare som anpassar avstånd till framförvarande fordon samt även styr bilen så den ligger mitt i filen. Filhållningshjälpen styr tillbaka bilen in i filen om du närmar dig kantlinjerna utan att blinka, håller du hårdare i ratten och styr emot så kan du ändå passera. Detta är i första hand till för händelser när du har fokus på något annat än vägen och då brukar man hålla lättare på ratten. Vi har provat och tycker att systemet har en bra balans fast är ändå absolut inget man ska förlita sig till. Att ha fokus på vägen framför är det enda som gäller och systemet ska endast nyttjas som backup för oförutsedda händelser.

Den stora pekskärmen är elegant och snyggt designat både hur den integrerats i bilen och den grafiska layouten. Användarvänligheten är varken bättre eller sämre än hos andra nyare bilar. Dock så har Volvo kanske skalat bort lite väl mycket fysiska reglage som inställning av klimatanläggning, rattvärme och stolsvärme. Dessa funktioner är idag pilligare att ställa in än hos Volvos bilar tidigare, och därmed även sämre säkerhetsmässigt tror vi.

Förarinstrumenteringen är helt digital och presenteras tydligt och bra. Det finns några olika layouter men det är knapp någon skillnad mellan dessa. Du kan se hastighet i siffror och med klassiska visare. Färddatorn visas via rattreglage, i övriga fall ser du mindre men den viktigaste informationen som mil kvar till tom tank finns kvar. När GPS-navigation aktiveras så kan du ställa in så att det även visas navigationsinformation mitt i förarinstrumenteringen, snyggt integrerat.

Multimedia

Bilen var utrustad med stereo från Harman Kardon och inte Bowers and Wilkins som är ett av de bästa systemen som finns. Harman Kardon stereon är dock riktigt bra även den och är klart bättre än genomsnittet av bilstereos som säljs till nya bilar idag. Streaming fungerar bra och det finns även en hel del internettjänster och appar, likt Spotify med flera.

Prisbild

Volvo XC40 kostar från 294 000 kronor för T3 bensin 153 hk, framhjulsdriven med manuell växellåda. Standard: Avancerad autobroms som även känner av omgivning i stadsmiljö, filhållningshjälp, skyltavläsning, larm, 1-zon klimatanläggning (Just nu ingår Edition paket även till basutförande och då inkluderas parkeringssensorer bak m.m.)

Första uppgraderingspaketet är Momentum+ 10 000 kr som har luftkylt handskfack och luftutblås till baksätet, utöver det en massa designdetaljer utan funktionellt värde (men snyggt kan det bli). Inscription och R-design är ytterligare paket, läs mer hos Volvo för det är massor med detaljer i alla paket. R-design är mer sportbetonat och har exempelvis sportchassi med lite hårdare chassiinställning/fjädring.

Det finnas massor med paket och tillval utöver detta och några intressanta tillval är dessa:
Informativt: Allt är inte valbart i basnivå

  • Klimatpaket: Bl.a. Bränsledriven motorvärmare, rattvärme och värme i baksätet 10 000 kr
  • Teknikpaket: Backkamera, navigation, induktiv mobiltelefonladdning, dynamiska LED-lampor (Extratillägg för 360 graders backkamera) 12 900 kr
  • Aktivt chassi: Ställbar fjädring med automatik 12 000 kr
  • Parkeringssensorer fram/bak med parkeringshjälp 3000 kr
  • Harman Kardon stereo: 12 000 kr

Grundpris för Volvo XC40 D4 AWD R-design: 431 000 kr

Summering

Nya Volvo XC40 är ännu en toppenbil från Volvo! Volvo XC40 är rolig att köra, komfortabel och praktisk vilket gör XC40 svårslagen. Nya Volvo XC40 är väl värd titeln årets bil! Det enda vi egentligen ställer oss frågande till är varför den nästan är lika stor som XC60?

Visst är det också lite skoj att Volvo märkt bilen med en liten svensk gummiflagga på sidan av karossen för att stärka budskapet “Made by Sweden”

 

Test Volvo XC40 D4 R-design AWD - Årets bil 2018!
Att köra10
Komfort10
Praktiska egenskaper7.5
Instrumentering8.5
9XC40 D4

Volvo XC40 VS Suzuki Vitara – Vilken är bäst?

$
0
0

Suzuki Vitara mot Volvo XC40 – Vilken bil vinner?

Vi har ställt Suzuki Vitara mot nya Volvo XC40 som utnämnts till årets bil 2018. Storleksmässigt är de närliggande tillhör de samma bilklass. Denna jämförelse kan tyckas orättvis då XC40 är en avsevärt dyrare bil än Vitara. Dessutom har Volvo XC40 utsetts till Årets Bil 2018 vilket gör den extra svårslagen. En frågeställning vi har inför detta är om ett betydligt högre pris ger en så mycket bättre bil? Båda bilarna är fyrhjulsdrivna och vi har provkört dem i olika situationer. Häng med!

Testbilarna är:

Volvo XC40 D4 R-design AWD. 190 hk (Diesel), automat. Läs vår biltest av Volvo XC40 här
Suzuki Vitara 1.4 Boosterjet 140 hk (Bensin), automat. Läs vår biltest av Suzuki Vitara här

Att köra

Första intrycket när vi startar Suzuki Vitara är att bilen är extremt pigg vid start från stillastående, ja Vitaran är verkligen pigg i starten och slår de flesta bilarna på denna punkt.  Vi kör på en landsväg och här känns Vitaras motorn effektiv. Vi gör några omkörningar som går galant och sedan åker vi vidare upp på motorvägen. Vi förvånas över att Suzuki Vitara fortfarande är relativt pigg även på motorvägen. Visst ger 140 hästkrafter begränsade resurser men vi konstaterar att Suzuki verkligen nyttjar dessa hästar effektivt. Vid kraftiga gaspådrag så rusar motorn rejält och en hel del motorljud tränger in i kupén.

Volvo XC40 är även den pigg direkt från start och resurserna räcker gott och väl till för alla normala körsituationer i Sverige. Motorn upplevs extremt välbalanserad och det är knappt något motorljud alls som tränger in i kupén oavsett hur bilen körs. Någon sportbil kan varken Volvo XC40 eller Suzuki Vitara klassas att vara.

Situationsbaserad körning:

Stadskörning: Vitara är pigg som blixten och XC40 hänger med bra den med. Vid snabba svängar har inte Vitara lika god väghållning som XC40 som ligger nästintill perfekt på vägen i alla situationer. XC40 kan pressas rejält i rondeller så däcken skriker och ändå är bilen stabil. Vi kan köra över farthinder med XC40 utan att det knappt känns. Vitara kränger mer än XC40 vid pressad körning och fjädringen är stötigare.

Landsväg: Båda XC40 och Vitara tar sig an landsvägskörning bra och det är framför allt fjädringen hos XC40 som utmärker sig till det bättre. I XC40 är det tyst inne i kupén medan det tränger en in hel del vägbuller i kupén hos Vitara.

Motorväg: I högre hastigheter så ligger inte Vitara lika stabilt på vägen som XC40 som är märkbart trevligare att åka i på motorvägen. När asfalten är elakt grov och sliten så börjar en del vägbuller tränga in i kupén hos Volvo men inte lika mycket som i Vitara där både vindbrus och vägbuller tränger in.

Gropig grusväg: Volvo XC40 går fint på grusig väg och även när vi kör i högre fart så upplevs XC40 vara mycket kontrollerad, kanske lite för kontrollerad? Risk för avåkning föreligger för den som får för sig att leka rallykung. När det kommer gropar i vägen så tacklar XC40 dessa galant och det är först när groparna blir djupare och hastigheten för hög som det börjar bli stötigt i Volvon. Suzuki Vitara är både stötigare och har sämre väghållning på grusvägen. Det är i detta moment som bilarna verkligen visar att de har olika köregenskaper. Vitaran klarar dock normal körning på dålig väg alldeles utmärkt. Även om Vitara må vara något stötigare så är det troligen något de flesta kan leva med då  man för det mesta inte kör så långt på gropiga grusvägar, speciellt inte i höga hastigheter. Här är det snarare fyrhjulsdriften som är den viktigaste egenskapen och vilket båda bilarna har.

Summerat: Vi konstaterar att det är skillnad mellan bilarnas egenskaper för chassi och fjädring samt att bullernivån är klart lägre i XC40.

Vinnare: Volvo XC40

Teknik och utrustning

I Volvos modellprogram finns det nästintill oändligt med tillval utöver utrustningsnivån R-design som testbilen är bestyckad med. Vitaran är fullutrustad från start och säljs bara i detta utförande, endast färg och automat finns i tillvalslistan från fabrik. Detta innebär inte alls att Suzuki Vitara är dåligt utrustad då bilen redan som standard har all den viktigaste och vanligaste utrustningen som de flesta vill ha idag.

Båda bilarna har:

  • Automatisk klimatanläggning
  • Pekskärm med mediasystem och navigation
  • Adaptiv farthållare
  • USB-ingång
  • Bluetooth handsfree
  • Röststyrning för mobiltelefon (Fungerar utmärkt hos båda bilarna)
  • Parkeringssensorer med ljud
  • Backkamera med bild och radarsensorer med ljud (Kräver teknikpaketet utöver R-design till XC40 för 12 900 kr)
  • Navigation (Kräver teknikpaketet utöver R-design till XC40)
  • Säkerhet: Autobroms med detektering av fotgängare i stadstrafik (Vitara 2018)

Adaptiv farthållare fungerar utmärkt hos båda bilarna. Volvo har en mer avancerad variant som kallas “Pilot assist”, denna styr även ratten och följer vägens linjer. Denna funktion är bekväm men känns inte alls som en “måste ha” funktion.

XC40 har en pekskärm som är mycket större än pekskärmen i Vitara samt att informationen presenteras på en snyggare sätt. Användarvänligheten är likvärdig hos båda även om gränssnitten skiljer sig.

Stereon hos Vitara har inte så bra ljud och är sämre än genomsnittet hos nya bilar. Volvo XC40 har en stereo från Harman Kardon för 12 000 kronor extra som låter riktigt bra. Harman Kardon stereon hos XC40 har avsevärt bättre ljud än stereon i Vitara.

Funktionsmässigt är XC40 bättre än Vitara men det krävs att man extrautrustar Volvon medan Vitara är mer välutrustad som standard

Vinnare: Suzuki Vitara

Förarinstrumentering

Vitara har analoga visare för hastighet och varvtal. Mellan dessa visare finns det en digital svartvit skärm för färddatorn. Att byta visning och justera inställningar i denna skärm görs via en spak som sitter i panelens kant vilken är krånglig att navigera med, det går inte heller att få hastighetsvisning med siffror hos Vitara. Volvo XC40 har en helt digital förarinstrumentering med modern grafisk design. I det stora hela så är trots allt upplägget för instrumenteringen ganska lika hos båda bilarna förutom att Volvon kan visa navigationskartan i förarinstrumenteringen. Genomgående har Volvo en mycket snyggare presenterad förarinstrumentering men rent funktionsmässigt är bilarna ändå lika.

Vinnare: Volvo XC40

 Interiör

Volvo XC40 har en snyggt designad inredning som upplevs modern. Suzuki Vitara har en trivsam inredning men upplevs inte vara riktigt lika modern som i XC40.

Suzuki Vitara, interiör

Volvo XC40, interiör

Vinnare: Volvo XC40

Komfort

Framstolarna: Vi sitter bra i båda bilarna men saknar mittarmstöd hos Vitara (Finns som eftermonterat tillbehör). Volvo har ställbar front på framsätena vilket ingår i R-design paketet.

Baksäte: Med framstolarna placerade i normalt läge så är benutrymmet okej hos både XC40 och Vitara. I Vitaras baksäte sitter man högre och har bättre stöd för låren än i XC40. Huvudhöjden är bra hos båda bilarna. Vi sitter bättre i baksätet hos Suzuki Vitara än i Volvo XC40.

Bullernivå i kupén: Suzuki Vitara är märkbart bullrig inne i bilen och det är en av de största svagheterna hos Vitara. Vägbuller kommer redan i lägre hastigheter och håller i sig vidare upp på motorvägen. Volvo XC40 är tyst i låga hastigheter och först på motorvägen med grov sliten asfalt så börjar vägbuller tränga igenom, troligen påverkar R-design paketet lite grann till det sämre för Volvo. XC40 är klart tystare än Vitara inne i bilen.

Båda bilarna har klimatanläggning som fungerar bra.

Vinnare: Volvo XC40

Praktiskt nyttjande

Båda bilarna är fyrhjulsdrivna och är lätta att stiga i och ut ur. Suzuki Vitara har något mindre lastutrymme än XC40, en normal barnvagn bör få plats i båda bilarna. Småförvaring och mugghållare finns hos båda bilarna. Volvo XC40 har även mittarmstöd med förvaring i. I det stora hela är det relativt jämt mellan bilarna där Volvo XC40 är något bättre främst tack vare det något större lastutrymmet.

Vinnare: Volvo XC40

Ekonomi och prisbild

Bränsleförbrukning: Volvo XC40 har legat på strax under 0,7 l/mil under testperioden och Suzuki Vitara låg något lägre på runt 0,65 l/m. Vid vår gemensamma testkörning så nollställde vi mätarna och körde i olika förhållanden. Då hamnade vi nästintill exakt lika på färddatorerna vilket styrker vår bild att båda bilarna har ungefär lika bränsleförbrukning. Volvon har dock en dieselmotor medans Vitara har bensinmotor. Bensinmotorer har normalt en högre förbrukning jämte likvärdiga dieselmotorer. Suzuki är bra på att göra bensinbilar med låg förbrukning!

Prisbild:

Suzuki Vitara: 250 000 kronor, fyrhjulsdrift och automat är standard.
Volvo XC40: Grundpris 431 000 kronor för D4 AWD (Fyrhjulsdrift), automat, utrustningsnivå: R-design. För att jämställa bilarna med bland annat navigation så krävs dock ytterligare utrustning som teknikpaket till Volvo XC40 som då kostar 444 000 kronor, alltså nästan dubbelt så mycket som Suzuki Vitara!

XC40 alternativa utföranden:

Billigaste fyrhjulsdrivna Volvo XC40 är: D3 AWD 150 hk Bas, automat: 352 000 kr. Bensinalternativ är det endast T4 190 hk som kan fås med fyrhjulsdrift och då med utrustning Momentum för 372 000 kronor. Dessa är de billigaste alternativa utföranden för XC40 med fyrhjulsdrift och automat. Volvon är därmed minst 100 000 kronor dyrare och då har Vitara dessutom mer utrustning som exempelvis navigation och backkamera.

Även om XC40 kan tänkas ha en procentuellt lägre värdeminskning så kommer det högre inköpspriset göra att XC40 sannolikt sjunker mycket mer i rena pengar efter 3-5 år år vid begagnatinbyte. Dessutom är Vitara fullutrustad redan från start vilket kommer till nytta när bilen ska bytas in. När det blir för mycket extrautrustning så är risken stor att det inte värderas alls vid inbyte vilket är till Volvon XC40s nackdel.

Vinnare: Suzuki Vitara

Summering

Suzuki Vitara är fullutrustad som standard och klar vinnare avseende ekonomi samt baksäteskomfort mot Volvo XC40.  Volvo XC40 står inte helt oväntat som total vinnare. Testet har framför allt visat att Suzuki Vitara har det mesta som Volvo XC40 har, bara att det kommer i enklare förpackning. Ekonomi är en viktig faktor för många och ofta avgörande för bilvalet. Den som är prismedveten och inte allt för ljudkänslig köper Suzuki Vitara medan den som betalar avsevärt mycket mer för en Volvo XC40 också får en bättre bil. Båda bilarna är bra köp på var sitt sätt.

Test: Renault Clio RS 2018 års modell – Liten sportig busbil

$
0
0

Test av Renault Clio RS 2018 – Körglad busbil!

Nu testar vi Renault Clio RS, en liten ”bålgeting” som är i det närmaste en rallybil man kan komma, både till ljud och acceleration, men gjord för gatan. Renault Clio RS är sportbilsversionen av den klassiska småbilen. Du som köper en Clio RS får en liten bil med stor körglädje!

Renault Clio RS Trophy 2018

Testbilen: Renault Clio RS Trophy, 220 hästkrafter, automatlåda med dubbelkoppling, sportchassi.

Sober design både utvändigt och invändigt på Renault Clio RS. En bil som väcker uppmärksamhet. Till och med våran granne som är i 70-årsåldern gjorde tummen upp! Helt enkelt läcker! Vansinnigt rolig att köra, oavsett om man kör med normala körprogrammet eller sportprogrammet. Finns även ett raceprogram som åsidosätter alla säkerhetsfunktioner som antislir, antisladd mm. (har inte provat detta). Bilen ligger som ett ”strykjärn” på vägen och i kurvorna. Fjädringen är hård men det behövs på Renault Clio RS. Stolarna är utmärkta att sitta i, hårda och fasta och i sidled sitter man som klistrad, lite kort dyna för de med långa ben. Ett problem som jag upptäckte var att bromspedalen och gasen sitter alldeles för nära när man har 47 i skostorlek och breda fötter, lätt att trycka på bromsen samtidigt som man gasar, där får man passa sig. Automatlådan fungerar utmärkt, svarar bra på ”tegelstensfoten” och växlar bra, motorn svarar med ett morrande. Styrningen är bra avvägd för Renault Clio RS och den kraftiga motorn. Baksätet är trångt som attan om man har framstolarna längst bak, men vem vill sitta i bak på en sådan här bil? Bagaget är hyfsat med tanke på bilens storlek, kanske lite hög lasttröskel men det är ju ingen laståsna som sagt.

Något högt vägljud som brukligt är med lågprofilsdäck i farter upp till 90.   I motorvägsfart blir det värre. Bensinförbrukningen högre än vad som anges men det kan bero på att när man testar en sådan här rolig bil så har man övergått från äggfot till tegelstensfot emellanåt. Hård körning ca 0,75. Vid normal körning så låg den på ca 0,65.

Instrumenteringen är helt lagom anpassad för denna bil, varvräknare till vänster, tanken till höger och farten i mitten. Utmärkt med digital hastighetsmätare, inget larv med att det står upp till 260 km utan här ser man vad den går i, perfekt.

Om man var i 25-årsåldern och skulle köpa en roligt häftig bil så skulle det absolut bli en Clio RS istället för en begagnad tysk sportbil av lite exklusivare modell. Det här är så nära en rallybil man kan komma, fast för gatan, samtidigt som den går att köra normalt med.

Styrkor och svagheter hos Renault Clio RS

Minus

  • För litet avstånd mellan gas och bromspedal, man får inte ha 47:or eller breda fötter, lätt att trycka ned bromsen samtidigt som man gasar.
  • Radion väldigt  burkigt ljud
  • Navigatorn något seg
  • Parkeringsvarnarna fram och bak funkade sisådär. Ibland var man nästan ända in i hindret innan de gav utslag och började pipa.

Plus

  • Motorn och accelerationen
  • Ljudet
  • Stolarna fram, något kort dyna men ändå sitter man bra och stadigt även i sidled, går att skjuta bakåt så pass att man får plats med benen på ett bra sätt

Fakta om Renault Clio RS

  • Renault Clio RS Trophy 5 års garanti 3 års fri service
  • Motor 1,6 Turbo R.S. 220 hk
  • 0-100 km/h: 6,6 sekunder
  • 6-växlad automat dubbelkopplingslåda
  • Förbrukning 0,59 blandad (enligt faktablad)
  • Priset börjar på 251.900:- sedan finns det tillval (testbilen 286.000:-)

/Testpilot: Janne Öhling

Mer om Renault Clio

Läs även tidigare tester vi gjort:

Biltest: Renault Clio Sport Tourer (Kombi)

Biltest: Renault Clio RS 2016

 

Skillnaden på däck från olika toppmärken?

$
0
0

Det är nog inte särskilt många som tycker det är roligt att köpa nya däck. Dessutom kan det kosta en hel del pengar. På grund av detta är det många som undviker att köpa märkesdäck utan man väljer istället budgetdäck. Inte alla budgetdäck är dåliga men man bör inte helt ignorera vilket namn som står på ett däck.

Detta är en samarbetesartikel

Vad som är avgörande är dock vilka behov just du har. Vill du inte byta däck ofta så försäkrar du dig om att däcket har lång livstid. Kör du mycket på is och snö och vill ha ett så säkert däck som möjligt så letar du efter ett däck som är specialiserat för dessa förhållanden. Det finns olika däck för olika behov men tyvärr är alltför ofta den ekonomiska aspekten en avgörande faktor. Oavsett vilken prisnivå du vill lägga dig på kan du i alla fall jämföra däck i samma priskategori.

Det kan vara värdefullt att känna till några av skillnaderna mellan olika toppmärken. Olika tillverkare har olika strategier och här har vi sammanställt några av för- och nackdelarna med däck från de allra mest kända tillverkarna.

Michelin

Är ett företag som funnits i mer än 100 år och har länge varit en av de absolut ledande tillverkarna inom branschen. De erbjuder en lång rad produkter för olika underlag och olika fordon. De säljer däck till såväl bilar som lastbilar och har också däck som är specialiserade för vissa årstider och förhållanden.

De flesta experter är imponerade över Michelins pålitlighet och hållbarhet. Just det faktum att detta är däck som håller länge är en av de främsta orsakerna till varför de har lojala kunder. Särskilt deras året-runt däck är kända för att prestera bra under mycket varierande förhållanden medan vinterdäcken sägs ha utmärkt grepp så att din bil kan stanna på kort sträcka. De är också ett av få företag i däckbranschen som erbjuder garantier på sina produkter.

Pirelli

Pirellis däck är inte för alla utan främst utvecklade för sportbilar och bilar i lyxklassen. Precis som när det gäller deras motorer försöker denna tillverkare vara allra bäst även när det gäller däck. Däck från Pirelli anses också vara några av de bästa i världen. Alla Pirellis däck har fantastiskt grepp och enligt flera recensioner förbättrar de hela körupplevelsen avsevärt.

Continental

Continental är ett välkänt märke som anses hålla bra priser för den kvalitet de erbjuder. Däck från detta märke är pålitliga och håller god prestanda under alla möjliga förhållanden. Många mekaniker har Continental som sitt favoritmärke eftersom de också har ett mycket brett sortiment och kan tillgodose alla slags olika behov.

Nokian

Det finska företaget Nokian är en favorit för många här i Norden. De specialiserar sig just på att utveckla däck för de ofta hårda förhållanden som råder här på nordligare breddgrader och när det gäller vinterdäck är de säsong efter säsong oslagbara. Trots specialiseringen på vinterdäck har de även flera modeller av sommardäck som håller hög klass och får goda betyg i tester när det gäller grepp och hållbarhet.

Goodyear

Är kanske det mest välkända företaget inom däckbranschen. Om det beror på deras satsning på marknadsföring eller på kvaliteten på deras däck har diskuterats men oavsett så har de ett stabilt sortiment av däck av hög kvalitet. De är särskilt kända för sina allround däck och sina offroad däck. Kom dock ihåg att många allround däck inte klarar av extrema vinterförhållanden som i norra Sverige. Har du en SUV eller pickup och kör mycket på grusvägar och i terräng kan dock Goodyear vara ett bra val för sommardäck.

Bridgestone

Är ett välkänt företag som tyvärr har haft en del problem på senare år. De verkar dock vara på rätt väg och deras produkter har fortfarande gott rykte. Särskilt kända är de för kvaliteten på gummit i deras däck vilket både gör dem mindre känsliga för punktering och förlänger livslängden. De är också några av de vanligaste däcken. Särskilt hos små däckhandlare kan däck bli liggande ett tag så att köpa ett däck med hög omsättning minskar risken att du får ett gammalt däck vars gummikvalitet redan börjat att gå ner.


Bytabil favoriter – Bästa bilarna just nu

$
0
0

Bytabil.net favoritbilar

Vilken är bästa bilen? Den frågan ställer vi oss själva också, det finns inget snabbt svar på den frågan. Allt är beroende på hur bilen ska nyttjas, vad den kostar och mycket mer. Nedan listar vi våra favoritbilar för varje ändamål tillsammans med motiveringar, håller du med eller har du en annan favoritbil?

Sportbil

Ford Mustang är vår favorit här. Prestandan är i topp, även om det finns ännu snabbare bilar. Här är det känslan som avgör och Mustangen har den rätta känslan. Något att tänka på är att skatten från första juli blir 21000 kr/år de första 3 åren.

Vinterbil

BMW 630 med fyrhjulsdrift. Väghållningen, luftfjädringen och körglädjen gör vinterkörning till ett rent nöje, speciellt på småvägar

SUV

Ford Edge. Stor rymlig bil, praktisk och toppen att åka i varje dag

Småbil

Suzuki Ignis. Lite konstig design och långt ifrån körglad. Vi har den som favoritbil då denna bil drar nästan inget alls i bränsle, trots att den går på bensin och har fyrhjulsdrift. Jätteliten men så rymlig en liten bil kan bli tack vare takhöjden och de högre sätena i bilen, och dessutom praktiskt lastutrymme.

Cabriolet

Mini Cooper S. Denna bils härliga retrodesign och körglädje är fantastisk, men automatlåda är den en fräjd att glida fram i under varma sommardagar.

Kombi

Mercedes E-klass är jättetyst att färdas i, komfortabel, rymlig och har ett enormt lastutrymme

Budgetbil

Mest bil för pengarna får du när du köper en Dacia Duster. Komfortabel fjädring, finns nu med automatisk klimatanläggning.

Elbil

Volkswagen E-golf. Denna bil kommer inte längst på el, men ändå över 20 mil. Bilens styrka är att den är som en vanlig bil att köra och praktisk.

Detta är de bästa bilarna inom varje klass just nu av de vi provkört. Vilken är den bästa bil du kört? Kommentera nedan.

Test Ford Mustang GT 2018 – 450 amerikanska hästkrafter!

$
0
0

Test Ford Mustang 2018 GT V8:a – Uppdaterad klassisk amerikansk sportbil med den rätta känslan!

Ford Mustang är en klassiker fast ny. Ja, Ford förvaltar arvet från klassiska Mustang riktigt bra just nu. Nya Ford Mustang GT har absolut den rätta känslan! Bilen har just kommit i en uppdaterad version med en hel del förbättringar.

Testbilen: Ford Mustang GT, Motor: V8 bensinare på 450 hk, manuell växel. MagneRide fjädring. 0-100 km/h: 4,3 sekunder. Bränsleförbrukning under vår testperiod ca: 1,1 liter/mil.

Nyheterna hos Ford Mustang 2018

Ford har gjort en hel del förbättringar och finputsningar av den senaste generationens Mustang. Några av dessa är följande:

  • Den exteriöra designen har genomgått förändringar. Frontpartiet har fått en ny frontklyvare som trycker ner fronten ännu bättre än tidigare för bättre väghållning, likaså har även bakpartiet genomgått denna förbättring. Det är alltså inte bara designmässiga förändringar utan även funktionsmässiga. Ford Mustang har fortfarande en cool exteriör design har nu fått nya luftintag på motorhuven som förstärker detta ytterligare.
  • V8 motorn har fått mera kraft och har nu 450 hk vilket tar bilen 0-100 km/h på 4,3 sekunder. Bilen kan även likt tidigare fås med en 2,3 liters Ecoboostmotor på 290 hk som framför allt ger bättre bränsleekonomi
  • En ny 10 stegad automatisk växellåda finns att välja
  • Två nya körprogram har tillförts. Drag Strip Mode: optimerar bilens startegenskaper vid start från stillastående. Vi har provat och i detta läge prioriteras bilens grepp mot asfalten, i annat fall så spinner bilens bakdäck avsevärt lättare istället för att få grepp och komma iväg snabbt. Personligt läge: Du kan själv ställa in bilens olika inställningar och spara vilket inte var möjligt tidigare. Likt tidigare finns även körprogrammen: Normal, Sport+, Bana (Tar bl.a. bort antispinn) samt snö/väta.
  • Förbättrat chassi med upphängningsförbättringar och framför allt ny fjädring med magnetisk vätska. MagneRide kallar Ford sin nya fjädring till Mustangen. Magnetfjädringen som är ett tillval fungerar så att bilen känner av vägförhållanden samt hur bilen körs. Med automatik som läser av vad som händer 1000 gånger per minut och elektromagneter så justeras sedan metallpartiklar i fjädringens olja. Detta gör att fjädringen automatiskt och blixtsnabbt kan ställas om från mjuk vardagskörning till hård väghållning vid skarpa kurvtagningar och liknande.

Att köra

Vi startar och bilen ryter till med ett härligt V8 morr som sedan ligger kvar med en dov mullrande ton tills vi lägger i en växel och sakta kör iväg. Kopplingen är trög och den manuella växlingens känsla är kort och precis. Bilen är relativt tungkörd i låg hastighet. Bilen glider fram tyst och fint på vägen, alltså upplevt av oss som sitter inne i kupén. Utanför bilen hörs ett dovt mullrande motorljud som säger att här finns det pulver under huven!

Vi svänger ut på landsvägen som ligger rak och fri framför oss, ett lätt tryck på gasen, bilen ryter kort till och så är vi uppe i 90 km/h. Vi fortsätter i normal landsvägshastighet och bilen rullar på tyst, fint och komfortabelt längs vägen med 6:ans växel i. Vi närmar oss framförvarande fordon som kör långsammare, jag växlar ner och påbörjar omkörning. Mustangen vrålar och accelerationen trycker oss bakåt i stolarna och vips så är vi förbi. Omkörning på landsväg är förstås ingen match för en Ford Mustang GT! Du behöver inte ens accelerera med halv kraft för en smidig omkörning, samtidigt så finns kraften där direkt om du behöver den.

Vidare från landsvägen mot motorvägen. Upp på påfarten och jag växlar ner till två:ans växel samt ger full gas. Bilen påbörjar en enormt kraftig acceleration och motorns ljud övergår till ett högt elakt läte, det här är äkta amerikansk körglädje! Bilens kraft bara tilltar mer och mer ju högre varvtalen går. Tvåans växel ligger kvar och 100 km/h passeras. Dags för växling, ner med kopplingen, i med 3:an, bilen rycker till då växlingsmekaniken är exakt och motorn är stark även i denna hastighet. Känslan är verkligen som att man har en direktkoppling till bilens motor. Bilens acceleration bara fortsätter och fortsätter likaså bilens aggressiva elakt rytande motorljud. Detta är en känsla som ingen effektiv liten turbomotor med sportavgassystem kan ge! Det går nästan löjligt lätt att komma upp i allt för höga hastigheter. På motorvägen går sen Mustangen mjukt och fint på sexans växel och det är faktiskt tyst inne i kupén, speciellt sett för denna biltyp så är bilen riktigt tyst!

I stan så känns bilen desto klumpigare att köra. Ford Mustang V8 med manuell växel är mer svårkörd i låga hastigheter än normala bilar, om någon nu bryr sig? Inte jag i alla fall då det inte är något problem ändå. Det tar mig dock en stund av invänjning för att lära mig växla mjukt i låga hastigheter men ganska så snart sitter det. Jag svänger in på en parkeringsplats och inser att det är mycket svårt att se var fronten slutar och parkeringssensorer fram finns inte hos testbilen. Backa in på parkeringen går avsevärt lättare och bilen har en utmärkt backkamera samt parkeringsradar med ljud bak.

Start från stillastående är förstås en upplevelse det med. Med bilen satt i normalläge och vid rivstart så släpper däcken ganska lätt baktill då motorn är så pass kraftfull. Utan antisladdsystemet aktiverat släpper däcken ännu lättare, förstås. För effetivare start finns det “Drag-strip mode” som prioriterar däckgreppet vid start, vi testar denna funktion och däcken börjar inte spinna vid start hur vi än provar. Högt varvtal, lågt, ja bilen prioriterar däckgreppet. Ford Mustang även automatiserad “Burn out kontroll” där frambromsarna låses och bakdäcken tillåts snurra fritt så att de börjar ryka.

Komfort och praktiskt nyttjande

Här kommer de stora svagheterna hos Ford Mustang. Dörrarna är jättelånga och kräver mycket plats när de ska öppnas. Det är inte heller lätt att komma in i bilen då bilen är låg och man får glidna ner in i bilen. Väl på plats så är Recarostolarna jättesköna och ergonomin är i topp. Jag sitter jättebra med bra stöd för armar och ben samt att den manuella växelspaken finns inom perfekt räckhåll. Baksätet är svårt att stiga in i och väl på plats finns det nästintill ingen takhöjd och de flesta som inte är barn lär sitta med böjda huvuden, ja det är faktiskt riktigt illa! Benutrymmet till baksätet är dåligt och dessutom finns enbart plats för två personer men sätena är i alla fall sköna att sitta i! Lastutrymmet bak är djupt och rymligt men öppningens storlek är begränsad. Baksätet kan fällas och kanske kan du då få med några platta IKEA paket i bilen. Detta är inte en laståsna men matshoppingen går i alla fall utmärkt, till och med storhandlingen för hela veckan fungerar bra.

Teknik och instrumentering

Nya Ford Mustang är fullproppad med ny bilteknik. Förarinstrumenteringen är helt digital och ändrar sig beroende på vilket körläge som ställs in. Såklart finns en stor direktknapp att slå av antispinnsystemet med. Du kan också lätt anpassa rattens känsla och många andra funktioner i bilen, allt detta kan du sen även spara i ett eget körprogram om du vill. Det finns till och med en inställning för hur mycket avgassystemet tillåts att låta. Normal, sport och sist bana som öppnar upp för maximalt rytande motorljud. Men när du inte vill störa grannarna så finns det även tyst läge och tyst start för minimalt med ljud från bilens motor.

Trots att bilen har hur många knappar på ratten som helst samt även i mittpanelen så är det mesta mycket enkelt att sköta. Ford Mustang känns föredömligt bra användarmässigt. Pekskärmen är stor och lätt att sköta, ja detta är en av de bästa instrumenteringarna vi provat! Bara en detalj, vi saknar möjligheten att se hastigheten med stora tydliga siffror vid normal körning. Hastighet i siffror visas visserligen fast ganska smått i Normal-läget.

Navigationen är bra och det finns en Navigatorknapp i ratten där man snabbt och lätt kommer åt sin hemadress, senaste resmål samt egna inprogrammerade resmål. Detta är en riktigt bra och föredömlig snabbfunktion som fler biltillverkare borde ta efter! Shaker stereon är i toppklass och har en riktigt bra ljudbild samt extra bastryck för den som önskar.

Prisbild

Nya Ford Mustang 2018 börjar från 394 000 kronor med 2,3 liters Ecoboostmotor (290hk). GT versionen med V8 och 450 hästkrafter börjar från 462 000 kronor. Lägg till 44 000 kronor för cabrioletversion.

Det mesta ingår som standard men några tillval finns:

  • MagneRide fjädring + 20 000 kr
  • Navigationspaket: Navigator+Shaker stereo +12 000 kr
  • Automat + ca 25 000 kr
  • Färg: Röd och vit i solid färg är standard, + 7000 för metalliclack (+13 000 för special-orangemetallic)
  • Recaro sportstolar +18 000 kronor (har ej stolsvärme)
  • Ventilerade säten, har både värme och kyla i sätena +6000 kr

Vårt val: Ford Mustang V8:a med MagneRide fjädring, vit eller röd solid, manuell växel, navigationspaket och ventilerade säten vilket då  landar på exakt 500 000 kronor.

 

Test Ford Mustang GT 2018 - 450 amerikanska hästkrafter!
Att köra10
Komfort10
Praktiska egenskaper1
Instrumentering10
7.8Mustang GT

Test bildammsugare Black + Decker Dustbuster Flexi Auto PD1200AV

$
0
0

Testad: Black and Decker PD1200AV Dustbuster Flexi Auto – Bildammsugaren som funkar!

Det är inte så lätt att hitta en bra bildammsugare som går på 12V, eller på batteri. Dammsuga bilen utan tillgång till 230V kan vara svårt för de som inte bor i egen Villa. En liten smidig bildammsugare som går på 12V från cigarettuttag eller direkt från batteri är något man letar efter. Men dessa bildammsugare har inte alltid tillräckligt sug helt enkelt. Den bildammsugare vi testad gör faktiskt jobbet, trots att den är så liten!

Info:Detta inlägg är inte sponsrat, produkten är inköpt av oss

Kravet: Att kunna suga upp grus, stenar och göra bilen genomgående fräsch.

Testad produkt:

Black plus Decker Dustbuster Flexi Auto PD1200AV kan bland annat köpas hos de större ICA återförsäljarna, Elgiganten med flera, sök på pricerunner. Prisbild: 600-800 kronor.

Test av bildammsugaren:

Innehållet i förpackningen:

  • 1: Dammsugarenheten
  • 2: Manual
  • 3: Munstycke långt med smal öppning
  • 4: Kort munstycke med bred öppning och framfällbar borste
  • 5: Tunn nätpåse för förvaring

Vi packar upp allt. Det är en mycket lång 12V sladd som ansluts till bilens 12VDC uttag (Det som kallas cigarettuttaget fast man idag inte längre kan tända cigaretter med pluggen). Vi kopplar först på det långa och smala munstycket och startar bildammsugare. Ja, det är inte samma drag som i en stor dammsugare som man normalt har hemma inomhus men denna bildammsugare gör faktiskt jobbet konstaterar vi snabbt! Den suger upp både stora och små stenar från golvet! Vi förvånas faktiskt över att den går så bra, det smala munstycket kommer åt bra i trånga utrymmen.

Före testet:

Vi byter till det lite bredare som även detta funkar bra. Vi fäller fram borsten och dammsuger instrumentpanelen som blir dammfri. Vi fortsätter och dammsuger resten av bilen och den långa strömsladden räcker till för att vi ska kunna flytta dammsugaren och dammsuga överallt. Vi kan även nå lastutrymmet längs bak i bilen trots att eluttaget är längst fram i mittpanelen.

Småsten och grus i kupén:

All smuts får vi inte bort då mycket sitter fast i inredningmaterialet, så är även fallet när man använder en stor kraftfullare dammsugare och det är alltid svårt och kräver bättre borstar och förarbete. Black Plus Decker Dustbuster Flexi Auto PD1200AV tycker vi funkar tillräckligt bra i alla fall och den är smidig att ta med sig. Denna bildammsugare låter dock en del vilket är en av dess svagheter, men så farligt är det inte trots allt.

Resultatet:

När vi är klara så ser vi att det är mycket smuts och sten som sugits upp. Det är lätt att sedan öppna behållaren och bara tömma ut smutsen. Denna bildammsugare är påslös. Det går att ta loss hela behållaren och då och då ska filtret tvättas och rengöras, vilket framgår i manualen.

Summering efter test:

Vi är nöjda med bildammsugaren Black + Decker Dustbuster Flexi Auto PD1200AV. Bildammsugaren är smidig att ta med och suger upp småsten samt dammsuger instrumentpanelen bra. Vi tycker denna bildammsugare gör ett acceptabelt jobb utan att den är för allt för dyr.

Informativt: Detta inlägg är inte sponsrat av någon samt är inte med i någon form av samarbete. Vi har helt enkelt köpt denna bildammsugare, och kommer att fortsätta använda den!

Test: Renault Scenic – Familjebil av högsta klass!

$
0
0

Test av Renault Scenic – Fortfarande en av de bästa familjebilarna!

Vi har testat Renault Grand Scenic, en 7-sitsig familjebil. Renault Scenic modellen är idag en klassiker då Renault var en av de första att skapa denna familjebilsvariant. Många nya modeller har sedan tillkommit från andra tillverkare men Renault har lång erfarenhet av hur en bra familjebil ska vara! Renault Grand Scenic är en familjebil som är praktisk, flexibel, tyst, komfortabel och dessutom sjusitsig! Designen är dessutom riktigt snygg!

Testbilen: Renault Grand Scenic, 7 sitsig. Motor 140 EDC: 1,3 liters bensin, 140 hk, automat med dubbelkoppling

Man sitter i Renault Scenic på samma sätt som i en SUV, fast utan det högre insteget vilket faktiskt är ännu mer praktiskt och lätt. Det är även lätt för barn att komma in i bilen. Inne i bilen upplevs Scenic stor och rymlig, det är en mycket luftig känsla i bilen vilket är uppskattat hos en bra familjebil. Komforten i förarsätet är bra och det finns armstöd på båda sidor. Armstödet har ett förvaringsutrymme i sig med USB uttag m.m. Armstödet kan även flyttas framåt och bakåt för bästa komfort. Det finns två bra mugghållare mellan framstolarna, något inte franska bilar alltid brukar ha. Under luckan framför armstödet finns en stor och djup låda, där kan till och med en 1,5 liters PET-flaska ställes. En smart familjebilsfiness är en extra backspegel. Den backspegel kan fälles ner från taket och vridas i önskad vinkel, på detta sätt kan föraren bättre se vad som händer i baksätet.

Barn i bilen

Baksätet är en viktig del hos en bra familjebil. Baksätet i Renault Grand Scenic är delat i tre separata sittplattser. Samtliga platser kan flyttas framåt och bakåt individuellt. Benutrymmet är generöst, speciellt så länge inte de två extrasätena nyttjas. Det finns två brickbord som kan fällas fram till baksätespassagerarna. Längst bak i lastutrymmet finns två extrastolar som kan fällas upp från golvet. Dessa är just extraplatser som inte så roliga att nyttja dagligen och passar framför allt för barn och ungdomar då vuxna får mycket trångt att rymmas i dessa platser, om de ens kommer in. Dessa platser är helt suveräna att ha när några extra kompisar ska med ett kortare stycke. Det finns även mugghållare för extraplatserna så ett stopp vid McDonalds är inte helt omöjligt att genomföra. Renault Scenic är framför allt en praktisk familjebil och lastutrymmet är generöst så länge inte extraplatserna nyttjas, men det finns faktiskt lite plats kvar även då. Det finns också egna luftutblås mot baksätet vilket brukar vara uppskattat.

Att köra

Renault Scenic med 1,3 liters bensinmotor på 140 hk är toppen att köra! Ja, motorn är pigg och klarar alla situationer mycket bra. De vanligaste omkörningarna på landsväg funkar, i alla fall så länge bilen inte är för tungt lastad. Är bilen fullsatt så är det ändå bäst att hoppa över omkörningar som i många fall trots allt är onödiga. Motorn med automatlåda upplevs som mycket pigg utan att bilen för den delen framstår som en sportbil, förstås. Fjädringen är åt det mjukare hållet vilket ger hög komfort något på bekostnad av väghållning och bilen kan upplevas som lite svajig ibland. Helhetsmässigt om Scenic framförs under normal körning så går bilen utmärkt vid alla situationer som stadskörning, landsväg och på motorvägen. Motorn är faktiskt riktigt bra och förvånar dessutom med låg bränsleförbrukning!

Den digitala förarinstrumenteringen är bra och hastighetsvisning sker i första hand med stora tydliga siffror, för dig som trots allt måste ha klassiska mätare så finns denna variant också. Du kan själv ställa in din personliga inställning för hur du vill ha instrumenteringen samt vilken färg den ska ha. Den stora pekskärmen fungerar okej och är relativt lätt att komma överens med. Massagestolar finns men så mycket till massage ger de inte utan mer en mysig känsla för dem som vill ha det så, även detta kan förprogrammeras i de personliga förarprogrammen. Bose stereon har bra ljud.

Ekonomi

Renault Grand Scenic är generöst utrustad redan som standard vilket är bra för familjeekonomin. Bilen kostar 258 000 kronor med 140 Hk bensinmotor och EDC automatlåda. Exempel på vad som är standard: Automatisk klimatanläggning och parkeringssensorer fram och bak.

Något som saknas som standard och är mycket bekvämt i en familjebil är backkamera, för att få backkamera så behöver du köpa Scenic i Bose version och dessutom lägga till 7 000 kronor för teknikpaket, då får du dock bland annat en större pekskärm, parkeringshjälp, Bose-stereon och mycket mer. Passa då även på att köpa panoramaglastaket för 10 000 kronor. Priset hamnar nu på runt 300 000 kronor.

Renault har ryckt upp sig rejält numera och det är över tio år sedan Renault tog tag i de största problemen, speciellt kopplat till Svenska marknaden. Kvalitén har förbättrats rejält och rostskyddet är idag i toppklass. I Sverige har bilarna 5 års garanti.

Bränsleförbrukning. Detta är en av de viktigaste faktorerna hos en bra familjebil. Bilen ska fungera bra i vardagen och dessutom vara bränslesnål. Vår förbrukning under testperioden har legat på 0,65 liter/mil och då var bilen helt ny och inte fullt inkörd , bränsleförbrukningen sjunker normalt under inkörningsperioden. Det är därför inte helt omöjligt att vår förbrukning skulle hamna närmare 0,6 liter/mil när bilen gått några mil till. Den angivna förbrukningen är 5,5 liter mil. Trots att vi kör i blandade miljöer brukar vi inte komma ner i tillverkarnas angivna förbrukningar i våra tester. Detta beror främst på mer motorvägskörning då bilen får ett högre luftmotstånd.

Därför ska du köpa en Renault Grand Scenic

  • Bra komfort
  • Låg bullernivå inne i bilen
  • Rymlig
  • Trevlig att åka i
  • Praktisk, speciellt för baksätespassagerarna
  • Två extrasäten
  • Bränslesnål
  • Snygg design

Not: Testbilen var extrautrustad, kontrollera vad som ingår innan du köper bilen.

Test: Renault Scenic - Familjebil av högsta klass!
Renault Grand Scenic är en toppenbil för familjen!
Att köra4
Komfort10
Praktiska egenskaper10
Instrumentering10
8.5Grand Scenic 2018

Hur man släcker servicelampan på Volkswagen Passat

$
0
0

Hur man släcker servicelampan på VW Passat

Har du just gjort service på din Volkswagen Passat själv? Lyser fortfarande bilens kontrollampa irriterande med uppmaning om service? Bilverkstäderna säger ofta att det är en punkt som ingår när de fixar bilen att släcka servicelampan, och så var det med det. Men det går att enkelt släcka bilens kontrollampa för service själv i de flesta fall. Här skriver vi hur man gör för flera Volkswagen Passat, kanske funkar på andra modeller också? Skriv jättegärna i kommentarsfältet nedan om det funkade eller inte, och vilken bil/årsmodell.

Släcka servicelampan för äldre VW bilar som exempelvis Volkswagen Passat -97, Volkswagen Passat 1,8T 1999, VW Passat TDI 2003

Så här gör man:

1: Håll inne trippmätaren

2: Slå på tändningen, inte motorn, dvs ett steg (Trippmätaren hålls intryckt)

3: Ibland kommer servicemeddelande, ibland inte

4: Släpp trippmätarknappen

5: Vrid klockknappen (Den andra knappen på instrumentpanelen) åt höger (medurs)

6: Slå av tändningen

7: Slå på bilen som vanligt, servicemeddelandet ska nu inte dycka upp.

8: Klart!

Släcka servicelampan på Volkswagen Passat 2011-2015:

1: Sätt dig i bilen och se till att alla dörrar är stängda

2. Slå på tändningen, ett steg (Inte motorn)

3: Leta upp meyn “Inställningar/Setting” i färddatormenyn, gå in i denna (Använd de högra rattknapparna)

4: Scrolla nedåt i menyn, med “pil ned” knappen, leta upp “Service Intervall/Service interval. När du står på detta val i menyn, tryck “OK” knappen

5: Leta vidare i menyn som du hamnat i efter “Reset”, tryck “OK”

6: Tryck “OK” igen för att bekräfta

7: Nu ska det komma upp ett meddelande om att bilens serviceläge är “resetat”

8: Starta bilen och servicemeddelandet ska ha försvunnit

Funkade det? Lämna en kommentar nedan!

Ja, är det dags att göra service på bilen själv? När bilens garantier har gått ut och bilens börjar bli gammal och värdet är lågt, då gör många sin bilservice själv hemma. Vet du hur du gör, eller tar dig tid att ta reda på det så behöver det inte vara så svårt, den mesta informationen finns ju på nätet. Mycket är kontroller, och så byta olja, filter samt eventuellt luftfilter till kupén. Du som har tid och har utrymme kan spara pengar på att göra bilens service själv. Då vet du dessutom att det är gjort.

 

Viewing all 893 articles
Browse latest View live