Quantcast
Channel: Bytabil.net
Viewing all 900 articles
Browse latest View live

Test av Toyota Yaris 2015 1.5 HSD Hybridbil

$
0
0

Toyota Yaris har kommit i en ny ansiktslyft version. Yaris har genomgått en rad förbättringar tekniskt, exteriört och interiört. En ny 3-cylindrig 1.0 liters bensinmotor och en uppdaterad hybridmotor erbjuds till nya Toyota Yaris, totalt finns det fyra motorer all välja på. Toyota Yaris låg på plats 15 av bästsäljande bilmodeller i Sverige under september 2014. Med denna nya Yaris så är jag övertygad om att denna bil kommer att fortsätta sälja bra i Sverige.

Toyota Yaris 2015 (52) (1280x852)

Urval från Toyota Yaris nyheter

  • Ny 3-cylindrig bensinmotor som är ännu mer optimerad för låg bränsleförbrukning
  • Den yttre designen har genomgått en hel del förändringar för att hålla bilmodellen modern. Toyotas designer anger att man med den nya designen vill undvika stereotyperna och våga vara annorlunda. Personligen tycker jag att den nya Toyota Yaris designen är snygg och modern men inte speciellt vågad.
  • Tekniskt så har Yaris fått förbättrad väghållning, körkänsla, komfort och ljudisolering.
  • Invändigt har Yaris fått ny klädsel, nydesignad mittpanel och ett nytt touchstyrt mediasystem: Toyota Touch 2 som är standard från utrustningsnivån Active.

Att köra Toyota Yaris 1.5 Hybrid

Hybridmotorn ger Yaris ett starkt grunddrag vilket är enormt uppskattat av mig som bor i stan, denna motor ger bilen goda förutsättningar att snabbt kunna slinka in i vältrafikerade rondeller. Hybridmotorn kommer med automatväxellåda som standard, denna automatväxel är av typen steglös CVT. Automatväxellådan rusar snabbt i varv och motorn ger ett vinande ljud ifrån sig vilket kan upplevas som irriterande, speciellt om man inte är van. Jag har tidigare kört Toyota Auris Hybrid och Lexus CT200h hybrid med samma typ av CVT automatväxel. I dessa bilar har jag inte upplevt denna växellåda som störande men i Toyota Yaris Hybrid så blir det lite mer surrigt. Min fru gav mig kommentarer som ”vi har inte bråttom” och det tar några dagar för förare likaså passagerare att vänja sig vid denna egenskap. Men om jag står med valet att för samma pengar välja mellan manuell växel eller denna automat så skulle jag ändå i slutändan välja automaten. Toyota Yaris 1.5 Hybrid upplevs överlag som pigg, lättstyrd och är väldigt trevlig att köra.

Komfort

Det är lätt att stiga i och ut ur bilen och jag sitter bra på förarplatsen som har en något högre och upprätt sittställning, det jag saknar är armstöd på höger sida. Även i baksätet sitter man förvånansvärt bra med hyfsat benutrymme så länge framförvarande inte har stolarna allt för långt bak. Baksätet är också lite högre vilket är en bidragande del till att man sitter bra där bak. Toyota Yaris tar sig över ojämnheter utan några större besvär om man bara anpassar hastigheten till rådande förhållande. Bullernivån i bilen känns helt okej i låga hastigheter.  När hastigheten ökas så uppstår däckbuller och vindbrus i kupén, speciellt på grov asfalt men fortfarande inom en acceptabel nivå.

Toyota Yaris 2015 (14) (640x427)

Förvaring

Småförvaring finns lite överallt i Yaris, kanske till och med lite väl mycket. Ovanför handskfacket finns en smal avlång förvaringsyta som möjligen kan förvara ett par pennor. Ytterligare lite lustiga småfack finns i bilen. Flera av förvaringsfacken är naturligtvis mycket uppskattade medans några riskerar att bli dammsamlare, men det är ändå bättre med lite för mycket än för lite. Lastutrymmet är vad man förväntar sig i denna bilklass, det rymmer en del. Flertalet större väskor kan dock bli problem att få in. En barnvagn ska man inte förvänta sig att den ryms, men det finns idag väldigt många smarta barnvagnar som kanske kan lösa problemet. Toyota Yaris är inte i första hand en bil för småbarnsföräldrar utan en bil för de som vill ha en liten bil med ett hyfsat lastutrymme.

Toyota Yaris 2015 (10) (640x427)

Design

Design är personligt, jag tycker att Toyota lyckats bra med designen överlag. Den yttre designen känns modern utan att sticka ut för mycket. Den inre designen känns även denna helt okej om än dock något avskalad och enkel. Helhetsintrycket för nya Toyota Yaris design får godkänt av mig och jag tror att många kommer uppskatta denna bil.

Mediasystemet

Mediasystemet är relativt lättnavigerat. Nu när stora grafiska touchskärmar blir allt vanligare så har biltillverkarna fått nya utmaningar med att skapa bra design och användarvänlighet. Designen i Toyota Touch 2 är snygg men inte alltid praktisk. Visningen för snabbval av radiokanaler är snyggare än praktiskt då touchzonerna inte är inramade. Mediasystemet skulle också må bra av en snabbare processor då grafiken ibland ”laggar” som mina barn skulle uttrycka sig. Ljudet från stereon är godkänt men bjuder inte på några rrrrrysningar. GPS navigation kan köpas till för 5900 kronor vilket i bilsammanhang möjligen fortfarande kan anses vara ett hyfsat pris, men i exempelvis Renault Clio i motsvarande utrustningsnivå så ingår GPS navigering. En lös GPS kan också köpas i affären avsevärt billigare.

Toyota Yaris 2015 (65) (640x419)

Miljön och motorerna

1,5 HSD Hybrid: För den miljömedvetne finns Yaris med en hybridmotor, vilket innebär att den går både på batteri och bensinmotor. Denna hybridtyp är inte uppladdningsbar från externt laddningsuttag utan laddas när bilen rullar fritt eller bromsas. Bränsleförbrukningen för blandad körning anges till 0,33 l/mil och detta står sig även för landsvägskörning samt 3,1 l/mil för stadskörning. Den jämnlåga förbrukningen för olika situationer är hybridmotorns starka egenskap efter låga utsläpp. För Toyota Yaris Hybrid ligger CO2 utsläppen (miljöpåverkan) på 70-75 g/km samt har nästan nollutsläpp av kväveoxid och partiklar (giftigt för mänskliga hälsan). Denna motor uppfyller kraven för energideklaration A+ (Toyota är ännu ensamma om att nyttja denna energideklaration i Sverige).  0-100 km/h går på 11,8 sekunder. Köper du denna bil så är automatväxellåda standard.

1,0 VVT-i: För dig som inte kör så många mil per år och prioriterar ett lågt inköpspris finns den nya 3-cylindriga 1-litersmotorn. Denna bils CO2 värden ligger på 99-120 g/km tack vare bland annat start/stop system. Toyota utlovar ett starkt vridmoment som är bra vid stadskörning. Prestanda 0-100 km/h är angivet till 15,3 sekunder vilket inte är att klassa som snabbt och de flesta av konkurrenterna har betydligt bättre prestanda i sina små 3-cylindriga motorer.

1,33 Dual VVT-i: Denna motor är den största konkurrenten till hybridmotorn. Motorns prestanda ligger likvärdig hybriden med 0-100 km/h på 11,7 sekunder. Frågan är bara om den har ett lika starkt grunddrag direkt från start, en fråga som tills vidare får bli obesvarad då jag inte provkört denna motor. Bränsleförbrukningen ligger mellan 4,9-6,4 l/mil vilket är avsevärt mer än för hybridmotorn och CO2 utsläppen ligger på 114-149 g/km. Välj denna bil utan automatväxel för med automat (+11 000 kr) så hamnar den väl nära hybridversionen i pris.

1,4 D-4D: Detta är en dieselmotor. Den enda anledningen att köpa en Toyota Yaris med denna motor är för att den har bästa prestandan med 0-100 km/h på 10,8 sekunder. I övrigt drar den mer bränsle än hybridversionen, släpper ut partiklar och mer CO2. Priset för Active versionen är endast 5000 kr lägre än hybridversionen, och då får du ingen automatväxellåda. Jag kan inte hitta någon anledning som motiverar köp av denna motor jämte hybridversionen.

Prisbilden

Toyota Yaris 5 dörrar och version Active (Manuell AC, Mediasystem med touchkontroll m.m.).

  • 1,0 VVT-i: 149 900 kr
  • 1,33 Dual VVY-i: 153 900 kr
  • 1,4 D-4D: 170 900 kr
  • 1,5 HSD Hybrid: 175 900 kr

Summering Toyota Yaris 2015:

Den hetaste motorn för Yaris är hybridmotorn vars teknik har blivit allt billigare. Toyta Yaris är praktisk för sin storlek, man sitter bra på alla platser och den är väldigt trevlig att köra.

 


Nya bilar 2015

$
0
0

2015 bjuder på en mängd nya bilar och uppdaterade bilmodeller. Hetaste nyheten är utan tvekan den nya Volvo XC90. Jag är övertygad om att många är nyfikna på denna trots att de flesta inte har råd att köpa den. Volvo XC90 är trots allt så nära det Svenska slagskeppet inom bilar man kan komma idag, det skulle möjligen vara Koeningsegg då. Men hur ofta ser man en sådan på vägen, jag har det inte ännu i alla fall. Nya Volvo XC90 kommer troligen bli ganska synlig på Svenska vägarna gissar jag. Men det kommer givetvis en massa nya intressanta bilar under 2015 utöver XC90.

Volvo XC90 2015

Några av de intressantaste nya bilarna som kommer att lanseras inför och under 2015 är följande:

  • BMW 3-serie facelift (Nyheter inom BMWs bästsäljare är alltid av stort intresse)
  • Ford Mondeo (En bilmodell som väntat allt för länge på att förnyas)
  • Renault Laguna (Ja, Renault har en större personbil även om de flesta glömt bort det)
  • Toyota Prius (Hybridernas flaggskepp, som designmässigt blir mer och mer normal för varje version, hur normal blir denna?)
  • VW Passat (En Svensk storsäljare)
  • Ford Mustang (Säljs nu äntligen officiellt i Sverige, så dags nu när nästan ingen vill ha muskelbilar. Men det finns alltid några som suktar efter en ny Mustang, mig inkluderad)
  • Mercedes AMG GT (Läcker bil för dig som vill ha en låååång motorhuv, behöver jag säga mer??)
  • Skoda Fabia (Kanske det mest ekonomiska köpet man kan göra inom bilar?)
  • Mazda 2 (Liten bil med stor garanti, om vi utgår från att Mazda behåller sin 10 åriga garanti)
  • Ford Edga (En helt ny Crossover/mini-SUV från Ford, vad kommer den kosta?)
  • Mazda CX-3 (Javisst!!)
  • Kia Sorento (Äntligen!)
  • Qoros 3 och Cross hybrid (Premiär för nytt bilmärke i Sverige, men kommer de verkligen till Sverige nu?)
  • Ford Focus facelift (Focus är en härlig bil som blir ännu bättre)
  • Hyundai i30 facelift (Bästa köpet från Hyundai?)
  • Nissan Pulsar (Nissan börjar sälja vanliga bilar igen)
  • Renault Espace/X-space (En designbomb!)
  • Ford Galaxy/S-max (Stor härlig bil från Ford)
  • Volvo S/V90 (Just det, Volvo V70 försvinner…)

RENAULT ESPACE V (JFC) - PHASE 1

Långtest Renault Megane III 2013

$
0
0

Byta Bil Bloggens Renault Megané III 1,6 dCi Bose Edition 130 hk har nu blivit 1 år gammal och gått drygt 1000 mil vilket förvisso inte är speciellt långt. Så hur har året gått vad funkar bra med Renault Megane och vad funkar dåligt? Årsrapporten kan summeras med att inga större fel har uppstått alls någon garanti har inte åberopats men lite oklarheter finns avseende köpekontrakt och vad som levererats. Renault Megane är en praktisk och prisvärd bil som hittills gått i stort sett felfritt.

Renault Megane 2013-tvättad (2)

Avvikande saker som hänt:

  • Att svara via bluetooth har funkat bra. Men då det blev ”olagligt”, eller mer reglerat att inte fippla med mobilen så provade jag att ringa från bilens bluetooth stereo. Först så är det mer trafikfarligt att komma åt telefonboken via stereon än att knappa direkt på telefonen. Sen ville bilen inte ringa upp nummret i alla fall, stereon hängde sig till och med och fick slås av och på igen för att återgå i normal drift. Det märks att bluetoothkoppling mot telefon är en efterkonstruktion i denna stereo som härstammar från en äldre generation och det är bäst att hålla sig till att bara svara i telefonen när man kör bilen.
  • Vid ett IKEA besök så skulle jag fälla ner framsätet för att stuva in ett långt paket. Det gick inte bra och jag lyckades inte hitta något sätt att fälla passagerarstolens ryggstöd framåt. Ett besök hos återförsäljare bekräftade att bilens stol inte har denna funktion. I köpeavtalet står det dock att bilen ska ha detta. En förfrågan skickades till Renault hur detta uppstått. Antingen är det fel i avtalet från återförsäljaren eller så har Renault monterat fel passagerarstol. Över 1 månad har gått sedan frågan ställdes utan att svar kommit.
  • När vinterkylan slog till började det skallra från det öppningsbara panoramaglastaket. Efter någon dag när bilen anpassat sig till rådande klimat avtog detta avsevärt. Då och då uppstår det dock igen men inte lika störande som när kylan sjönk snabbt. Ett fast glastak hade troligen funkat bättre men å andra sidan så har det varit trevligt att kunna öppna upp under vissa sommardagar. Man kan summera det som att har du inget soltak så uppstår inte detta problem, å andra sidan så har det hittills varit hanterbart och inte så att jag avser att påtala det för garantin. Inte minst av anledningen att det knarret inte är permanent utan bara uppstår då och då.

Det som är bra med Renault Megane III 1.6 Bose Edition:

  • Dieselmotorn på 130 hk går riktigt bra. Den upplevs som stark och pigg och kan jämföras med andra motorer i 200 hk klassen i hastighet upp till en sådär 40-50 km/h sen så märks skillnaden förstås. Men då kommer belöningen i form av låg bränsleförbrukning som i mitt fall legat på 0,6 l/mil, bilen körs främst i vältrafikerad stadstrafik. 1.6 dCi kan summeras som hög upplevd körglädje i kombination med låg bränsleförbrukning. Denna motor börjar nu dyka upp i allt flera bilar, exempelvis nya Nissan Qashqai.
  • Ljudet i Bose stereon håller mycket hög klass även om det finns ännu bättre (och dyrare).
  • Det är en prisvärd bil med tanke på att den ligger i mellanklassen storleksmässigt, kombimodellen som vi har bjuder på bra med lastutrymme.

Mindre bra (inte felaktigheter)

  • När jag gått från att köra SUV:ar och MPV bilar och sätter mig i Renault Megane igen så blir det väldigt påtagligt att körställningen är lägre och upplevs som sämre. Både av orsak att det är en klassisk bil med klassisk körställning samt att Renault Megane inte ligger i toppklass avseende förarstolen utan kan klassas som medelbra.
  • Det är dåligt med plats för småförvaring och hopplöst avseende dryck om bilen likt i vårt fall har GPS, för då tar GPS kontrollen en mugghållare och den enda som blir kvar ligger för nära mittkonsollen och en dryckesflaska hålls inte på plats speciellt bra där. Den enda platsen att förvara 50cl dryckesflaskor är i dörrfacken.

Test Ford Kuga 2.0 TDCi 2014 163 hk automat 4×4

$
0
0

Ford Kuga är en bil som erbjuder hög komfort och premiumkänsla. Den är en bil som jag snabbt finner mig tillrätta i och som jag blir positivt påverkad av när jag kör. Ford Kuga gör mig lugn och harmonisk vilket gör att jag blir mindre irriterad på andra trafikanter och väljer gärna högerfilen framför vänsterfilen. Jag säger så här om Kuga: Jag vill ha den! Du behöver egentligen inte läsa vidare nu…

Ford Kuga 2014 (12) (640x427)

Att köra Ford Kuga

Testbilen var en Ford Kuga 2.0 TDCi på 163 hk med powershift automatlåda. Det är ett bra grunddrag i bilen likt de flesta dieslbilar, 0-100 km/h går på 10,4 sekunder och upplevs inte så sportigt men ändå helt okej. Det ganska vanligt i större SUV:ar att man uppfattar dem som långsammare än vad de är. Det beror delvis på att bilen är stor och att man sitter högre upp från vägen. Bra fjädring och ljudisolering bidrar också till att Kuga upplevs som en komfortglidare istället för sportig, och så ska det vara tycker jag.

Automatväxellådan (Powershift) är av dubbelkopplingstyp som växlar snabbt. Detta resulterar i att bilen anpassar sig till din körstil. Gör du hastiga förändringar i gaspådraget kan den rycka till lite grann samtidigt som den växlar mjukt och fint när du håller jämn hastighet. Det finns normal drift och sportläge, jag själv märkte inte någon större skillnad mellan dessa två. Du hittar dessutom en +/- knapp på växelspaken för manuell växling för den som vill prova detta, vilket i det flesta fall kommer att kännas helt onödigt.

Adaptiv farthållare (Tillval) är en riktigt bekväm och lättanvänd funktion när du fått koll på rattknapparna. Du kan ställa avståndet till framförvarande bil som behålls så länge den som kör framför kör långsammare än hastigheten i din farthållare. Denna funktion fulländar den klassiska farthållaren och är mycket användbar, speciellt för dig som kör mycket landsvägskörning.

Ford Kuga 2014 (19) (640x427)

Komfort och interiör

Det är lätt att stiga i och ut ur bilen. Jag sitter mycket bra på förarplatsen med en bekväm och hög körställning. Utsikten framåt är föredömligt bra. Bilens säten har separat höjdinställning för stolens framkant. Armstöd finns på båda sidor placerade i rätt höjd, det enda jag kan klaga på är att mittarmstödet saknar stoppning. I baksätet sitter man också bra med gott om benutrymme. Ryggdelen i baksätet kan vinklas i olika lägen vilket kan vara skönt vid längre åkturer. Färddatorn i förarpanelen är stor och informativ samt är lättnavigerad från ratten. Huvuddisplayen i mittkonsollen är snyggt integrerad och skymd för sol. Den är dessutom placerad långt fram vilket gör att du inte behöver flytta blicken allt för mycket för att avläsa informationen. För dig som vill ha lite luftigare känsla kan öppningsbart panoramaglastak köpas.

Sonystereon har ett bra ljud men är något plottrig avseende knapparna. Vid första anblicken så är det riktigt rörigt med alla knappar i olika former som Sonystereon har, det tar ett tag att lära känna denna stereo som även styr navigeringen om sådan köpts till. När du väl lärt dig att hitta knapparna funkar allt föredömligt bra. Generellt sett så är Ford Kugas menyvisningar och inställningar av funktioner lättnavigerade och lätta att förstå, trots att bilen har många tekniska funktioner och inställningsmöjligheter.

Bullernivån i kupén är tyst och behaglig speciellt i låga hastigheter. Även i högre hastigheter står sig Kuga bra avseende vägbuller och vindbrus men på grov asfalt så tränger dock vägbullret in men inte värre än i samma nivå som hos de flesta andra bilar. Dieselmotorn går mestadels tyst och fint men ibland lyckas lite dieselknatter trängs sig in i kupén.

Lastutrymmet är stort även om det inte är riktigt lika djupt som i en klassisk kombibil. Lastgolvet är höj och sänkbart och du kan ha det plant i nivå med lastöppningen och de fällbara baksätena, vilket då även ger lite extra utrymme under golvet. Alternativt så sänker du det för att få bästa totala lastutrymmet, på bilden nedan är golvet nedsänkt.

Ford Kuga 2014 (30) (640x427)

Teknik

Det mesta finns att köpa till Ford Kuga, Ford har tillgång till mycket teknik och hjälpmedel. City Stop autobroms finns och fungerar i hastigheter upp till 30 km/h. Vissa konkurrenter idag som Volvo klarar upp till 50 km/h. Ford har också uppdaterat detta system till 50 km/h i den nya Focus modellen men är inte riktigt där ännu avseende Kuga (Kolla aktuella uppgifter med din återförsäljare). Du kan köpa filhållningsassistans, dödavinkelvarning, parkeringshjälp, automatisk öppning av baklucka (inklusive ”vifta med foten under bilen funktion”), ja det finns massor av finesser till Ford Kuga. Många konkurrerande bilar kan inte fås med all denna teknik som Ford kan erbjuda. Flertalet av funktionerna är dessutom riktigt prisvärda men slutpriset kan lätt dra iväg och med alla separata paket och tillval. Tänk bara på att allt för mycket extrautrustning ofta inte värderas extra vid senare inbyte.

Färddator 4x4 driftövervakning Display - mittkonsoll

Bra hos Ford Kuga

  • Komfort
  • Känslan inne i bilen
  • Tyst
  • Det mesta finesser finns att få till Kuga

Mindre bra

  • Mjuk stoppning saknas i mittarmstödet
  • Dieselmotorn är inte lika bra som Volvos nya D4

Ford har lyckats väldigt bra med Kuga och det är svårt att hitta några riktigt uppenbara svagheter.

Underhåll

Not: Följande priser nedan gäller i skrivande stund och för Ford Kuga med motor: 2.0 TDCi 140 hk manuell växellåda. Där arbete ingår är priset taget från märkesverkstad i Stockholm.

När underhållet väl kommer så ligger Ford Kuga relativt bra till, speciellt avseende partikelfiltret (enbart dieselbil). Partikelfiltret kan bli nästan hur dyrt som helst att byta hos vissa märken. Till Kuga är det gjort för att hålla hela bilens livslängd och inget bytesintervall finns angivet, men skulle behov ändå uppstå kostar det 5661 kr att köpa och totalt 7218 kr inklusive byte.

Kamrem har angiven bytesintervall 10 år/20 000 mil och det som kommer först gäller. 5689 kr kostar det att byta kamrem.

Stötdämpare fram/par:2710 kr
Stötfångare: 2922 kr
Framskärm: 1513 kr

Serviceintervall är 2000 mil och kostar:
2000 mil: 3432 kr
4000 mil: 4211 kr
6000 mil: 4452 kr

Konkurrensen

Ford Kuga har inte direkt slagit i Sverige och vad kan det bero på? Jag gissar att det är hård konkurrens, för det beror inte på att Ford Kuga är en dålig bil. De som har råd köper hellre den dyrare Volvo XC60. Kia Sportage är oftast billigare än Kuga och har välvalda utrustningsnivåer samt 7 års nybilsgaranti. Mazda CX-5 fås både med Mazdas goda kvalitétsrykte och 10 års garanti (med vissa begränsningar). Ford Kuga har 2 års garanti (för 8900 extra kronor får du 5 års garanti). Att Ford Kuga erbjuder komfort, teknik och premiumkänsla som inte de asiatiska bilarna når upp till väger inte upp mot priskonkurrensen och garantivillkoren. De som kan lägga mer pengar på bilköpet väljer istället Volvo, BMW eller Audi. Ford hittar inte riktigt sin plats här vilket är lite synd för jag gillar verkligen denna bil och ser den främst som en billigare variant av Volvo XC60, och det är nog också här vi hittar Ford Kuga köparen.

Se en jämförelse mellan Ford Kuga, Kia Sportage, Mazda CX-5 och Volvo XC60 här (OBS! välj själv vilken version du vill jämföra)

Summering

Komfort, teknik och premuimkänsla är vad Ford Kuga erbjuder till ett ”mittemellanpris”. Ford Kuga är en underskattad bil, provkör den så kommer du att förstå vad jag menar!

Info: Den testade bilen var välutrustad utöver standard, kontrollera alltid vad som ingår i din egen beställning innan köp!

Test Mercedes GLA 220 CDI

$
0
0

Denna gång är det inte jag  utan min gode vän Björn Sennbrink som testat Mercedez GLA 220 CDI. Björn är extra förtjust i SUV:ar och detta är förvisso en bil som knapp kvalar in i den klassen, Björn själv har funderingar på hurvida den ska klassas som SUV eller inte. Mercedes GLA kan fås med fyrhjulsdrift och ”Hill Descent Control” som hjälper dig att köra nedför extra branta backar, hur många gör det med denna bil i verkligheten?

mercedes-gla

Mercedes GLA är mera design än riktig SUV, men troligen en riktigt bra bil för dig som vill ha hög komfort och ändå under vintertid komma fram till ditt hus som ligger en aning avsides från huvudvägen. Ja, då börjar denna bil stiga i intresse. Rymlig i baksätet är bilen också enligt Björn som även drar starka designlikheter gentemot Volvo CC40. Att denna bil med fyrhjulsdrift kostar på en hel del är nog ingen förvånad över, men 17″ aluminiumfälgar är standard i alla fall, och en hel del till förstås. Men du, en sådan här bil köper man inte med sänkt fjädring, det blir ju helt fel.

Björn konstaterar också i sin test av Mercedes GLA att någon riktig SUV känsla inte infinner sig, men nu tycker jag att du ska gå vidare och läsa hela artikeln på SUVtest istället!

Byta bil nu! – Biltipsen

$
0
0

Räntan är låg och för dig som har en slant över kan det vara dags att byta bil nu! Ja, har du funderat på ett bilbyte så kan det vara läge just nu. Så vilken bil ska du köpa? Det är ju olika för alla, mitt tips är att välja bil efter vad du behöver och inte vad du vill ha. Låter det konstigt? Vad jag menar är att det är lätt att fokusera på fel detaljer och lockas av onödiga saker. Sätt dina praktiska behov först men köp inte en för stor bil. Att köpa en för stor bil är ett misstag som är lätt att göra ”för säkerhets skull”, sen åker du omkring med en bil som drar mer bränsle i onödan. Du ska byta bil efter ditt behov, varken mer eller mindre. Hyr bil för enstaka tillfällen eller välj hemkörning ibland så kan du istället minst spara 30 000 kronor på bilköpet.

Här kommer Byta Bil Bloggens 5 aktuella bilköptips, och varför du ska välja den bilmodellen:

1: Toyota Auris kombi med hybridmotor

Värför? Denna bil är en praktisk kombi i ”lagomklassen”. Köp modellen med hybridmotor då den är väldigt prisvärd, ca: 230 000 kr välutrustad samt att automatväxellåda är standard för hybridmotorn. Miljövänlig och bränslesnål vare sig du kör i stan eller på landet. Toyotas goda kvalitétsrykte. Läs byta biltestet.

Toyota Auris Hybrid 2014 red (2)

2: Renault Clio

Varför: En liten bil med mycket modern teknik, första utrustningsnivån erbjuder stor lättanvänd touch-mediaskärm med  GPS navigation. Välj till ”Sport Tourer” så får du en minikombibil som bjuder på extra praktiskt lastutrymme. Läs byta biltestet

Renault Clio Sport Tourer 2013 (14)

3: BMW 218i. För dig som vågar köra en BMW framhjulsdriven!

Varför: Högre, praktisk och skön sittställning på alla sittplatser i bilen, SUV egenskaper utan att betala för det. Skjutbart baksäte. Läs byta biltestet.

Test BMW 218i active touring (2)

4: Ford Focus kombi

Varför: Prisvärd bil med hög komfort och praktiska utrymmen. Från 2015 kommer facelift med bland annat nytt ännu bättre madiasystem. Läs byta biltestet (2013)

Ford Focus sida

5: Ford Kuga

Varför: En riktig SUV med premiumkänsla. Kan jämföras med Volvo XC60 fast billigare. Läs byta biltestet.

Ford Kuga 2014 (12) (640x427)

 

Dubbdäckskatt på gång, dagsa att byta till dubbfritt

$
0
0

Det verkar som att regeringen nu vill att bilägare ska byta till dubbfria däck. Regeringen har en pågående utredning som ska lägga fram sitt förslag till kommande vår. Mycket pekar på att man väljer att införa någon form av skatt för användning av dubbdäck för de som kör i större städer. Stockholm är givetvis nr 1 på listan och så får vi se hur andra städer klassas, Norrköping, Södertälje och Uppsala omnämns också. Det handlar om platser där utsläpp av partiklar överskrids. Så allt pekar på att man nu på allvar ska se till att bilägare kommer att byta däck till dubbfria vinterdäck.

Skatt verkar också vara vägen att gå för att förenkla för dem som kör både på landsbygd och i stadsmiljö, de behöver därmed inte byta till dubbdäck eller köra dubbfritt där man helst vill ha dubbdäck. Det är bara att betala skatt så får man åka vidare på dubbdäcken i stan. Det pratas också om att man vill ha några som kör med dubbade vinterdäck som ruggar upp ytan på vägen, till nytta för de som valt att byta till dubbfria vinterdäck. Vissa påstår dock att vägarna klarar sig ändå även om inga kör med dubbdäck på dem.

För de som vill byta däck till dubbfria men behålla dubbade egenskaper så nära det går kan titta på Nokians Hakka R2 däck. Det är dubbfria däck som har hårda kristaller inblandade i gummit. På detta sätt ökas greppet på is lite mer.

Nokian_Hakkapeliitta_R2_015 (427x640)

Källa: SVT

Byta Bil Nyhet: Kör på vattenångan – bränsleceller på gång, Toyota Mirai

$
0
0

Toyota Miari är bilen som ska ta Toyota till framtiden, Mirai betyder också just ”framtid”. Vem vill inte köra på vatten? och ännu hellre enbart på vattenångan, det vore väl något? I detta fall tankar man dock bilen med vätgas men utsläppet som kommer ut från bilen sker i form av vattenånga. Miljövänligt så det slår! Nackdelar, säkerheten för gastanken och inte minst bilens pris. Säkerheten säger man sig ha löst och priset på bilen är på väg nedåt. Toyota Mirai tankas alltså med vätgas och drivs av en elmotor. Tankning uppges gå på knappa fem minuter och körsträckan är lika som en vanlig bil. Toyota känner sig nu så pass redo att man kommer lansera Mirai fullt ut under 2015.

Toyota mirai

Elbilen har förvisso ett litet försprång men får nu en mycket intressant konkurrent i miljöklassen som ska ta bilen mot framtiden. Det som återstår är priset, tankstationer och frågan om hur vätgasen utvinns och tillgången på densamme. Etanolen fick kritik för framställningen som ett exempel, jag själv kan bara konstatera att jag har mycket att lära kring detta med vätgas jämte elbil.

Designen på Toyota Mirai ser ju lite tuff ut, speciellt för att vara från Toyota.


Lada tar nya tag i Sverige – Nya bilmodeller lanseras

$
0
0

Den militära spänningen mellan Ryssland och länderna runt om kring ökar starkt just nu, inte minst mellan Ryssland och Sverige. Men det är inget som hindrar Lada Sverige att satsa på att marknadsföra befintliga och nya bilmodeller från Lada. Lada Niva är en klassiker som nästan är lika idag som när den kom på 1970-talet, nu kommer den i en ”modernare” faceliftad modell som går under namnet Lada Niva Urban. En nyhet från Lada är den modernare Lada Kalina Cross. Lada har anamat den senaste trenden i bilvärlden och skapat en crossover, dvs en personbil som är förhöjd och hamnar någonstans mellan vanlig bil och SUV.

lada kalina

Men modernast från Lada är väl ändå Niva? En bilmodell som överlevt så länge att den gått från nyhet till bortglömd och modern igen, ja i alla fall avseende biltypen. Hursomhelst så mer ”kult” kan det knappast bli att äga en Lada Niva, det är inte bara en bil utan ett levande kulturhistoriskt föremål. Köp en Niva och mer hipstercoolt kan det knappast bli.

Nyheter från lada är även: Lada Largus Cross och Lada Granta. Vad tror du? kommer Lada att ta sig in på topp 20 listan i Sverige under kommande år?

 

Renault Megane RS utnämnd till årets sportbil 2014

$
0
0

Ska du byta bil och vill ha en fräsig sportbil till ett lagom pris? Då kan Renault Megane RS vara något för dig. Den upphottade varianten Renault Megane RS 275 har blivit utnämnd till årets sportmodell av tidningen Echappement (En Fransk tidning, så klart). Det finns dock en hel del som ligger bakom att detta är en sportbil som utmanar andra sportbilar, Renault MEgane RS har nämligen gjort flera rekord på bana, inte minst som snabbaste framhjulsdrivna bil på Nûrnburgring.Renault Megane RS 04271

 

Jag har kört den ”vanliga” versionen av Renault Megane RS, som har 265 hk. Min uppfattning av Megane RS är att det finns flertalet snabbare bilar på motorvägen. På vägar som går rakt fram och där rå motorstyrka gäller så är den förvisso snabb men inte snabbast. Det är när vägen börjar svänga som Megane blir en vinnare med extremt bra väghållning. Renault Megane RS trivs alltså bäst på en tävlingsbana. Till vardags är den förvisso skoj att köra men med CUP-schassi och Recaro stolar så känns alla ojämnheter i vägen och bilen är inget för dig som inte är vig när du ska i och ur bilen. Recarostolarna är dock väldigt sköna när du väl kommit på plats.

Men du som vill byta bil till en Megane RS vill ju ha en bil som upplevs sportig och inte är en komfortracer. Megane RS är också en bil för dig som vill ha riktig sportbilskaraktär till ett överkomligt pris, Megane RS kostar från 280 000 kronor och mycket är standard redan då. Läs testet som bytabil.net gjort av Renault Megane RS.

Här kan du också läsa när bytabil.net testar vardagsmodellen Renault Megane kombi,

Bilfunktioner Lexus var först med

$
0
0

Lexus är som de flesta vet Toyotas lyxbilsmärke. Lexusbilarna får därmed leda teknikutvecklingen inom Toyotakoncernen. Det finns några bilteknik finesser som Lexus gärna vill stå upp och tala om att de var först med att införa i deras bilar, kände du till dessa?

1: Climate Concierge-system. En ny klimatanläggningsstyrning, detta system anpassar temperaturen inne i bilen genom infraröda sensorer som läser av ansiktstemperaturen på alla i bilen. På detta sätt vill man åstakomma bästa möjliga styrning för att uppnå behaglig temperatur i bilen.
Bytabil.net kommentar: Kan funktionen kompletteras med lögndetektor tro?

2: Navigation som standard i en bil. Lexus LS400 var 1998 världens första bil  med GPS navigation som standard.
Bytabil.net kommentar: Idag för du en portabel GPS för under 100-lappen, trots detta så lyser de fortfarande i stort sett helt med sin frånvaro som standard i bilarna.

3: Inställbar luftfjädring. Det är inte bara Citroén som äger ordet luftfjädring. År 2000 fick Lexus LS 430 inställbar luftfjädring. Denna kunde höja bilen 2 cm när bilen skulle köras på ojämn väg. Utöver detta så anpassade sig bilens fjädring automatiskt och höll konstant markfrigång (höjd ovan väg) oavsett hur många som satt i bilen samt last.
Bytabil.net kommentar: Bra fjädring är viktigt, ändå något vi bilköpare inte lägger allt för mycket tanke på.

4: Airbag med inställbar ratt. Året var 1989 och i en Lexus LS400 med airbag så kunde man ställa in ratten i höjd och längsled.
Bytabil.net kommentar: Idag är det en självklarhet, 1989 en nyhet.

5: Cd-växlare. År 1995 Lexus LS400 köpas med en 6-skivors CD växlare, då först i världen sägs det.
Bytabil.net kommentar: Det hetaste då, och vem bryr sig idag? CD:n är snart borta…

6-skivors CD växlare i LS400 1995

6-skivors CD växlare i LS400 1995

 

Bytabil.net provkör Renault Captur

$
0
0

Bytabil.net provkör just nu Renault Captur som är den hetaste bilen från Renault just nu. Ranault Captur är en crossover av Renault Clio. Renault Captur är i stort sett en Clio som blivit lite högre. Motorn i bilen som provkörs är en bensinare på 120 hk samt försett med automatväxel EDC (Dubbelkopplingslåda).

Renault Captur Helly Hansen Test (11)

Första intrycket är att Renault lyckats riktigt bra med designen både utvändigt och invändigt. Denna bil känns fräsch och modern vilket också bidragit till försäljningsframgångar hos Renault. Jag kan till och med känna lite att varför överhuvudtaget erbjuda den vanliga Clio? Givetvis ser Renault en chans till att tjäna lite extra pengar. Jag tycker i alla fall att Captur är allt vad Clio är och lite till.

Så är allt perfekt i denna moderna bil? Nej, det finns en rad detaljer som inte håller fullt ut, men sett i det stora hela så känns Renault Captur som ett intressant val för dig som vill ha en mindre bil i moderna anda. Bilens styrkor och svagheter kommer att publiceras här på Bytabil.net när provkörningen av Renault Captur är genomförd, välkommen åter.

Bästa rostskyddet har Renault

$
0
0

Just det, Renault har det bästa rostskyddet avseende största andelen bilmodeller som provats av ViBilägare som regelbundet genomför rostbesiktningar. Alla testade bilar 2012-2014 från Renault har fått betyg 5 av 5 förutom Renault Grand Scenic som ”bara” fick betyget 4, modellerna med betyg 5 är: Twingo, Clio, Captur, Megane.

renault logga

Näst bäst är Audi som av 6 testade bilar har 3 st betyg 5 och 3 st betyg 4.

Sen är det bara två bilmodeller som har roskskyddsbetyg 5 av testade bilmodeller, det är BMWs i3 (Elbilen), resterande 5 st testade BMW modeller fick betyg 4. Sen var det Mercedes C-klass årsmodell 2014 som fick betyg 5, resterande 4 testade Mercedes modeller fick betyg 4. Lågprismärket Dacias bilmodeller har också rostbetyg 4 förutom Lodgy som tillverkas i Marocco som fick betyg 2. Dacia ägs av Renault som leder rostskyddstoppen vilket troligen har inverkan på fabriken i Rumänien i alla fall.

Den Tyska industrin arbetar i riktig tysk anda och är metodiskt jämn. Hela Volkswagen-koncernes bilar har betyg 4, dvs VW, Skoda, Seat och Audi (Utöver de Audi som belönats med betyg 5). Även Opel, Mini och Volvos modeller ligger på betyg 4.

Betyg 2-3 har de flesta asiatiska märken, inklusive Lexus. Peugeot och Citroén ligger också i denna division. Betyg 2 innebär att extra rostskyddsbehandling bör genomföras så tidigt som möjligt.

En bilmodell fick betyget 1, det var Toyota Aygo (En ny Aygo lanseras dock nu efter årskskiftet och detta betyg gäller inte denna). Betyg 1 innebär att troliga rostangrepp kommer redan efter en Svenska slaskig vinter.

Ford då? Ja Ford har ju lite blandad rosthistoria. Ford Focus och FIesta har betyg 4. S-max, Kuga och B-max har betyg 3. Ford extrabehandlar bilarna sedan 2008 som säljs nya i Sverige.

Totalt är det ca: 130 testade bilar representerade från de flesta bilmärkena, endast 9 st fick betyg 5! Av dessa är 4 från Renault. Betyg 5 innebär att behandlingen antas skydda bilen i minst 6 år.

Källa: ViBilägare nr 17, 2014 (Köp tidningen för att få alla detaljerade rostbetyg, finns den inte längre i butik så kan den köpas digitalt via Android och iOS appar.)

Dags att byta till digital DAB radio, analog radio försvinner

$
0
0

Nu börjar det bli fart på digitalradion, den så kallade DAB radion. Tongångarna just nu är att det är dags att byta analoga sändningar mot digitala. Dessutom ska det införas så snabbt som möjligt. Det pågår redan digitalradiosändningar i testsyfte. Nu vill man gå så långt att det analoga radionätet ska släckas ner helt.

dab_radio

Hur påverkar övergången till digitalradio bilägare? Jag gissar att en stor lyssnarskara, om inte till och med den största? som lyssnar på radio idag är bilägare när de kör bilen. De flesta bilar idag, även de som säljs nya har bara analog radio. När analoga radiosändningar slutar så blir det tyst i dessa radioapparater. I andra länder där detta genomförts har man tagit fram digitalradiomoduler som omvandlar signalen till analog signal som sänds med låg effekt för kort räckvidd som bara ska nå fram till din radio i bilen. Detta är en kompromiss som de flesta kommer att få leva med. Dessa moduler fästs någonstans på instrumentpanelen. Det finns dock några bilar som har inbyggd DAB radio, de flesta dock som tillval eller i utökade stereopaket.

Tidplanen för övergången är införande av digitala DAB radiosändningar 2016. 2018 går alla analoga sändningstillstånd ut och dessa kommer troligen inte att förnyas, eller bara förnyas på kort tid. 2020 ska digitalradionätet vara i full drift. 2022 är målet att analoga sändningar upphör helt. Anledningen är att man vill trycka in ännu flera radiokanaler i luftrummet, något som är möjligt med digitalradioteknik samt att det är trångt i frekvensbandet för andra radiotjänster.

Det är alltså ca: 6-8 års framförhållning och de flesta som köper nya bilar har troligen sålt dem då, detta drabbar främst andrahandsköparna. Men om ca: 3 år så skulle jag nog rekommendera att du ser till att din nya bil kan ta emot digitala radiosändningar.

Säkert minns ni övergången till digital-TV och alla digital-TV boxar av skiftande kvalité som såldes i mängder. Det är dock lättare att byta TV än att byta bil. Så vad känner du inför den stundande övergången till digital radio, bra eller dåligt?

(OBS: DAB radioövergången och eventuell plan är inte beslutad ännu)

Källa: DN

Test Renault Captur

$
0
0

Renault Captur är den hetaste och moderiktigaste bilen från Renault just nu. Captur är en crossover baserad på den mindre Clio, man kan säga att den är en högre version av Clio. Den har högre markfri gång och lite högre takhöjd vilket gör bilen smart och praktisk. Renault har lyckats få till en bilmodell som är med och tävlar om bra positioner i försäljningslistorna, just nu ligger den på plats 31 i Sverige för 2014. Renault Captur är en snygg, praktisk och lättkörd bil som ger ett mycket bra intryck!

Renault Captur Helly Hansen Test (5)

Testbilen i denna artikel är Renault Captur TCe 120 EDC (Automatväxel), utrustningsnivå: Helly Hansen specialutgåva. Motorn går på bensin och har 120 hk. Det finns även en mindre trecylindrig motor på 90 hk. Inga dieselalternativ finns i skrivande stund.

Vad är den grejen med Renualt Captur?

Kortfattat: Den är högre och har snygg design! Renault Captur är allt som Renault Clio är och lite till.

Renault Captur i vardagen

Det är lätt att stiga i och ut ur Captur tack vare att den är högre än normalbilen. Förarpositionen är också något högre med en mer upprätt körställning. Förarstolens ergonomi är dock inte riktigt i topp, framför allt är det stolens frontsektion som inte riktigt känns bra. Armstödet i dörren på vänster sida är på perfekt höjd. På höger sida saknades det dock mittarmstöd i testbilen vilket drar ner komfortkänslan en aning. Fällbart mittarmstöd finns i broschyren som tillbehör men inte i de vanliga prislistorna på Renaults hemsida, här gäller det att höra sig för med försäljaren om detta är av vikt.

Renault Captur Helly Hansen Test (9)

Att köra Renault Captur

Bottendraget vid start från stillastående har lite mer att önska och bilen känns något långsam när man från stillastående snabbt ska in på en hårt trafikerad väg. När bilen väl kommit i rullning så går den sen jättefint. Automatväxellådan växlar bra och bilen upplevs som lättkörd. Det finns en speciell funktion för gaspedalen i kombination med automatväxlingen, när gaspedalen först känns som att den är i botten så kan man pressa den lite till. Pedalen är då något trögare och aktiverar ett prestandaläge där motorns kraft pressas till det yttersta. Varvtalet rusar och hålls kvar länge innan det börjar sjunka tillbaka, det känns lite konstigt och surrigt men det är givetvis därför som detta läge har separerats från den vanliga gasregleringen.

Vid backning i trånga utrymmen så får man vara lite försiktig och låta motorn tillsammans med automatväxeln jobba själv i första hand, undvik att använda gasen och reglera bara med bromsen. Trycker man på gaspedalen i backningsläget så hoppar bilen gärna till vilket kan kännas okontrollerat om du står trångt. När man ska backa i uppförslut blir det dock svårare eftersom det kräver att man måste använda gaspedalen. Fickparkering i uppförslut är en riktigt svår manöver om luckan är trång även för mig som är van vid denna manöver. Backradar rekommenderas speciellt för dig som ofta kör i stadsmiljö. Det kan också vara svårt att se var fronten slutar men tyvärr så finns inte parkeringssensorer framtill att köpa till Captur.

Renault Captur upplevs som tyst inne i kupén även i 110 km/h. Fjädringen känns lagom mjuk och komfortabel och jag upplever att bilen går väldigt bra genom kurvor och rondeller.

Ett plastigt designinlägg i rattens nedre del gör ratten halare än önskat när denna del greppas, dessutom har den en lite vass kant på insidan av ratten. När det är kallt ute så känns denna plastdel dessutom extra kall att hålla i. Detta inslag må se snyggt ut men känns inte alls genomtänkt rent praktiskt och det hade varit bättre om Renault struntat i denna detalj.

Fyrhjulsdrift finns inte till Renault Captur men två speciallägen som hjälper till att köra vid dåligt underlag finns och fungerar i hastigheter upp till 40 km/h.

Hur praktisk är Renault Captur?

Renault Captur är en väldigt praktisk bil med smarta förvaringsfack lite här och var. Bilen är smidig i stadsmiljö då den faktiskt är en liten bil även om den inte upplevs stor inne i kupén. Lastutrymmet klarar av det mesta till vardags men vid långresor och tillfällen när mycket packning ska med så kan det bli trångt. Det finns möjlighet till dubbelt lastgolv vilket alltid är en välkommen funktion. Det är ett ganska trångt benutrymme för baksätespassagerarna vilket är en kompromiss för att bilen fortfarande ska vara liten och smidig. Bältesfästena i baksätet ligger lösa vilket gör det svårare att spänna fast småbarn. Förvaringsfack på framsätenas rygg består av elastiska snören, så kallade bläckfiskarmar. Detta må se snyggt ut men den som godkände denna lösning hos Renault borde omplaceras, detta är en bil som ska vara praktisk och denna förvaringslösning är snyggare än praktisk. Sett i det stora hela så är ändå Renault Captur en smart och praktiskt bil sett till bilens mindre storlek.

Renault Captur Helly Hansen Test (10)

Design

Jag tycker att Renault Captur är väldigt lyckad avseende design både exteriört och interiört. På insidan så upplevs Captur modern och trevlig, möjligen så kunde man varit lite mer generös med ”mysbelysning” invändigt, men å andra sidan desto mindre lampor som kan gå sönder. Det finns också möjlighet till ett antal ytterligare designval till en relativt låg extrakostnad.

Mediasystemet är mycket bra. Testbilen var utrustad med Renaults R-link system med uppgraderade funktioner. Systemet består av en 7″ touchskärm och menysystemet är lättanvänt. Ljudet i högtalarna är fullt acceptabelt men ändå under dagens genomsnitt. Man kan få ljudet att lysa upp en aning genom att aktivera Arkamys ljudalgoritmer. Detta påverkar dock musiken genom kraftiga ingrepp, ibland beter den sig som en överstyrd ljudkompressor och när ljudtoppar kommer så sänks ljudvolymen ibland allt för märkbart. Arkamysalgoritmen ger vid första intrycket en bättre ljudbild men ljudet får trots allt en en efterbehandlad påverkan som är märkbar. När ska Renault istället satsa på bättre standardhögtalare? Eller i alla fall erbjuda bättre högtalare för ett par tusenlappar extra.

Renault Captur Helly Hansen Test (8)

Renault Captur jämfört med Clio

Captur är i stort sett en högre Clio. Den lägre Renault Clio som Captur bygger på är också den en väldigt attraktiv småbil men den känns nu överflödig jämte Captur och det är bara det lägre priset som Clio kan konkurrera med. Priset är dock en viktig faktor vilket borgar för att både Captur och Clio kommer att sälja bra framöver då båda dessa bilar är konkurrenskraftiga jämte sina konkurrenter.

Styrkor

  • Bra insteg till bilen
  • Högre sittposition
  • Tyst inne i kupén
  • Lyckad design
  • Lättanvänt mediasystem
  • 120 hk TCe EDC motorn har automatväxel som standard
  • Praktisk i stadsmiljö

Svagheter

  • Förarstolens ergonomi inte i topp
  • Dålig sikt snett bakåt
  • Trist ljud i stereon
  • Stolsfickor av elastiska ”bläckfiskarmar”, varför?
  • Svårt att se var fronten slutar

Låna pengar till bilköpet i Norge

$
0
0

Bor du i Norge, kanske arbetspendlar du mellan Norge och Sverige? Som boende i Norge och spekulant på en ny eller begagnad bil så kanske du behöver låna pengar för att finansiera bilköpet? Vill du ha möjlighet att låna pengar till förmånligare villkor? Då kan du ta hjälp av Lånemegleren.no som hjälper dig att förhandla med flera banker på en gång, du är vinnaren denna gång! Du kommer direkt till billåneförmedlingen här.

Lånemegleren2

Låneförmedlingstjänster växer både i Sverige och Norge, varför inte dra nytta av dem? En låneförmedlingstjänst fungerar så att du gör en ansökan, endast en kreditkontroll görs vilken samtliga anslutna banker får ta del av. Därefter kommer de med erbjudande om lån till dig, du väljer vilket som passar dig bäst, eller står över helt om alla erbjudanden mot förmodan inte är intressanta. Du sparar tid och ökar samtidigt dina möjligheter att finna ett bra lån.

Lånemegleren.no erbjuder förmedling av alla typer av lån i sitt låneutbud. Billån, huslån, båtlån, förbrukningslån, omstartslån och kortlån. Den vanligaste kunden av dessa tjänster när det gäller bilköp är de som köper bil privat, eller de som vill jämföra erbjudandet som bilhandlaren ger. Ofta är det begagnatköp hos de mindre bilhandlare då dessa inte alltid har lika bra finansieringstjänster bakom sig.

BIllån kräver ibland egen kontantinsats och även i vissa fall att bilköpet görs av en handlare, kolla därmed alltid upp villkoren innan du tecknar dig för lånet. Förbrukningslån kan du använda hur du vill. Du kan köpa en ny bil eller en ny båt, du kan renovera huset eller köpa en moped. Du kan kombinera inköpet, kanske behöver du köpa en ny bil och renovera huset, eller kanske behöver du både en moped och en båt? Förbrukningslånet använder du som du vill själv.

Vilket lån ska man välja? Räntenivån väljs vanligen baserad på risk och säkerhet. Hur din ekonomi ser ut och hur många andra lån du har, ett bolån har i regel lägsta räntan då detta har hög säkerhet och du kan vanligen inte använda pengarna till annat än köp av boende. Förbrukningslån har högre ränta jämte bolån då detta lån endast är knutet till din privata ekonomi och saknar säkerhet utöver detta. För bilköp är det endast billån eller förbrukningslån som är möjligt, och ännu viktigare att få möjlighet till bra lånevillkor. Lycka till!

Wallenrud testar Volkswagen E-Up!

$
0
0

Åsa Wallenrud är en bloggkollega till mig som jag uppskattar väldigt mycket. Hennes blogg heter: Wallenrud.se Att besöka Åsas blogg är en riktigt trevlig upplevelse. Här kan man läsa om när Åsa testar bilar och andra teknikprylar som är av senaste mode. Utöver detta testar hon gympapass och mycket mer. Allt detta kombineras sedan med personliga vardagsinslag, som när hon blev mötte för en psykotisk man på tunnelbanan som med otäck stirrande och dunkande i stolen skrämde både Åsa, övriga passagerare och dessutom barnen som åkte i samma vagn. Sådana händelser ger mig rysningar och tankarna går till en psykvård som de senaste åren kritiserats för att inte kunna ta hand om alla som behöver.

Personliga biltester

Varför du ska besöka Åsa blogg är därför att den är varierande, personlig och lättläst. Hennes tester har vanligtvis ett lagom innehåll och är inte för långa samt att hon räds inte att skriva hur hon upplever produkterna. Just det sistnämda är värdefullt och bygger upp ett förtroende gentemot läsaren, även om man inte alltid håller med. En av mina favoriter är när Åsa testar BMW 525 xDrive, hon beskriver den som tråkig, svulstig och gubbig. Det intressanta är att just denna beskrivning kan betyda motsatsen för någon annan som istället tänker: stilren, pampig och bossig och därmed blir bekräftad i sitt bilval eller mer intresserad som bilspekulant om man inte vill ha en poppig, färgstark och grabbig bil.

Volkswagen E-Up!

Den senaste testade bilen av Åsa Wallenrud är Volkswagen E-up som gav henne ångest vid tanke på att äga en själv då blicken konstant vilade på batterimätaren, samt att hon inte vågade köra på något annat än ”Eco” lägena som förvisso kan tyckas vara en del av poängen med en miljöbil. Läs hela Åsas test av VW E-up!

Test BMW X3 xDrive20d

$
0
0

BMW X3 är en av de hetaste bilarna idag. Trots att modellen numera funnits i flera år så är den fortfarande trendig och agerar förebild för hur en modern SUV ska vara. Vem vill inte ha en BMW X3? Men är verkligen BMW X3 en bra bil? Eller är den bara en märkesikon med snyggt skal som säljs till ett för högt pris? Svaret får du i slutet av denna artikel!

BMW X3 xDrive20d (5)

Testbilen: BMW X3 xDrive20d med 8-stegad steptronic automatväxel. Motor: 4-cylindrig 2 liters diesel på 190 hästkrafter som är specad 0-100 på drygt 8 sekunder.

Att köra BMW X3 20d:

Körglädje är ett av BMW:s starkaste varumärken och X3:an är inget undantag. Trots att testbilen ”endast” var utrustad men den näst minsta motorn så är det inte en motor som ska stå i skamvrån. Denna motor går fantastiskt bra och upplevs extremt pigg. Automatväxellådan växlar fantastiskt fint och är dessutom genialiskt genomtänkt funktionsmässigt och är mycket lättanvänd. Det finns tre lägen, Drive längst mot dig, Reverse längst ifrån dig och Neutral i mitten. När du ska köra drar du spaken mot dig, när du ska backa skjuter du den från dig, enkelt och bekvämt. Parkeringsläget aktiveras genom att trycka på en knapp som är lokaliserad på spakens topp. Parkeringsläget aktiveras också automatiskt om du slår av motorn. Utöver detta kan du snabbt skifta mellan sportprogram och komfortprogram genom att vicka spaken åt sidan för prestandaläge och vicka tillbaka för komfortläge. I sportläge kan du också om vill växla manuellt, en funktion som garanterat inte kommer användas av många då automatväxlingen är så överlägset bra.

Fjädringen är mycket välbalanserad och fungerar bra i alla situationer. Bilen tar gupp och ojämnheter komfortabelt utan att rucka på väghållningen som känns tight och BMW X3 20d körs fullt kontrollerat i vardagliga situationer.

Körkänslan är den största behållningen med BMW X3 och då har jag ändå ”bara” kört en av de mindre motorerna och det finns flera kraftfullare. Som jämförelse kan jag nämna Kia Sportage 2.0 CRDI på 184 hk, dvs ungefär samma motorprestanda som BMW X3 XDrive 20d. Sportage är absolut inte en bil som behöver skämmas för sig och är en bil jag själv uppskattar högt och mycket gärna kör till vardags. Körglädjen jämfört mot BMW X3 20d kan dock Kia inte komma i närheten av då den är långt ifrån lika pigg som BMW:n, automatväxellådan växlar inte heller lika smidigt som BMW:s steptronic. BMW X3 är dock en dyrare bil jämte Kia Sportage vilket dessutom blir ännu mer märkbart när extrautrustning börjar plockas på.

BMW X3 xDrive20d (16)

Komfort:

I förarstolen sitter man mycket bra och stolen är i toppklass. Armstöd finns bekvämt på båda sidorna. I BMW X3 har man en lite högre och något mer upprätt förarposition. Jag personligen tycker dock att bromspedalen hamnar lite för mycket mot mitten och jag önskar att gas och bromspedalerna kunde flyttas någon centimeter mer åt höger, ergonomi är väldigt personligt så jag rekommenderar att du själv gör en provtur. Baksätet är inte riktigt bra och är för lågt placerat, visserligen är benutrymmet ganska gott men knäna trycks upp för mycket.

Interiören i testbilen är extremt snygg och stilren med exklusiva träinslag som flyter bra in i designen. Ljus läderklädsel ger bilen ett luftigt intryck, dock så är läderklädsel kall att sätta sig på när vinterkylan tränger på i Sverige. Det vara en klok tanke att stanna vid delskinn istället för helskinn som kostar 12 000 kr utöver delskinn.

Luftutblås mot baksätet finns samt eluppvärmt baksäte (Tillval). Panoramaglastak är ett trevligt inslag speciellt när det är öppningsbart, stängt ger det dock främst glädje för baksätespassagerarna.

BMW X3 xDrive20d (8)

Utrustning:

Det finns väldigt mycket med ny teknik och utrustning att köpa till BMW X3, det mesta är väl utprövat och fungerar bra. Backkameran har bra bildkvalité, hackar inte och har ett bra mörkerseende. Backradarn fungerar bra med grafisk översikt samt har en bra integrering med backkameran, dock ett litet minus för att den inte sänker ljudet på stereon när den aktiveras. Körfil-assistenten fungerar bra och vibrerar ratten ”irriterande bra” om du inte blinkar när du passerar väglinjemarkeringar. Head-up displayen fungerar även denna utmärkt bra speciellt när det är mörkare ute. Den fungerar förvisso utmärkt även på sommartid fast jag själv har då alltid solglasögon och med solbrillorna på så syns inte head-up displayen. Det finns också adaptiv farthållare, SOS alarmering och mycket mer.

Mediasystemet har en stor färgdisplay som inte är av touchtyp men har bra fysiska reglage. Användarvänligheten har dock mycket att önska och det tar lång tid att lära sig, du kan bli vansinnig när du ska ställa in funktioner och programmera radiokanaler. Till slut är programmeringen dock avklarad och du hittat dina favorit inställningar, då kan dessa regleras komfortabelt och bra. Testbilen hade standardstereo och inte den dyrare från Harman Kardon, standardstereon har ett bra ljud som är avsevärt bättre än genomsnittet.

Steptronic, ett måste! Luftutblås till baksäte SOS integration

Lastutrymme

Lastutrymmet bak är förvånansvärt stort och räcker för de flesta ändamål. Lite snålt med utrymme är det under lastgolvet samt att luckan ligger löst och öppnas inte i ”premium” anda. Förvaringsutrymmen finns inne i bilen för småsaker och är bra.

BMW X3 xDrive20d (12)

Att tänka på inför köp

Det du ska tänka lite extra på när du är hos bilhandlaren och provkör BMW X3 är: Kontrollera att du sitter bra i förarstolen och gentemot gas och bromspedaler, är baksätet av hög vikt för dig så provsitt detta innan köp.

Prisbilden

Priserna börjar från: 355 000 kr. Testbilens BMW X3 xDrive20d baspris är: 389 000 kr. Det finns hur mycket extrautrustning som helst och många paket innehållandes funktionella gobitar tillsammans med många designdetaljer. Räkna med att du gärna hamnar minst 50 000 kronor över baspris.
Speciellt rekommenderade tillbehör är: Automatväxel 8 stegad steptronic (+22 000 kr), backradar med kamera (+13 100 kr), dessa tillbehör finns även med i paket tillsammans med annan utrustning.

Summering

BMW X3 xDrive20d är inte den billigaste bilen i klassen men så har den istället överlägsen prestanda och körkänsla. BMW X3 är en professionellt skapad bil och är inte en produkt enbart byggd på attraktiv marknadsföring. Michael De Geer Informationschef från BMW säger till bytabil.net ”I längden tror jag att man bara kan vara framgångsrik om ens produkter håller minst lika mycket som marknadsföringen lovar”.

Bromsar autobroms?

$
0
0

Autobroms blir allt vanligare i nya bilar. Först kom autobroms som tillval, ofta i olika former av säkerhetspaket där olika bilsäkerhetsfunktioner kombinerades ihop. Exempelvis dödavinkel varning, filhållningsassistent med mera. Numera börjar det komma bilar som har autobroms som standard. Men bromsar verkligen autobromsarna? När och hur bromsar de? Det skiljer en hel del mellan de olika systemen. En skillnad är hastighetsgränsen där autobromsen slutar fungera, eller övergår från att kunna undvika en krock helt respektive minimera kollisionens hastighet. Volvos system fungerar upp till 50 km/h, medan Fords system fungerat upp till 30km/h. Ford säga nu ha uppgraderat detta system i nya Focusen så det också fungerar upp till 50 km/h. Det kan alltså skilja mellan olika bilmodeller och märken så det kan vara idé att ta reda på detta innan köp, men å andra sidan så oavsett är det bättre att ha autobroms än inte.

auto_brake_broms

Ytterligare något som skiljer autobromssystem åt är på vad och hur de detekterar. Väldigt förenklat: De enkla systemen pejlar av framåt och är inriktade främst på att undvika krock mot framförvarande fordon. De mer avancerade systemen har mer avancerad programmering, sensorer och processorer. Dessa system kan detektera fotgängare, cyklister med mera som rör sig kring bilen och riskerar att komma i kollisionskurs. Ofta detekterar systemet först med ljud och ljussignal till föraren för att straxt därefter slå på autobromsarna om föraren inte ingriper eller hotet hamnar utanför kollisionsområdet.

Tidningen Auto Motor & Sport har gjort en liten test med olika bilar som har autobroms vilket var mycket intressant. De höll upp ett tygskynke och lät bilen åka mot detta för att se hur bilen reagerade. Resultatet:

Volvo V70: Stannar i 30 km/h helt innan skynket.

Volkswagen Passat: Reagerar inte alls på skynket. VW kommenterar detta med att bilen endast var utrustad med det enklare systemet anpassat för att reagera på fordon, då skynket inte var av metall så är det troligen detta  orsaken till sämre respons. Passat kan även utrustas med det mer avancerade Safe-Tech paketet som innehåller fotgängarskydd och då skulle den troligen reagerat.

Ford Modeo: Varnar föraren med ljus och ljud men stannar inte, stannar gör den först vid 10 km/h. Ford kommenterar är lika som för Volkswagen, bilen har det enklare systemet som inte är gjort för att reagera på ett skynke. Även Mondeo kan fås med det mer avancerade systemet kallat lidarsystemet som då bör reagera på skynket.

BMW 320d: Reagerar inte alls på skynket. BMW kommenterar inte orsaken till att bilen inte stannar utan behöver undersöka detta mer noggrant först.

Autobroms finns alltså i flera varianter och det ligger mycket med programmering bakom dessaa, speciellt de mer avancerade fotgängardetektionsystemen. Volvo kan dock fastställas att deras stora satsningar på trafiksäkerhet genom åren inte bara är snack, Volvo är verkligen i världsklass avseende autobroms.

AMS testade systemet i nr 26, 2014

Test Nissan Juke DIG-T 115 Tekna

$
0
0

Nissan Juke är en rolig körglad liten bil. Jukes design har alla en åsikt om, vissa gillar den, andra inte. Utseendet är extra vågat och Juke ser ut som en busig liten leksaksbil, och faktiskt är körkänslan likadan! Vare sig man gillar Nissan Juke eller inte så är det en av få bilar idag som sticker ut med egen unik design. Många andra biltillverkare tjuvkikar gärna på varandra och satsar på säkra kort. Nissan Juke erbjuder en unik upplevelse vilket ger ett trevligt inslag i den annars så tråkiga vardagstrafiken. Vill du framstå som en traditionell bankdirektör, välj en annan bil. Vill du framstå som en modig och nytänkande bankdirektör, provkör Nissan Juke!

Nissan_Juke_tekna (2) (640x427)

Testbilen: Nissan Juke DIG-T 115 utrustningsnivå: Tekna. 4-cylindrig 1.2 liters bensinmotor på 115 hk med turbo. 0-100 km/h går på 10,8 sekunder.

Att köra Nissan Juke:

Design och körglädje är Nissan Jukes starka sidor. Detta är en rolig bil att köra och jag känner mig glad när jag kör Juke, ta dig till en bilhandlare och prova själv! Motorns prestanda på 115 hk och 0-100 på 10,8 sekunder kanske inte imponerar på pappret men den passar Nissan Juke bra. Bilen är pigg och körglad tack vare turbon samtidigt som Juke är liten och smidig. Körkänslan är faktiskt precis som designen, rolig och lekfull. Fjädringen lite hårdare och lagom sportig utan att bilen bli överdrivet stötkänslig. Bilen gör sig bra i både höga och låga hastigheter.

Nissan_Juke_tekna (49) (640x427)

Komfort:

På förarplatsen sitter man okej samtidigt som komforten har en bra bit upp till toppklass. Stolsdynan är aningen kort i framkant. Armstödet på vänster sida är för lågt och mittarmstöd fanns inte på testbilen men kan köpas som tillval för ca: 2000 kronor. Juke är en så kallad Crossover vilket innebär att den är högre och man sitter mer upprätt än i en standardbil. Då bilen trots allt är en liten bil så är insteget till förarplatsen inte allt för generöst men det är ändå baksätet som blir Nissan Jukes största begränsning. Baksätet är trångt och om framsätespassagerarna har stolarna placerade långt bak finns nästan ingen benplats alls kvar till baksätespassagerarna, baksätet räddas något tack vare att det är monterat lite högre. Dörröppningen till baksätet är också trång vilket gör det besvärligt för mindre barn att själva ta sig i och ut ur bilen.

Däck och vägbullernivån inne i kupén upplevs som helt okej även om det finns ännu tystare bilar på marknaden. I ca: 120 km/h börjar lite vindbrus uppstå men fortfarande acceptabelt.

Nissan_Juke_tekna (29) (640x427)

Lastutrymmet är aldrig generöst i småbilar, ändå så är det hyfsat i Nissan Juke. Du kan lasta i en hel del men när det kommer till barnvagnar och stora resväskor så kan det börja bli besvärligt att få plats. Under lastgolvet så finns det bra med plats för extrasaker, och golvet kan tas bort för bättre totalutrymme, 354 liter ryms där bak. Ryggen på baksätet är delbart och fällbart. Fack för småförvaring kunde varit generösare, mugghållare mellan framstolarna finns.

Lastutrymme Under lastgolv Smal dörröppning

Utrustning

Nissan Juke kan fås med ganska modern teknisk utrustning. Autobroms och backradar saknas dock i utrustningslistan. Istället finns Around view safety shield med backkamera. Detta ingår i den högsta utrustningsnivån Tekna. Systemet bygger på 4st kameror som är fördelade runtom på bilens samtliga sidor. Detta system innehåller dödavinkelvarning och utöver traditionell backkamera så kan du även se bilen i fågelperspektiv. För det mesta fungerar detta mycket bra och gör det lättare att backa bilen, kommer någon gående bakom bilen så får du dessutom en varning. Jag hade dock gärna sett att detta system kompletterades med traditionell parkeringsradar som piper när man kommer nära ett hinder.

Det finns automatväxel till Nissan Juke, två alternativ till och med. en CVT steglös automat som troligen inte passar denna bils karaktär speciellt bra. Sen finns Xtronic till den motorstarkare 190 hk versionen.

Mediasystemet

Testbilen var försett med ett touchmediasystem inklusive inbyggd GPS navigation. Touchpanelen och inställningarna är lättanvända. Snabbvals zonerna för radiostationerna hade gärna fått vara något större när radioläget är aktiverat. GPS navigationen är traditionell och lättanvänd med touchkontrollerna. Trots att detta mediasystem har ett uppgraderat högtalarsystem så är ljudet inte speciellt bra, men det rockar! Det är som att koppla en helt okej bashögtalare till en köksradio. Rockmusik rockar faktiskt fett, popmusik har brister och den som med gyllenöron ska lyssna på klassisk musik göra sig icke besvär.

Nissan_Juke_tekna (45) (640x427)

Prisbilden

Det finns egentligen bara två intressanta motoralternativ till Nissan Juke tycker jag, och det är 115 hk DIG-T och 190 hk DIG-T. Den minsta bensinmotorn finns bara att köpa i bilens grundutförande Visia och varken motor eller bilens utrustning blir då speciellt värdig denna bil. Den klassiska 1,5 dCi dieselmotorn finns också men även om detta är en motor som finns i massor av bilar så ligger vikten på bränslesnålhet och denna motor gör troligen inte rättvisa för Nissan Jukes busiga karaktär, provkör innan köp!

Nissan Juke 115 hk DIG-T (Bensinturbo) Acenta: 163 900:-
Nissan Juke 190 hk DIG-T (Bensinturbo) Acenta: 193 800:- (+30 000 kr för fyrhjulsdrift)

Acenta=Automatisk klimatanläggning, bluetooth i stereo, farthållare, aluminiumfälgar m.m.

Uppgradera till Tekna-paketet: +19 000 kr/115 hk DIG-T, +15 000 kr/190 hk DIG-T
Tekna=Acenta+premiumtygklädsel, 6 högtalare, Nissan Connect touchmediasystem med navigering, backkamera inklusive around view, dödavinkel varning, xenon-lampor m.m.

Glastak+läderklädsel=17 700 kr. Glastaket ger mest glädje för de bak, men även lite extra ljus till framsätet och på sommaren kan du öppna taket! Läderklädsel är välbekant för de flesta, snyggt, lätt att hålla rent och superkallt på vintern.

Metalliclack +5000 kronor, det finns dessutom massor med färg paket som du kan ”pimpa” bilen med exteriört samt interiört. Du kan pussla ihop riktigt tuffa och häftiga designer för din Juke!

Styrkor Nissan Juke:

  • Annorlunda design
  • Buskul att köra
  • Smidig i stadstrafik

Svagheter

  • Trångt i baksätet (Önskas liten bil med rymligt baksäte titta på Nissan Note istället)
  • Dålig känsla i blinkersspaken, kortblinkläget (3 blinkningar) hoppar gärna direkt över till permanent blinkning
  • Högtalarna kunde ha bättre ljud i Tekna-paketet
  • Armstöd på vänster sida placerat för lågt, armstöd på höger sida borde vara standard
  • Backradar och auto-broms finns inte

Konkurrenter

Finns det? Det skulle möjligen vara  VW New Beatle

 

Viewing all 900 articles
Browse latest View live